Gemma Crijns blijft zich inzetten voor de individuele mens  

Gemma Crems en Rob Mascini in de tuin van de Joannes de Doperkerk te Hoofddorp.
Gemma Crijns en Rob Mascini in de Bijbelse tuin van de Joannes de Doperkerk te Hoofddorp.

Gemma Crijns is op 16 september dagvoorzitter van het symposium ‘’Waarom zouden we bang zijn?’’ Tijdens deze bijeenkomst in de Joannes de Doperkerk van Hoofddorp behoort Rob Mascini tot de sprekers. Als voormalig president van het Internationaal DiaconaatsCentrum praat hij dan over zijn bezoeken achter het toenmalige IJzeren Gordijn

Op 6 september sprak ik met Gemma Crijns in de Schreierstoren van Amsterdam.
Op 6 september sprak ik met Gemma Crijns in de Schreierstoren van Amsterdam.

Gemma Crijns werkte bij Amnesty International. Ze behoorde tot de grondleggers van het programma Mensenrechten en Bedrijfsleven. Dit evolueerde tot de term Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en het MVO-Platform.
Dit laatste was een samenwerkingsverband van actieorganisaties. Verder initieerde ze de Ronde Tafel Mensenrechten en Bedrijfsleven voor het internationale bedrijfsleven.  

Gemma Crijns en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Gemma Crijns wilde met het MVO-platform overheid en bedrijfsleven bewegen tot actie. Aarzelend namen beide partijen de uitdaging aan. Later werd Gemma directeur van het Instituut voor Bedrijfsethiek aan Nyenrode.
Het opleiden van toekomstige managers was belangrijk. Dat bleek uit mijn contacten met het bedrijfsleven. Maar helaas stortte de commercie zich op het begrip duurzaamheid. Het  individuele mensenrechtenverhaal raakte ondergesneeuwd.’’

Gemma Crijns en de overheid

Het kabinet presenteerde op 28 juni 2019 het klimaatakkoord. ‘’Eindelijk heeft de overheid ten aanzien van klimaat het initiatief naar zich toegetrokken,’’ stelt Gemma Crijns. ‘’Dat zouden ze ook moeten doen met thema’s over mensenrechten.
Neem bijvoorbeeld het bestrijden van kinderarbeid. Dat zouden overheden samen moeten aanpakken via wetgeving. Ook moet er samenwerking komen tussen de overheid hier en overheden van productielanden. Inmiddels is Europese wetgeving in voorbereiding.

Malijn Maat, Gemma Crijns. Jeroen Hoogenboom brengen met het YouTobe kanaal KerkwegTV de impact van kerksluitingen in beeld.
Gemma Crijns in gesprek met Malijn Maat en Jeroen Hoogenboom over KerkwegTV.

Gemma Crijns en KerkwegTV

Ook na haar pensionering in 2017 bleef Gemma Crijns zich inzetten voor de individuele mens. Zo nam ze onlangs samen met Jeroen Hoogenboom het initiatief tot KerkwegTV.
Dit brengt de gevolgen van kerksluitingen voor de individuele gelovigen in beeld. Beide deden zij filmervaring op door het opzetten van de livestream in de Nicolaasbasiliek in Amsterdam (coronatijd).

Emotionele verhalen over kerksluitingen

Gemma en Jeroen kwamen als kerkwacht van de Nicolaaskerk in aanraking met bezoekers. Sommigen vertelden emotionele verhalen over de sluiting van hun kerk. Dit bracht Gemma en Jeroen op de gedachte aandacht te gaan besteden aan dit thema vanuit het perspectief van parochianen.
Hoe moeten zij verder? ‘’Voor dit perspectief was in de media nauwelijks aandacht,’’ stelt Gemma.  Samen met Jeroen kocht ze camera’s en opende het YouTube-kanaal KerkwegTV. Malijn Maat sloot zich als cameravrouw bij hen aan.
’Wij willen bereiken dat er meer pastorale aandacht komt voor parochianen die hun kerk verliezen’’, zegt Gemma. ‘’Verder willen we dat er beter nagedacht wordt of er ook andere oplossingen zijn dan kerksluitingen.’’

60-jarig priesterjubileum van Mgr Joop Stam, voormalig pastor van de Basiliek van de H. Nicolaas te Amsterdam

Gemma Crijns, KerkwegTV en meer  

Wist je dat?

Wist je dat Gemma Crijns en Jeroen Hoogenboom de video maakten over het 60-jarig priesterjubileum van mgr Joop Stam? Zij deden dit voor NicolaasTV. Na hun vrijwilligerswerk voor de basiliek namen ze samen het initiatief tot het YouTube kanaal KerkwegTV.

Word abonnee van het YouTube-kanaal KerkwegTV. Hoe meer abonnees hoe meer faciliteiten YouTube hen verschaft. Als abonnee ontvangt u bericht als er een nieuwe video op het kanaal verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *