Koepelkathedraal Sint Bavo viert haar 125e verjaardag

Het kakkertje van de KoepelKathedraal en andere wezens, kathedrale basiliek Sint Bavo
Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem staat ook bekend als de Koepelkathedraal Sint Bavo

De Koepelkathedraal Sint-Bavo aan de Leidse Vaart van Haarlem bestaat 125 jaar. In 1898 consacreerde de toenmalige bisschop Bottemanne het gebouw op 2 mei voor gebruik als kerk.  Het  bisdom viert dit jubileum in het weekend van 30 september en 1 oktober tijdens het Bavofeest.

Koepel Kathedraal Haarlem, wonderlijk lichtspel tussen de glas-in-loodramen van Marc Mulders en Jan Dibbets. Foto: Hėlėne Besançon, Kathedrale Basiilek Sint Bavo
Wonderlijk lichtspel tussen de glas-in-loodramen van Marc Mulders en Jan Dibbets. Foto: Hėlėne Besançon

De kathederale basiliek Sint Bavo is een ware kunsttempel ter ere aan God. Bij het binnengaan raakt mij steeds die bijzondere sfeer. Zoals het lichtspel van de las-in-loodramen. Aan de ene kant laten  engelen het licht door. Aan de andere kant is het donker. Dat raam kijkt uit op de plek waar op 25 augustus 1942 de deportatie van Haarlemse Joden begon.

Koepelkathedraal Sint-Bavo: in top van 5 belangrijkste kerken

De Kathedrale basiliek Sint-Bavo is uniek. Het staat in de top 5 van de belangrijkste kerken gebouwd tussen 1850-en 1950. De lijst vermeldt ook de namen van de Sagrada Familia (Barcelona) en de Sacre Coeur (Parijs) plus de Westminster Cathedral (Londen) en de Basiliek van de  Koekelberg (Brussel).
De Haarlemse basiliek geniet deze eer dankzij haar diverse bouwstijlen. Van neogotisch en Neoromaans naast Jugendstill en stijlelementen van de Amsterdams School en Berlage. Het gebouw telt twaalf grote en kleine torens plus een koepel van 65 meter hoog.

Kathedrale basiliek Sint-Bavo :  over de bouw

Joseph Cuypers kreeg in 1893 de opdracht tot het ontwerpen en de bouw van het gebouw. Als zoon van de bekende architect Pierre Cuypers uit Limburg leerde hij het vak van kinds af aan. Daarnaast bezocht hij de polytechnische school te Delft. Daar studeerde hij in 1883 af.
Joseph bouwde de kathedraal in drie fases. In 1895 vond de aanbesteding plaats voor de doopkapel en de plebanie(= pastorie) plus enkele transepten en de sacristieën. Het Haarlemse bouwbedrijf kreeg de opdracht voor een bedrag van 450.000 gulden. De hoogbejaarde Bisschop Mgr. Bottemanne wijdde dit gedeelte in op 2 mei 1898.  Tijdens de tweede fase (1902-1906) werd de koepel gemaakt. Tenslotte volgde de bouw van de twee torens tijdens derde fase (1927-1930).

Mgr Caspar Bottemanne (Alkmaar 14 augustus 1823 -Haarlem, 22 mei 1903) wijdde de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in. Tekening uiit een onbekend tijdschrift, archief Alkmaar
Mgr Caspar Bottemanne (Alkmaar 14 augustus 1823 -Haarlem, 22 mei 1903) wijdde de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in. Tekening uiit een onbekend tijdschrift, archief Alkmaar

Mgr Caspar Bottemanne wijde haar in

De gelovigen waren op 2 mei al vroeg naar de kerk gegaan. Sommige woonden met tranen in de ogen de wijding bij.  Het belijden van het  katholieke geloof was weer voluit toegestaan, Van 1648 tot 1848 waren ze voor het vieren aangewezen op schuilkerken, De calvinisten verboden het openlijk belijden van het katholieke geloof. Pas in 1853 werd de bisschoppelijke hiërarchie hersteld. 
De kathedrale basiliek van St.-Bavo in Haarlem werd de enige nieuwe Nederlandse bisschopskerk van allure. De andere bisdommen moesten zich vooreerst behelpen met reeds bestaande kerken. In Breda kwam een nieuwe kathedraal met de grootte van een dorpskerk. Zo werd de Sint Bavo na de Sint Jan in den Bosch de grootste kathedraal van Nederland.

Kunsttempel

De kathedrale basiliek is een waren kunsttempel. Neem alleen muren al. Deze zijn gemaakt van geglazuurde baksteen. Hier en daar zijn ze versierd met elementen uit de natuur.
Binnen zie je kunstwerken van onder meer Han Bijvoet. In dienst van het Evangelie en bezield door de liefde van God verfraaiden ze de basiliek. Niet alleen toen maar ook nu. Regelmatig worden nieuwe kunstwerken aangeschaft.

Visit Haarlem
Han Bijvoet, muurschildering, st Bavo, annunciatie, engelen, bruioft te Kana, 1952, Kathedrale Basiliek Sint Bavo
Han Bijvoet, muurschildering, st Bavo, annunciatie, engelen, bruioft te Kana, 1952, Kathedrale Basiliek Sint Bavo

Kort info over de Koepelkathedraal

Wist je dat?

Wist je dat het Willibrordusorgel in de kathedraal 100 jaar bestaat? De wereldberoemde organist Olivier Latry van de Notre Dame in Parijs gaf op 28 september 2023 een concert.  

Kijk voor de feestelijkheden rond 125 jaar Sint Bavo kathedraal op het blog Arsacal van Mgr. Hendriks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *