Finale Appeltjes van Oranje 2023; te gast in Paleis Noordeinde

Als gast van het Oranje Fonds was ik op 4 oktober 2023 in Paleis Noordeinde voor de finale Appeltjes van Oranje 2023.
Als gast van het Oranje Fonds was ik op 4 oktober 2023 in Paleis Noordeinde voor de finale Appeltjes van Oranje 2023. Het Paleis was in 2023 voor het publiek geopend van 1 t/m 13 augustus muv 7 augustus.

De finale Appeltjes van Oranje 2023 vond ook dit jaar plaats in Paleis Noordeinde. Het thema van dit jaar was bruggenbouwers ofwel wijkverbinders. Na afloop schonk ik aan de koningin de biografie ‘’Waarom zouden we bang zijn?’’

De winnaars Appeltjes van Oranje 2023
De winnaars Appeltjes van Oranje 2023

Tien organisaties stonden genomineerd voor de finale Appeltjes van Oranje 2023. Sinds 2002 deelt het Oranje Fonds deze uit aan de drie meest succesvolle sociale initiatieven. Prachtig vond ik de inzet van al deze vrijwilligers.

Finale Appeltjes van Oranje 2023; bruggenbouwers

Als directeur-bestuurder van het Oranje Fonds verwelkomde Sandra Jetten de ongeveer 140 aanwezigen. Ze wees op de waarde van bruggenbouwers. ‘’Zij brengen mensen samen die niet als vanzelfsprekend met elkaar omgaan.’’
Dick Benschop stond als bestuurder van het Oranje Fonds stil bij de komende verkiezingen. Hij wees op een tekort hij de vele thema’s. ‘’Ik mis  voldoende aandacht voor sociale initiatieven, de vrijwilligers.’’
Het Oranje Fonds wil daar iets aan gaan doen. ‘’Onze oproep richting de verkiezingen en een nieuw kabinet is om het licht te schijnen op het werk van zoveel mensen. In zoveel initiatieven die cruciaal zijn voor de samenhang in de samenleving – van armoede tot eenzaamheid,’’ aldus Benschop.   

Finale Appeltjes van Oranje 2023 stichting ''Ik wil'' uit Sassenheim.
Finale Appeltjes van Oranje 2023 stichting ”Ik wil” uit Sassenheim. ©RVD

Uitgifte Appeltjes van Oranje: Stichting Ik Wil

Het eerste Appeltje van Oranje werd uitgedeeld aan de stichting Ik Wil uit Eindhoven. De vrijwilligers stapten ontroerd op het podium op. De vorige keer vielen ze net buiten de prijzen. Nu wonnen ze. ‘’We zijn enorm blij en dankbaar,’’ zei een van hen.
In Stichting ‘’Ik Wil’’ bouwen ze samen aan een liefde vol Eindhoven. Iedereen mag erbij horen. Ongeacht afkomst of religie met voor iedereen gelijke kansen. Zoals dat ook geldt voor het Oranje Fonds zelf.

Vadercentrum Adam, ©RVD
Vadercentrum Adam, ©RVD

Finale Appeltjes van Oranje: Vadercentrum Adam

Ook het Vadercentrum Adam uit Den Haag kreeg een Appeltje van Oranje. Ze verwelkomen niet alleen eenzamen en ouderen maar nog veel meer mensen. Hun wijkcentrum voelt aan als een woonkamer. Er komen zo’n duizend mensen per week.  
Het Vadercentrum beoogt een betrokken samenleving. Daarin kijken buurtbewoners om naar elkaar en naar hun buurt. Zij zien sociale relaties als een vangnet voor iedereen die dat nodig heeft.
Het Oranje Fonds noemt het Vadercentrum een plek waar iedereen  zich thuis voelt ‘’Met elkaar proberen we op verschillende manieren de maatschappij mooier te maken. Dit willen we nog jaren blijven doen’’, zei een van de  vrijwilligers.

Koningin wees op belang van leefbare buurten 

Cathing Cultures Orchestra zorgde voor een sfeervol intermezzo tijdens de finale Appeltjes van Oranje 2023. Daarna nam koningin Máxima het woord. Zij wees op de verschillen tussen de tien genomineerde initiatieven. Als vaste kern noemde ze een rotsvast vertrouwen in de kracht van de buurt.
’Een leefbaar land is opgebouwd uit leefbare buurten. Als mensen het fijn vinden in hun buurt, kan ook hun vertrouwen in de samenleving als geheel groeien. Ieder van u weet uit eigen ervaring dat veel oplossingen dichtbij beginnen. In je eigen straat en je eigen wijk. Met de mensen om je heen.’’ 
De koningin wees ook op haar werkbezoeken met het Oranje Fonds. ‘’Dan zie ik hoe groot de impact van initiatieven in de buurt kan zijn. Mensen bloeien op. Ze krijgen weer zelfvertrouwen en perspectief. Ze durven meer. Hun wereld wordt groter, mooier, kleurrijker.’’

Grote winnaar Finale Appeltjes van Oranje 2023

De koningin deelde tenslotte de hoofdprijs uit aan stichting Repair Café Teylingen uit Sassenheim. De stichting staat ook bekend als Ontmoetingswerkplaats de JoJo! Deze  huist in een lege supermarkt.
Naast een reparatiewerkplaats heeft ze een weggeefwinkel plus koffiecorner en naaiatelier. Ook kunnen bezoekers samen koken en eten. Daarnaast zijn er allerlei creatieve activiteiten. Hun motto is samen voor elkaar.  

Tijdens de na-bijeenkomst van de Finale Appeltjes van Oranje 2023 schonk ik mijn boek ''Waarom zouden we bang zijn?'' aan de koningin.
In de marge van de Finale Appeltjes van Oranje 2023 schonk ik aan de koningin mijn boek ”Waarom zouden we bang zijn?”

Finale Appeltjes van Oranje 2023

Wist je dat?

Wist je dat het Oranje Fonds op 2 februari 2002 ontstond? Dit was het huwelijkscadeau van het Nederlandse volk aan het koningspaar.  In 2002 fuseerde zemet het Juliana Welzijn Fonds. Het Oranje Fonds is een onafhankelijk fonds op sociaal gebied.

Zie voor meer informatie de website van het Oranje Fonds. 

2 gedachten over “Finale Appeltjes van Oranje 2023; te gast in Paleis Noordeinde

  1. Riny Reiken

    Wat geweldig voor jou Marianne om dit mee te mogen maken. Van De Paus naar De Koningin met het boek over jouw oom Bernard, de Pater die voor zijn missie zijn leven heeft moeten geven. Maxima is natuurlijk al bekend met jouw -Oranje- uitgaves en zal zich zeker verwonderen over jou, een echte Doorzetster. Er komt een vervolg van erkenning voel ik, en jij weet het ook al. Engelen zijn rondom. Een Hartgroet van Riny XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *