Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie 

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond
Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond

Klaus Kenneth (Tsjecho Slowakije 1945) beschrijft in de autobiografie ‘’Geboren in haat..’’ zijn spirituele zoektocht naar God. Hij bereisde daarvoor de hele wereld en kwam zo in contact met diverse geloven.Tenslotte vond hij op zijn 40e Gods liefde in het Orthodoxe Christendom.

In 2012 verscheen zijn autobiografie ‘’Geboren in haat, herboren in liefde.’’ Inmiddels is dit boek van Klaus Kenneth in vijftien talen vertaald. In 2022 verscheen de Nederlandse versie bij Orthodox Logos Hun vrijwillig PR-assistent Katerina Vaseva vroeg mijn aandacht voor het boek.

Klaus Kenneth : de wereld, een slechte plek

Klaus Kenneth (1945) leert vanaf zijn geboorte de wereld kennen als een slechte plek vol demonen. Hij werd geboren vlakbij Praag. Op het moment van de bevalling vluchten zijn ouders voor de bombardementen van de geallieerden.
Klaus groeit op zonder liefde. Zijn moeder noemt hij ‘’vrouw van de duisternis’’. Zijn vader bekommert zich niet om hem. Door het gebrek aan liefde haat Klaus Kenneth de wereld. Hoe kan hij ooit geloven in de liefde van God?

Klaus Kenneth : hard en emotieloos  

Zijn ziel verhardt. Om zijn hart komt een muur van gewapend beton. Vanaf zijn 5e toont hij geen emoties meer. Als 13-jarige voert hij een straatbende aan. Zijn moeder laat de verdere opvoeding over aan een priester. Deze misbruikt de jongen.
Beschaamd in zijn vertrouwen in mensen zit hij gevangen in het web van demonen.  Erkenning vindt hij in het succes van zijn Beatband The Shouters. Seks en drugs beheersen zijn leven.
Zinnend op wraak voor zijn eenzaamheid en meer gaat hij wanhopig op zoek naar liefde. Dat leidt tot een wereldwijde en levensgevaarlijke zoektocht. Met steeds dezelfde vragen: wie ben ik en waarom besta ik?   

Moeder Teresa. Zij wees Klaus erop dat de waarheid zich bevindt in het tabernakel van je hart.
Moeder Teresa. Zij wees Klaus erop dat de waarheid zich bevindt in het tabernakel van je hart.

Klaus Kenneth , Prins der Duisternis

Als ‘’Prins der duisternis’’ ontsnapt hij steeds weer aan de dood. Dat leidt bij hem tot de vraag wie hem behoedt. Is dat Satan die zijn medewerker beschermt. Of is dat God?.
Door zich bezig te houden met occultisme houdt hij de poort naar echte spiritualiteit gesloten.
Liegen plus bedriegen vormen zijn leven. Hij blijft verlangen naar geld en seks plus macht. Pas later ontdekt hij de overgave aan God als enige remedie tot verlossing. Onverminderd blijft de liefde van Ursula voor Klaus. Hij ziet haar als een geschenk uit de hemel. Toch maakt hij zich steeds weer van haar los.

Klaus Kenneth met zijn grote liefde Ursula. Zij ontmoette moeder Theresa . Dat hield haar staande.
Klaus Kenneth met zijn grote liefde Ursula. De ontmoeting met moeder Theresa hield haar staande.

Klaus Kenneth en Moeder Theresa

Tot de liefdevolle personen op zijn reis behoort ook moeder Theresa. Door haar uitstralende liefde en warmte smelt zijn ijskoude hart. Zoals dat ook gebeurt bij zijn geliefde Ursula. Toch blijven de door het leven opgelopen wonden open. Daardoor kan hij zich niet aan hen overgeven.
Hij vertrekt naar de Indiase Himalaya en wordt een Boeddhistische monnik. Als dusdanig ontdekte hij het nihilisme van deze godsdienst. ‘’Alles is theorie en theologie,’’ verzucht hij. Hij vlucht uit het door hem tot ‘’concentratiekamp’’ omgedoopte klooster.

Excorcist Maurice Ray met zijn echtgemote met op de achtergrond Ursula.
Exorcist Maurice Ray met zijn echtgenote met op de achtergrond Ursula. Achter het agressieve uiterlijk van Klaus Kenneth zag Ray zwakte. Daardoor stond Klaus open voor demonen.

Een teken van Gods bestaan

Krijgt hij ooit een teken van Gods bestaan? Na 14 jaar zoeken zet hij een punt achter zijn reizen over de wereld. In plaats daarvan volgt een reis van het hoofd naar het hart op weg naar God. Toch kampt hij steeds weer met trots en smaad plus ongeloof.
Vanuit zijn diepgaande levenservaring laat hij zich niet verblinden door leerstof en theologie. Duiveluitdrijver dominee Maurice Ray noemt hem een ‘’marionettenpop’’. Om hem te laten bewegen trekt de duivel aan de touwtjes.

Impressie en doel

Vergeving en transformatie zijn altijd en overal mogelijk. Dat toont Klaus Kenneth aan met zijn autobiografie ‘’Geboren in haat, herboren in liefde.’’ Hij zocht naar God binnen het Hindoeïsme en Boeddhisme plus Sjamanisme.
Zijn reis voerde naar India, Thailand en Zuid-Amerika. Volgens hem ontstaan veel oorlogen door de regels van religies. Klaus vindt de ware liefde in de Openbaring van Christus. In 1986 liet hij zich orthodox dopen.  

Ik las de autobiografie ‘’Geboren in haat, herboren in liefde’’ achter elkaar uit. Het boek is gemakkelijk leesbaar en boeit van begin tot eind. Wars van theorie en theologie en vanuit zijn hart schreef Klaus Kenneth deze diepgaande autobiografie.

Heilige Silouan leraar van Jerondas Sophronios. Deze begeleidde Klaus Kenneth in zijn geestelijke ontwikkeling.
Heilige Silouan (1866-1938), leraar van Jerondas Sophronios. Deze begeleidde Klaus Kenneth in zijn geestelijke ontwikkeling. Hij wees Klaus erop dat je alleen berouw kunt tonen door je eigen zwakheden toe te geven.

Meer over de Orthodoxe Kerk

  • Klaus Kenneth vond op zijn 40ste de liefde van God in de Orthodoxe Kerk. Zijn autobiografie ‘’Geboren in haat, herboren in liefde’’ is in vijftien talen vertaald. De Nederlandse editie verscheen in 2022 bij uitgeverij Orthodox Logos. 
  • De Grieks-Orthodoxe film ‘’Where are you Adam’’ gaat over de vrije monnikenrepubliek Athos.
  • De heilige Silouan (1866-1938) was een Russische monnik die een groot deel van zijn leven op de berg Athos doorbracht. 

Wist je dat?

Wist je dat Klaus Kenneth lezingen houdt over zijn boek en leven? Hij zocht naar God binnen het Hindoeïsme en het Boeddhisme plus Sjamanisme. Zijn reis voerde naar India, Thailand en Zuid-Amerika. Met zijn presentaties in Duitsland, Zwitserland,  Roemenië, Rusland, De Verenigde Staten, Servië en Bulgarije trok hij volle zalen. Nu zoekt hij locaties in Nederland.

Neem voor meer info contact op met Katerina Vaseva Katia.vass@gmail.com

Zie voor de facebookpagina van Klaus Kenneth :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *