6 bijzondere kerststallen bekronen youtube film over Kerst in Rome

6 bijzondere kerststallen, sint Pieter
6 bijzondere kerststallen, sint Pieter

6 bijzondere kerststallen zijn te bewonderen in de youtube film ‘’Kerst in Rome’’. Diaken Rob Mascini,  Rome-kenner en gids bij Drie Tour, neemt je mee naar de eeuwige stad.

Kerststal Don Bosco
Kerststal Don Bosco

Toegegeven, Peter en ik zijn door corona zelf een beetje tijdloos geraakt. Anders bouw je een jaar op. Aan het eind van de lente sluit het  theaterseizoen en vinden er geen openingen van bijzondere exposities plaats.  In de zomer pik je een terrasje of ga je  op reis.    

6 bijzondere kerststallen plus uniek kerstverhaal

In de herfst gaat het leven weer bruisen. Mooie openingen van boeiende exposities en premières van prachtige theater- en concertstukken. En ook niet te versmaden, genieten van wildgerechten in de restaurants van de Veluwe.
Nu zitten Peter en ik al negen maanden thuis en zijn daarin niet de enige.  We raken een beetje de tijd kwijt. Totdat diaken en Romekenner Rob Mascini ons uitnodigde voor een powerpont over de Eeuwige stad. Als gids van Drie Tour  toonde hij onszes bijzondere kerststallen en vertelde een prachtig kerstverhaal.

6 bijzondere kerstallen: San Ignazio

In de kerststal van de kerk San Ignazio zien we in een levendig decor Maria, Jozef en het kindje. Je ziet verder niet alleen de os en de ezel maar ook kooplui, bakkers, wasvrouwen en zelfs rovers.
De heilige familie baadt in het licht en zit helemaal vooraan in een bruisend panorama met rechts een tempelzuil en links een kasteeltoren.  Ze dragen geen mondkapje. Laat staan dat ze deze op straat laten slingeren.

San Ignazio
San Ignazio

6 bijzondere kerststallen: de netturibini

Met al die troep weten ze in Rome wel raad.  Overal zie je in de eeuwige stad de netturibini (straatvegers) met hun bezems en schoonmaakwagentjes. Minder bekend is, dat ze een eigen kerststal hebben.
Volgens goed Italiaanse gebruik bestaat de kerststal van de netturibini uit een heel dorp. Wereldwijd sturen vuilophalers stenen naar de netturibini om daarmee hun eigen kerststal uit te bouwen.  

6 bijzondere kerststallen, de straatvegers (netturibini) van Rome
6 bijzondere kerststallen, de straatvegers (netturibini) van Rome

6 bijzondere kerststallen:  SS Cosma e Damiano

Een van de grootste kerststallen van Rome staat in de Basilica dei SS Cosma e Damiano naast het  Forum Romanum  Het is een Napolitaanse kerststal, gemaakt tussen 1780 en 1820. In de enorme kerststal zie je naast de heilige familie, de herders en de drie koningen ook allerlei andere figuren.
Je ziet een vrouw waterscheppen uit een put, een pizzabakker, een scharenslijper, een visboer en een marskramer. De kerststal is de meest uitgebreide van heel Rome! Trouwens, dat vind ik zelf ook van de kerststal van de San Ignazio.

6 bijzondere kerstallen, SS Cosma e Damiano en San Ignazio
6 bijzondere kerstallen, SS Cosma e Damiano

Don Bosco en Santa Maria in Va

Tot de 6 bijzondere kerststallen  behoren ook die van de kerk Don Bosco en van Santa Maria in Ve, Ook hier valt me op hoe levendig de tafrelen zijn. Het zou zo maar een momentopname kunnen zijn uit het dagelijks leven.
Don Bosco met zijn strakke gebouwen en groepjes mensen geeft de indruk van een geordend leven. Van machtige wereldse heersers die vanaf de heuvels regeren over de stad. Bij Santa Mara in Ve zie ik een stukgeschoten wereld. Overal ter wereld straalt het kindje zijn liefde uit.

6 bijzondere kerststallen, Santa Maria in Ve
6 bijzondere kerststallen, Santa Maria in Ve

6 bijzondere kerststallen: Sint Pietersplein

Zoals elk jaar staat er ook nu weer een 30 meter hoge spar op het Sint Pietersplein. Dit jaar komt ze uit  Kočevje (Slovenië). Daarnaast staat de kerststal. Beiden danken hun aanwezigheid aan paus Johannes Paulus II. In 1982 voerde hij deze traditie in. Paus Franciscus plaatste er een boot naast en wees daarmee op de vluchtelingenproblematiek.
Eigenlijk is de kerstboom  een onbekend fenomeen in Italië. Nu wedijveren steden en regio’s om de eer een kerstboom te schenken voor het Sint Pietersplein. Half december gaan voor het eerst de lichtjes in de boom aan. Daarna begint het aftellen naar Kerstmis! De Italiaanse stad Castelli , sinds de zestiende eeuw bekend door haar keramiekindustrie, schenkt dit jaar de kerststal.

Kerst
Kerst in Rome, Rob Mascini neemt je mee naar de wortels van het kerstfeest

6 bijzondere kerststallen

 • De Powerpoint presentatie werd gemaakt door Rob Mascini en de christelijke reisorganisatie Drie Tour.
 • De kerststal van de netturubini is te zien in het depot van de AMA:  Via dei Cavalleggeri 5 (vlak bij het Sint Pietersplein). Je kunt hier het hele jaar door elke dag terecht, van 9.00 tot 19.00 uur, maar vanaf half december tot en met 26 januari 2020 ook doorlopend van 8.00 tot 20.00 uur. De toegang is gratis.
 • Ad Veniat. Hij komt, de Vredesvorst, maar komt met Hem ook de vrede? Waar vind je vrede in Israël en in Bethlehem?   
 • De kerststal bestaat in 2023 achthonderd jaar.

Wist je dat?

Wist je dat we de traditie van de kerststal danken aan sint Franciscus van Assisi (1181-1226)? Hieraan herinnert Helene Nolthenius in haar boek ‘’Een man uit het dal van Spoleto: Franciscus tussen zijn tijdgenoten.’’ (Queridos 1988).
Op pagina 163 lees ik de woorden van de heilige: ’’Ik zou met eigen ogen willen zien hoe het dat kind aan het meest noodzakelijke ontbrak. En hoe het in een kribbe op het stro moest liggen tussen een os en een ezel.’
Bij het aanbreken van de heilige avond stroomden alle broeders uit de omgeving toe. De mannen en vrouwen verlichtten de nacht met kaarsen en fakkels. Steeds meer mensen liepen uit en de rotsen weerkaatsten hun jubelende stemmen. Bij de kribbe stond de heilige. Diep ontroerd droeg Franciscus de mis op. Tijdens de mis predikte Franciscus over de nederigheid en armoede van Jezus.

Kijk voor meer informatie op de website Romereizen met Rob Mascini.

4 gedachten over “6 bijzondere kerststallen bekronen youtube film over Kerst in Rome

 1. Riny Reiken

  Wat is de Kerst toch prachtig om te vieren. De Kerststallen vertellen allemaal het verhaal over de geboorte van Jezus. Herinneringen aan mijn schooljaren komen bovendrijven, met toneelstukjes en gezang. De rituelen beleef ik nog steeds zoals vroeger in ons ouderlijk huis. Dit jaar is door de corona alles anders, maar ik denk dieper na over de schepping dan ooit en kom daardoor dichter bij mezelf. Het hoe en waarom speelt door mijn hoofd en ik heb veel vragen, en dan ineens krijg ik een kijkje in de prachtige kerststalletjes die Marianne Visser -van Klaarwater met ons deelt en ik besef het wonder, Jezus is geboren. Het leven is groots ! Fijne Kerstdagen voor Marianne & Peter en u allemaal, hartegroet Riny X

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Je reactie ontroert me. Ja, zo is het. Met kerst komen veel herinneringen naar boven. De spullen zijn gebleven, maar mensen waarvan we hielden zijn verdwenen. En ja ik merk dat ook bij mij corona een diepgang teweeg bracht. In mijn volgende blogpost, die in het nieuwe jaar komt, ga ik daar nader op in. Voor nu wens ik jou en Paul fijne kerstdagen. Lieve groet van Marianne en Peter. xx

 2. Riny Reiken

  Dankjewel en tot volgend jaar, vol vertrouwen gaan we de toekomst tegemoet, én met
  Hart voor elkaar

  H art voor elkaar, Liefde & Geven
  A andacht & Troost, een zorgeloos Leven
  R ode wangen en appeltjes, gewoon van dat soort dingen
  T orenhoge plannen, plezier en samen zingen
  J ubelende dagen, in vrijheid met elkaar
  E chte vrienden zijn, een zorgeloos jaar

  M ogelijkheden te over, hernieuwde inspiratie
  O m vol vertrouwen door te mogen gaan
  K rachtig en moedig, hand in hand te blijven staan
  U ren van blijdschap, dan kan niets meer stuk
  M ooie momenten, een nieuwe tijd vol van
  ‘Hartjes Geluk’ Riny Reiken / Hartje Mokum XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *