10 bruggenbouwers genomineerd voor Appeltjes van Oranje 2023

10 bruggenbouwers. Het Oranjefonds was in 2002 het huwelijkscadeau van het Nederlandse volk aan ons koningspaar. (Foto, Marianne Visser van Klaarwater, persmoment juni 2005) met prinses Amalia en de pasgeboren prinses Alexia.
”Bruggenbouwers in de buurt” is het thema van de Appeltjes van Oranje 2023. Foto: Het koningspaar in 2005 met prinses Amalia en de pasgeboren prinses Alexia.(Foto uit: Marianne Visser van Klaarwater, Vorstenhuizen van Nederland, België en Luxemburg. Ten Have 2005)

10 bruggenbouwers in de buurt gaan begin oktober naar Paleis Noordeinde. Daar reikt koningin Máxima de prijzen uit. Als aanmoedigingsgprijs kregen de genomineerden voor Appeltjes van Oranje alvast een cheque van 1.500 euro.

Koninklijke handen reiken Appeltjes van Oranje uit. Het Oranjefonds koos als thema voor 2023 ''Bruggenbouwers in de buurt.''
Koninklijke handen reiken sinds 2003 jaarlijks Appeltjes van Oranje uit. Het Oranje Fonds koos als thema voor 2023 ”Bruggenbouwers in de buurt.”

Het Oranje Fonds reikt jaarlijks drie Appeltjes van Oranje uit. En wel aan uitzonderlijke sociale initiatieven die ertoe doen voor onze samenleving. Drie van de 10 bruggenbouwers ontvangen een cheque van 25.000 euro. Ook krijgen ze een door Prinses Beatrix gemaakt beeldje.

”Assen bloeit ” behoort  tot de genomineerde 10 bruggenbouwers

Het jaarlijkse project Appeltje van Oranje plaatst dit jaar wijkcentra en initiatieven tot verbondenheid in de schijnwerper. Zoals het op 1 juni 2022 geopende ‘’Assen Bloeit’’. Dit betreft een initiatief van buurtbewoners. Met 1810 stemmen behaalde ze de finale.  
Assen Bloeit heeft een creatieve werkplaats om onontdekte talenten tot bloei te laten komen. Daarmee bestrijdt ze vereenzaming en een ongezonde levensstijl plus verwijdering van elkaar. Zo ontstonden er een bak- tuin- en klusteam.
Ook heeft Assen Bloeit een buurtrestaurant. Daarvan bestaat het keukenteam uit mensen van verschillende culturen. Verder bieden vrijwilligers een luisterend oor. “Het luisteren naar de verhalen maakt ons soms stil.Vooral wanneer mensen ons vertellen hoe dit initiatief hun leven een andere wending heeft gegeven,”  zegt initiatiefnemer Rudolf Setz.

Assen Bloeit bedankt iedereen voor het stemmen.
Assen Bloeit bedankt iedereen voor het stemmen.

10 Bruggenbouwers , onder wie ook Tiel CentrumXL  

Verbondenheid tussen buurtgenoten staat niet alleen onder druk door individualisering maar ook door vergrijzing. Bij alle wijkcentra zijn ouderen dan ook van harte welkom. Een bijzonder initiatief nam buurtvereniging TielCentrumXL.
Zij richt zich op het ‘’vergroenen’’ van Tiel. Zo legden sommige vrijwilligers geveltuintjes aan voor de appartementen van ouderen uit de buurt. Kinderen kweekten planten voor bewoners van een woonzorgcentrum. Samen maakten kinderen en jongeren plus ouderen een 2300 m2 grote Vlindertuin.  

''Ik Wil'' is blij et de nomatie
‘Ik Wil” is blij et de nomatie

10 Bruggenbouwers ; wint ”Ik Wil” een Appeltje van Oranje?  

Steeds meer ervaren inwoners binding met de buren. Zo blijkt uit het door het weekblad EW uitgevoerde onderzoek naar de beste gemeenten 2023. Debetten daaraan zijn verschillen tussen achtergronden en  leeftijden maar ook tussen leefstijlen.
Dat ervaren ze ook in Woensel Zuidwest te Eindhoven. In 2007 wees minister Vogelaar deze wijk aan als probleemwijk. Nu bevordert stichting ”Ik Wil” de onderlinge saamhorigheid.
Oprichtster Lelyla Kalender verwacht dat ze een Appeltje van Oranje winnen.  “We opereren vanuit de leefwereld van mensen die sociale uitsluiting ervaren en te maken hebben met kansenongelijkheid,”’ zegt ze.
Etniciteit en godsdienst of taal spelen geen rol. Zo vierden vrouwen uit onder meer Tunesië en Palestina maar ook uit Turkije en Syrië samen het offerfeest.
Volgens Lelyla krijgt ‘’Ik wil’’ geregeld vragen over hun aanpak. “Organisaties vragen ons hoe wij het voor elkaar krijgen om al die verschillende leefwerelden te verbinden. Ik ben dan ook bijzonder trots op wat wij hier hebben bereikt.”

Aanmoedigingsprijs van 1.500 Euro.

De voor de drie Appeltjes van Oranje genomineerde 10 bruggenbouwers kregen alvast 1.500,- euro als aanmoedigingsprijs. Dit kan worden gebruikt voor het aanpassen of verbeteren van het wijkcentrum, of het initiatief.
Dat komt mooi uit. De laatste tijd is er veel bezuinigd op ontmoetingsplekken en manieren om te bouwen aan onze samenleving. Het voor een Appeltje van Oranje genomineerde Wijkcentrum de Geus in Hilversum is er uiteraard blij mee.

Als aanmoedigingsprijs kregen de 10 genomineerden voor Appeltje van Oranje een cheque van 1.500 Euro.
Wijkcentrum De Geus is blij met de aanmoedigingsprijs van 1.500 Euro.

Voedselbank en Repair Café


Volgens een in 2022 gemaakte  schatting van het Centraal Planbureau leven bijna 1.3 miljoen mensen in armoede. Sommige wijkcentra hebben daarom een voedselbank. Ook kennen sommigen een Repair Café voor het gratis laten maken van kapotte spullen.  
Zo komen er wekelijks ongeveer duizend mensen naar de Stichting Haagse Vaders.  Naast een Voedselbank en Repair Café bestaat het Vadercentrum uit een Weggeefwinkel plus sociaal restaurant.
Ook kunnen mensen met hulpvragen terecht bij de Raad en Daad balie. De vele cursussen zoals Nederlands, Engels, yoga, computerles en lassen zijn reuze populair. Sommige noemen de ‘’Haagse Vaders’’ hun tweede huiskamer.

Vangnet

‘’Verbondenheid tussen mensen is cruciaal voor het realiseren van een betrokken samenleving,’’ stelt het Oranje Fonds. ‘’Sociale relaties in buurten zijn een vangnet voor iedereen die dat nodig heeft. En ze vormen een belangrijke basis voor de aanpak en preventie van problemen als eenzaamheid, armoede en tegenstellingen tussen mensen.’’ Het fonds is daarom blij met de meer dan 50 initiatieven die zich hadden aangemeld voor de Appeltjes van Oranje 2023.

10 Bruggenbouwers genomineerd voor Appeltjes van Oranje 2023.
10 Bruggenbouwers genomineerd voor Appeltjes van Oranje 2023.

Deze 10 bruggenbouwers maken kans op Appeltjes van Oranje

 • Thuis in West te Rotterdam De stichting wil mensen laten schitteren door zichzelf te ontwikkelen. Ze hebben ook een Repair Café. Van de 19 kapotte op een woensdagochtend gebrachte spullen konden er 16 worden gemaakt. Dat komt niet alleen ten goede aan de mensen maar ook aan het milieu.  
 • Wijkcentrum de Geus, Hilversum. Centrum voor cursussen, activiteiten, vergaderen.   De Geus faciliteert initiatieven die zich inzetten voor het maatschappelijk belang, verbindt inwoners van Hilversum, springt in op de behoeften van wijkbewoners en biedt een advies- en informatiepunt.
 • Inloophuis de Bron, Zaandam Een gewoon rijtjeshuis in Poelenburg, dat zich richt op sociaal maatschappelijke en zingevingscativiteiten
 • Buurtvereniging Gehurterbij betrekt in haar activiteiten ook de bewoners van SWZ Zonhove. Dat is een instelling voor mensen met een ernstig meervoudige beperking.
 • Stichting TielCentrumXL, Tiel; deze stichting vergroent de stad en vergeet daarbij ook niet de oudere bewoners
 • Repair Cafe Teylingen, Sassenheim. Deze ontmoetingswerkplaats Jojo staat ook bekend als  Repair Café Teylingen. Ze huist in een lege supermarkt. Naast een reparatiewerkplaats heeft ze een weggeefwinkel plus koffiecorner en naaiatelier. Ook kunnen bezoekers samen koken en eten. Daarnaast zijn er allerlei creatieve activiteiten. Hun motto is samen voor elkaar.  
 • Stichting Haagse Vaders , Den Haag  Sommigen noemen het hun tweede huiskamer. Wekelijks komen er ongeveer duizend mensen om spullente laten maken en advies plus meer.
 • Assen Bloeit , Assen, een  initiatief van de Protestantse Gemeente Assen  waar mensen elkaar ontmoeten en samen eten plus leren om hun talent te ontwikkelen.  
 • Stichting Ik Wil, Eindhoven Tijdens het wekelijkse inloopspreekuur staan vrijwilligers klaar voor administratieve ondersteuning. In totaal helpen tachtig vrijwilligers en zeven betaalde krachten. Zij stimuleren, enthousiasmeren en activeren mensen vanuit hun talent  
 • Fundashon Ser’i Otrabanda – Curaçao;  Door werkdagen in de buurttuinen worden contacten gelegd tussen mensen die elkaar niet zo snel tegenkomen. Het project bevordert de zelfredzaamheid en gezondere eetgewoontes van buurtbewoners.
 • Op 4 okotober was ik bij de finale van de Appeltjes van Oranje 2023.

Wist je dat?

Wist je dat ik in 2023 het initiatief nam tot het openen van een eigen fonds bij het Oranje Fonds? Dit draagt evenals mijn blog de naam ‘’Verder op Weg’’. Beiden zijn een bijdrage aan meer verbondenheid, ongeacht herkomst of religie. Op 16 september organiseer ik in de Joannes de Doperkerk te Hoofddorp het symposium ‘’Waarom zouden we bang zijn?’’ Ook dit heeft verbondenheid als thema. 

Zie voor meer informatie de website Appeltjes van Oranje

2 gedachten over “10 bruggenbouwers genomineerd voor Appeltjes van Oranje 2023

 1. Frances

  Wat een mooie blog is het geworden Marianne! Fantastisch dat je de initiatieven en het Oranje Fonds zo’n warm hart toedraagt!

  Warme groet, Frances

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *