Vrouwen in het ambt blijft vooralsnog een taboe binnen de RK kerk  

Groepsreis Rome n.a.v. schisma Rooms-en Oudkatholieken (1723). 3e van links: reisleider RK diaken Rob Mascini. Uiterst rechts mgr Dick Schoon, bisschop OK Haarlem. Rome 26.9.'23
Vrouwen in het ambt kwamen ter sprake tijdens een groepsreis n.a.v. het schisma tussen Rooms-en Oud Katholieken (1723). Uiterst links reiseider RK diaken Rob Mascini. Uiterst rechts mgr Dick Schoon, bisschop OKK Haarlem met zijn vrouw theologe Lidwien van Buuren . Rome 26.9.’23

Vrouwen in het ambt van diaken en priester of bisschop. Volgens de hervormingsgezinde paus Franciscus gaat dat binnen de RK kerk niet gebeuren. Toch zag ik in Rome een vrouwelijke bisschop.     

Vrouwen in het ambt Rome, Santa Prassede, de Zenokapel, Maria met naast haar Prassede en Pudenziana, en helemaal links Theodora (de bisschop. )
Rome, Santa Prassede, de Zenokapel, Maria met naast haar Prassede en Pudenziana, en helemaal links Theodora (de bisschop.

Verbaasd keek ik naar een mozaïek onder de boog van de Basilica di Santa Prassede (ca 780). Uiterst links zag ik een vrouw afgebeeld. Boven haar gezicht las ik de woorden: ‘Theodora Episcopa’. Dat is de vrouwelijke vorm van het manlijk ‘epsicopus’ en dat betekent bisschop.

Vrouwen in het ambt: Theodora Episcopa

Gaat het hier om een vrouw in het ambt? Volgens sommige theologen betekent episcopa ‘’de moeder van een bisschop.’’ Volgens anderen betekent Episcopa ook ‘’weduwe. Zelfs reisleider Rob Mascini weet het niet zeker.
Rob leidde van 22 tot 29 september 2023 een groepsreis naar Rome. Deze droeg als thema het in 1723 veroorzaakte schisma tussen rooms- en oudkatholieken. Deze reis koppelde ik aan mijn persoonlijke ontmoeting met de paus op 27 september.

Vrouwen in het ambt: Over Prudentia en Praxedis

Robs uitgebreide kennis en beeldende verhaaltrant doet historie herleven. Zoals dat ook gebeurde in de Basilica de Santa Prassede bij het bewonderen van de Zenokapel. De kerk is een moeilijk te vinden parel in het monumentale Rome. 
Het mozaïek onder de koepel is niet alleen prachtig maar ook boeiend. In het midden zie je Maria, de moeder van Jezus. Links en rechts naast haar staan Prudentia en Praxedis. Beiden leefden in de eerste eeuw na Christus.

Rome, Santa di Prassede, de Zenokapel
Rome, Santa di Prassede, de Zenokapel

Meedogenloos optreden

Gedurende de eerste drie eeuwen traden de Romeinen keihard op tegen christenen. Ze lieten hen kruisigen en verbranden of verslinden door wilde dieren. ‘’Daarna mochten familie en vrienden hen begraven. Dat gebeurde in de catacomben,”  vertelde Rob.
Hij legde uit waaraan Pudentia en Praxedis hun voortdurende eer danken. ‘’Ze haalden veel vermoorde mensen van de executievelden. Daarna gaven ze hen een fatsoenlijk graf. Uiteindelijk werden zij ook vermoord.’’  
Wellicht waren beiden vrouwen in het ambt. Mogelijk bekleedden ze een belangrijke functie binnen de kerk. Hoe kan dat?

Vrouwen in het ambt waren destijds doodnormaal  

Het antwoord vind ik in het boek ‘’die Frau im Christentum’’ van de theoloog Hans Küng (Piper 2001). Daaruit blijkt dat er vrouwelijke voorgangers en priesters waren in de vroege kerk. Zoals dat ook blijkt uit schriftelijke en archeologische vondsten.
Zo schreef de bisschop Eusebius van Caesarea (ca 313) over een anonieme profetes in zijn bisdom. Zij preekte en ging voor in de eucharistie. ”Volgens de bisschop hield ze zich strikt aan de kerkelijke regels’‘, schreef Küng.

Graf van een paus in de Sint Pieter.
Graf van een paus in de Sint Pieter.

Vrouwen in het ambt: de ommekeer

De ommekeer kwam in de vierde eeuw met het erkennen van het christendom als Romeinse staatsgodsdienst. Daarbij richtte de kerk zich naar de Romeinse wet.
Volgens deze stonden vrouwen op een lagere positie dan mannen.
Niet alleen binnen het gezin maar ook in de maatschappij en de kerk stond de man  aan het hoofd. Volgens wet en natuur was de vrouw de mindere van de man. Daarom kan ze binnen de kerk geen ambtelijke functie beoefenen. De stap om dit taboe te doorbreken moet nog steeds worden genomen. 

Vrouwen in het ambt en de schrift 

’Vanuit haar eigen historie kan de kerk de stap nemen omdat deze al eerder is gezet.,’ stelde auteur Hans Wijngaards (1935-2019). Zijn boek ‘’Vrouwen tot diaken gewijd? Jazeker!’’ verscheen in 2006 verscheen bij uitgeverij Berne.
Wijngaards noemt het sacramenteel wijden van vrouwelijke diakens voor honderd procent verantwoord. Daarbij neemt hij stelling tegen bepaalde op de schrift gebaseerde meningen.
Zoals de zin dat de man geschapen is naar Gods beeld en gelijkenis. Evenals de opinie dat vrouwen de erfzonde veroorzaakten. Dat ze een voortdurende bron van verleiding zijn. En dat hun maandelijkse stonde niet alleen het gebouw en koor kunnen besmetten maar ook het altaar.    

Oproep van Belgische priesters

Met het oog op de synode van oktober 2023 kwam Paus Franciscus met een enquête over de toekomst. Waar lagen de kansen en waar de knelpunten. In België werkten in elke van de acht bisdommen zo’n  twee a drieduizend katholieken mee.
Dat leidde tot een op 18 juli 2022 lijvig rapport. Het eerste punt betreft de ambtsvoorwaarden. ‘’Vanuit alle mogelijke hoeken klinkt de roep om het ambt open te stellen voor vrouwen en gehuwde priesters.’’ De al eerder genoemde patriarchale structuur met de man in de hoofdrol wordt wereldvreemd genoemd. 

Monument voor de vluchtelingen, Sint Pietersplein, Rome, de vrouw in de rol van moeder.
Monument voor de vluchtelingen, Sint Pietersplein, Rome, de vrouw in de rol van moeder.

Nog geen vrouwen in het ambt

Toch peinst de hervormingsgezinde paus Franciscus er niet over om vrouwen in het ambt te benoemen. Volgens hem gaat dat er ook niet van komen. “In zijn toespraken zit de vrouw toch nog vaak in de rol van moeder en grootmoeder“, zegt auteur Van Lierde. Op 21 juli 2023 verscheen Van Lierdes boek: ‘’Paus Franciscus: de conservatieve revolutionair.’’ De paus paste de stijl en de toon van de kerk aan. Toch geldt nog altijd het verplichte celibaat. Ook is hij fel gekant tegen abortus en euthanasie.

Openbaring van de 20e eeuw

Interessant is het boek ‘’Openbaring van de twintigste eeuw’’ (1930). Hierin schreef bisschop Macharski Franciszek over de toekomst van de kerk. Franciszek (Krakau, 20 mei 1927 – Krakau, 2 augustus 2016) was aartsbisschop van Krakau.  
Hij noteerde: ‘’Het priesterschap zal een broederschap zijn van mannen en vrouwen gekozen door God. Voorbereid en toegewijd voor hogere doelstellingen.’’ Voorlopig blijft dit ruim 90 jaar later nog steeds toekomstmuziek binnen de RK-kerk. 

Bronnen voor ”Vrouwen in het ambt” en meer

Wist je dat?

Wist je dat Paus Paschalis (817-824) de Basilica di Sante Prede liet herbouwen tot een mausoleum voor Theodora. Ruim 2300 martelaren kregen een graf in de Santa Prassede. Daar liggen onder het altaar ook de gebeenten van Prudentia en Praxedis
  

Kijk voor meer informatie op de website van de Oud Katholieke Kerk. 

2 gedachten over “Vrouwen in het ambt blijft vooralsnog een taboe binnen de RK kerk  

 1. corrie wolters

  Wat de vrouw in het ambt beteft – ze sluiten liever een kerk dan dat de vrouw een leidinggevende taak krijgt. We redden het ook wel zonder kerk.

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Dag Corrie,
   Allereerst wens ik je een gelukkig en gezond 2024.
   Ik las zojuist op je website dat je zelf geen kerkelijke functie ambieert,
   want je past niet in de structuren.
   Eerlijk toegegeven, met mijn vrije en vrijgevochten geest pas ik daar ook niet in.
   Ik geloof zelf in God als een kracht die mij sterkte en rust geeft om vandaaruit zelf de juiste stappen te zetten.
   Als katholiek geniet ik van de symboliek, mysterie en mystiek van de mooi verzorgde missen in de kathedraal van Haarlem.
   Ik zou dat niet graag missen want het geeft me rust in de hectiek van het bestaan.
   Op verzoek van het bestuur van de meer dan 150-jaar bestaande vereniging Pro Petri Sede, een belangrijke steunpilaar voor de paus,
   ben ik op 15 december toegetreden tot het bestuur.
   Evenals de paus sta ik ook open voor andere religies en mensen met een andere levensovertuiging en -visie.
   De katholieke kerk verkondigt niet de enige waarheid.
   Wel gebeurt daarbinnen veel moois.
   Zo blijven zusters van moeder Theresia, ondanks hun buitenlands paspoort, in Gaza.
   Daar helpen ze samen met moslims de getroffenen. A.s. donderdag plaats ik daarover een post.
   Ik wens je veel voldoening en succes met je mooie uitvaartwerk,
   Marianne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *