Wandelen tussen twee kathedralen van Haarlem: van Bavo tot Bavo

Wandelen van Bavo naar Bavo: Dak van de Grote Bavo
Wandelen van Bavo naar Bavo: Dak van de Grote Bavo

Wandelen tussen twee kathedralen. Dat kan in Haarlem. Van Bavo tot Bavo dankzij een wandelfolder van VVV Haarlem. Vol achtergrondverhalen en leuke weetjes wijst ze je de weg tussen de twee grootste kerken van de stad.

Wandelen tussen twee kathedralen. Wie had dat ooit gedacht? Vanaf de Bavo op de Grote Markt staart sint Bavo naar de wandelaars op de Grote Markt. Eeuwenlang staat de heilige daar al met het zwaard stevig in zijn vuist geklemd.

Wandelen tussen twee kathedralen: Beeldenstorm

Sint Bavo glimlacht vol triomf. Hij denkt terug aan de oproerkraaiers van toen. Tijdens de Beeldenstorm van 1566 wilden ze hem van zijn sokkel stoten. Tevergeefs: volgens ´ware en onware verhalen van Eduard het Schaap’ (Gottmer, 1946) duikelden ze zelf op de markt.
Pijn deed het wel. De kerkhervormers vernielden veel moois en kostbaars. Alles wat Rooms was moest in gruzelementen. Later voegde het straatgespuis zich bij hen. Bij hen ging het vooral om het zo veel mogelijk vullen van de eigen zak.

Wandelen tussen twee kathedralen: Gouden parelkroon

Nog eerder dan de Beeldenstorm was de st Bavo al het doelwit van straatrovers. Ze stalen het zilver van het hoofdaltaar en de zijaltaren. Ja zelfs de gouden parelkroon van de Heilige Maagd Maria. En een kostbaar schilderij van Jan Provoost.
Daarbij bleef het niet. De dieven stalen ook een gouden misbeker uit de Janskerk. Een schilderij uit de Kinderhuiskapel en een werk van de schilder Geertgen tot Sint Jans en nog veel meer verdween in de zakken van graaiers.

Wandelen van de Grote Markt naar de Koningsstraat

Daarom hield sint Bavo stevig stand. Beneden op de grond komen mensen in beweging. Ze wandelen vanaf de Grote Markt naar de Koningsstraat. Hier woonde de steenrijke Meester Croes. Volgens de Haarlemmers kocht hij gestolen goed op. Zoals ook de kerkschatten?

Kathedrale basiliek sint Bavo

De Grote Bavo verloor zijn functie van kathedraal. .Aan de Leidse Vaart verscheen een nieuwe: de Kathedrale basiliek st Bavo (1895-1930). Voor zijn ontwerp liet architect J.Th.J.Cuypers zich inspireren door de natuur. City Haarlem Marketing liet een interessante film maken.

wandelen: interieur Kathedrale Basiliek Sint Bavo

interieur Kathedrale Basiliek Sint Bavo

Monumenten van toen

Nu wijst de ‘’wandeling tussen twee iconen’’ op monumenten van toen.
• Het stadhuis (1370): oorspronkelijk gebouwd als jachtslot van de Graven van Holland is dit nu het stadhuis met op de Grote Markt de VVV.
• Nieuwe Kerk (1613-1616), gelegen in de hippe en gezellige Vijfhoek werd deze kerk gebouwd door de Vlaamse stadsbouwmeester Lieven de Key.
• Hofje van Loo (1489); Ondanks een mooie regentenkamer mochten hier alleen arme mensen of priesters wonen.
•Doelengebouw (1563); Hier is nu de Stadsbibliotheek van Haarlem, maar destijds was het bestemd als onderkomen voor de kloveniers (schutters met schietwapen).
• Prinsenhof (1287); In deze oude kruidentuin van een voormalige kruidentuin bevindt zich achterin een vredestempeltje als herinnering aan de Vrede van Műnster in 1648.
• De Koorschool van Haarlem begeleidt de Heilige Missen in de BAVO en treedt ook elders op.  

Gewoon doen! Wist je trouwens al dat deze mooie folder slechts 0,50 euro kost? Ook kan je hem gratis downloaden in de webshop haarlem.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *