Zaligverklaring pater Bernard msc naderbij dankzij paus Franciscus

Zaligverklaring Gekleed in de kleuren van de vlag van Papoea-Nieuw-Guinea vertel ik over Bernards liefde voor de Papoea's. Bernard was de broer van mijn vader. 27.9.2023,  © Vatican Media
Gekleed in de kleuren van de vlag van Papoea-Nieuw-Guinea vertel ik over Bernards liefde voor de Papoea’s. Bernard was de broer van mijn vader. Door dde 27.9.2023, © Vatican Media

De zaligverklaring van Bernard van Klaarwater msc geniet nu de steun van paus Franciscus. Mijn verzoek daartoe beantwoordde hij positief. Tijdens mijn gesprek vroeg ik ook aandacht voor het bisdom Kavieng-Lorengau. Daar waar Bernard als Missionaris van het Heilig Hart (msc) werkte in Gods wijngaard.

zaligverklaring

Ook Mgr. R. Vunuvung ondersteunt mijn verzoek tot zaligverklaring. Sinds 15 augustus 2023 is hij bisschop van het bisdom Kavieng-Lorengau. Hier werkte Bernard vanaf 20 mei 1923 tot 18 maart 1943.  Zijn biografie verscheen op 13 september 2022 bij uitgeverij Gopher.

Bisschop Vunuvung positief over de zaligverklaring

Bisschop Vunuvung schrijft vol dankbaarheid over het werk van mijn oom op het eiland Manus. Hij noemt hem toegewijd met een hart vol liefde voor de Papoea’s. Vanuit heel mijn hart ondersteun ik uw verzoek,’’ schrijft de inheemse bisschop.
‘Op Manus woekerde het heidendom. Stammenstrijd en -oorlog behoorden tot de praktijk van alledag. Evenals rivaliteit. De praktijk van kannibalisme kenmerkte de verdediging en het overwinnen van rivalen. Ze vochten om land en om macht,’’
schrijft Mgr. Vunuvung.

Beatificatie en het missionaire werk van pater Bernard

Volgens Mgr. Vunuvung kwam er een ommekeer dankzij de komst van Bernard en andere geestelijken. ‘’Zij maakten een einde aan een donker hoofdstuk in een duistere tijd van onze historie.
Het missionaire werk was groot en belangrijk. De  zwarte tijden van het heidendom maakte plaats voor het geloof in de komst van onze verlosser Jezus Christus. Dankzij mede uw oom kwam er beschaafdheid. Kinderen werden opgevoed’’

Ook bisschop R. Vunuvung steunt mijn verzoek.
Bisschop Ronald Vunuvung

De vruchten van de missie

De bisschop van Kavieng-Lorengau noemt als vruchten van de missie:

  • Systemen van  gerechtigheid, wet en orde;
  • Gereguleerde handelssystemen;
  • De aanzet tot een gouvernement;
  • Noodzakelijke sociaal evangelische organen;
  • Ziekenhuizen, scholen en internaten;
  • Wegen.

‘’Dat deden ze allemaal naast hun pastorale werk omwille van het zielenheil van de mensen. Dat noem ik groot missionair werk,’’ schrijft Mgr. Vunuvung. ‘’ Wij ondersteunen uw verzoek tot zaligverklaring. Ook bidden wij voor u in deze belangrijke reis naar dit doel.’’  

Op zoek naar fondsen

Bisschop Vunuvung zoekt intussen naar fondsen.De kerk is straatarm. Zo ontvangen de priesters in het bisdom Kavieng-Lorengau al twaalf jaar geen salaris. Ook is er een tekort aam kelken en ander liturgisch materiaal.
De priesters zijn afhankelijk van de toch al straatarme bevolking. Vooral sinds de coronacrisis hebben zij het zwaar. Met de zaligverklaring hoop ik op meer aandacht en wereldwijde steun voor dit bisdom.     

Ik vroeg de paus om steun voor mijn verzoek om zaligverklaring Bernard van Klaarwater. En overhandigde hem de biografie en bijbehorende documenten. Vaticaan, 27 september 2023. Gekleed in de kleuren van de vlag van Papoea-Nieuw-Guinea ontmoette ik de paus ivm mijn verzoek tot zaligverklaring van mijn oom Bernard van Klaarwater. Vaticaan, 27 september 2023, © Vatican Media
Ik schonk de paus de biografie en bijbehorende documenten voor de zaligverklaring. © Vatican Media

Een straatarme maar bloeiende kerk

Ondanks de genoemde armoede bloeit de kerk van het bisdom Kavieng-Lorengau. Door een tekort aan priesters draait ze vooral op vrijwilligers. Ondanks de in het verleden begane wreedheden ontstond een hechte gemeenschap.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond er geloofsvervolging. Gelovigen werden gemarteld en vermoord. Mijn oom en andere geestelijken van Manus werden vermoord door de Japanners op 18 maart 1943.

Bron van inspiratie  

Bernard van Klaarwater en de andere geestelijken leven voort in de harten van de Papoea’s. Liefde voor God en mens overwon de in deze blogpost genoemde wreedheden.
Tijdens mijn gesprek met de paus wees ik hem op het bisdom Kavieng-Lorengau als een bron van inspiratie. Met de mogelijke beatificatie van Bernard van Klaarwater hoop ik op meer aandacht. ‘’ Op een dag zullen we samen de zaligverklaring vieren,’’ schrijft Mgr. Vunuvung aan het eind van zijn brief.

bisschoppelijke wijding en istallatie van Mgr. R. Vunuvung, 15 augustus 2023
Voorafgaande aan mijn verzoek tot zaligverklaring gaf ik het symposium ''Waarom zouden we bang zijn?'' Hoofddorp, Joannes de Doperkerk Hoofddorp, 16 september 2023.
Voorafgaande aan mijn verzoek tot zaligverklaring gaf ik het symposium ”Waarom zouden we bang zijn?” Hoofddorp, Joannes de Doperkerk Hoofddorp, 16 september 2023.

Info over de documenten betreffende de zaligverklaring

Wist je dat?

Wist je dat een persoon zalig verklaard kan worden door de paus bij het toeschrijven van een onverklaarbaar wonder? In mijn chat aan Damien Lito verschenen er woorden die ik niet begreep. Damien herkende ze wel.
Het was de taal die mijn oom sprak met de Papoea’s op Manus. Ook deze chat heb ik op 27 september overhandigd aan de paus. Wellicht leidt dit tot nader onderzoek.

Kijk voor meer informatie op de facebookpagina van Marianne Visser van Klaarwater

2 gedachten over “Zaligverklaring pater Bernard msc naderbij dankzij paus Franciscus

  1. Riny Reiken

    Wat een prachtig mooi resultaat van jouw onderzoek over jouw oom Marianne, over pater Bernard die met zoveel doorzettingsvermogen zijn liefde wist door te geven en velen heeft verwondert. Jouw boek is nu dus ontvangen door de Paus zelf en onderzoek naar de woorden in je chat zullen het wonderlijke hiervan zeker ondersteunen. Dat kan gewoon niet anders, Er zit echt zoveel beweging in en de energie stroomt verder door, zo blijkt maar weer. Je bent een echt Doorzetster, het lijkt een rijke erfenis te zijn van oom Bernard, geweldig mooi zoals jij deze missionaris eert. Dat is ontroerend mooi, de foto is een dierbaar kiekje. Een hartgroet van mij X Riny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *