Engelen bestaan, blijkt uit ”Elke week een engel” van Elly Linger

Elly Linger signeert haar boek ''Elke week een engel''. Engelen
Elly Linger signeert haar boek over engelen

Engelen zijn er ook in deze tijd, volgens schrijfster Elly Linger. Daarvan is ze overtuigd. Op haar oproep naar ontmoetingen met deze hemelse wezens reageerden onverwacht veel mensen. De meeste van hen durfden er nauwelijks over te praten. De aan Elly persoonlijk vertelde verhalen verschenen onlangs in het boek ‘’Elke week een engel.’’

Elly Linger ontmoette ik voor het eerst in 2012 tijdens de vakantieweek Celebrate. Daarin vierden charismatische katholieken een week lang hun geloof. Op een ochtend stond Elly Linger achter me. Nu verraste ze me met haar boek over engelen.

Charismatische Werkgemeenschap Nederland

 ‘’Die eerste ontmoeting staat mij ook nog scherp voor ogen’’, zegt ze. ‘’Het gesprek met jou was voor mij de bevestiging dat ik verder moest gaan met schrijven. Ik had gebeden dat ik iemand zou ontmoeten die me daarin de weg zou wijzen en jij was diegene!’’
Inmiddels schreef Elly Linger veertien boeken. Geïnspireerd door haar intense geloof schrijft ze vanuit haar hart. Als actief werkend lid van de Charismatische Werkgemeenschap Nederland leidt ze workshops over de gaven van de Geest.

Engelen bestaan

Met haar open liefdevolle blik kwam Elly Linger destijds op mij over als een engel. In de jaren daarna leerde ik haar kennen als een vrouw vol initiatieven om mensen dichter bij God te brengen. Zo is ze ook actief in het pastoraat.  
Met haar boek ‘’Elke week een engel’’ hoopt ze mensen te inspireren.  Dit in de verwachting dat ook zij via zijn engelen hulp, bemoediging en inspiratie mogen verwachten. ‘’De meeste vertellers zijn bekenden van mij’’, zegt ze.

Engelen, Else Mulder van Gemeren, gedragen door een engel. Bron: ''Elke week een engel'' van Elly Linger.
Else Mulder van Gemeren, gedragen door een engel. Bron: ”Elke week een engel” van Elly Linger.

Engelen als redders

Elly benaderde ook mij met de vraag: ‘’Heb jij ooit een engel ontmoet?.’’  Meteen dacht ik terug aan dat ene moment op die winterse dag begin jaren ’90. Tijdens het autorijden vloog ik uit de bocht. Ik dacht dat ik het niet zou overleven.
Opeens stond ik in het groen naast de rijweg. Het was alsof een onzichtbare mij had opgetild. Ik startte de auto en vervolgde mijn tocht. Dat is nu dertig jaar geleden maar ik ervaar het als de dag van gisteren. Al lezende in Elly’s boek ontdek ik dat engelen vaker als redder optreden.

Engelen in allerlei gedaanten

De meeste verhalen gaan over engelen als begeleiders. Sommige ontmoeten hem/haar in het buitenland. Anderen ervaren hen op de grens van leven en dood. In een van de 52 verhalen ziet een echtpaar een engel naast het graf van hun zoon.
De structuur van het hemelse wezen bij ”Een engel aan het graf” verrast mij. Het op kant lijkende lichaam doet me denken aan het jaar 1989. Tijdens het sterfbed van mijn vader zagen mijn man en ik een hand die naar hem reikte. Mijn vader herkende deze als die van mijn in 1988 overleden moeder. Vredig sliep hij in.

Else MUlder van Gemeren, een engel bij het graf, uit: ''Elke week een engel'' van Elly Linger. Engelen
Lilly Scheffer, een engel bij het graf, bron: ”Elke week een engel” van Elly Linger.

Waar of niet waar?

Wat is waar en niet waar? Waar ligt de grens tussen een echte waarneming of een droom en/of fantasie? Deze vraag doemt bij sommige van de 52 hoofdstukken op. ‘’Vaak verschijnen engelen in dromen of visioenen’’, zegt Elly. ‘’Net als in de Bijbelse tijden. In een aantal verhalen is dit ook het geval. Tegelijkertijd ervaren de vertellers dit als een werkelijke aanwezigheid van engelen. Zoals dat ook gebeurde bij Jozef toen een engel hem in zijn slaap waarschuwde.’’

Tot nadenken stemmen

Sommige verhalen zetten me aan tot nadenken. Al lezende denk ik aan momenten in mijn leven waarbij wellicht sprake was van een engel. Zo nodigt het boek ‘’Elke week een engel’’ je als het ware uit om open te staan voor ervaringen met engelen.
Tegelijkertijd is dit boek over engelen ook een verademing. Het is niet het zoveelste boek uit de wereld van New Age. Elly plaatste elk hoofdstuk in een Bijbels perspectief. Dat maakt dit boek bespreekbaar binnen kerkelijke kringen.

Koepel Kathedraal Haarlem, wonderlijk lichtspel tussen de glas-in-loodramen van Marc Mulders en Jan Dibbets. Foto: Hėlėne Besançon
In de Koepel Kathedraal Haarlem laten engelen het licht door in de glas-in-loodramen van Jan Dibbets. Samen met de ramen van Marc Mudlers ontstaat er zo een wonderlijk lichtspel. Foto: Hėlėne Besançon

Engelen en meer

  • Het boek ‘’Elke week een engel’’ is een uitgave van uitgeverij Ekklesia.  Bij elk verhaal staat een kunstwerk, een gedicht en een Bijbeltekst. Zo staat psalm 121 bij mijn verhaal. Het boek te bestellen in hun webshop. Ook is het te koop in de boekwinkel. 
    • Else Mulder van Gemeren maakte het beeld van de dragende engel. In het boek staan alle kunstwerken in zwart-wit en als miniatuur afgebeeld.
  • CWN; de oecumenische Charismatische Werkgemeenschap Nederland richt zich op: verbinden, vertrouwen, vervullen. 
  • Celebrate is een initaitief van de Katholieke Charismatische Vernieuwing.
  • Volgens de Bijbel verscheen de Engel aan Maria in haar huis. Volgens de   Byzantijnse kerk verscheen de engel aan haar bij een put. Zo bleek tijdens mijn bezoek aan Nazareth.
  • De koepelkathedraal van Haarlem is als een tempel van kunst. Je ziet o.a. werken van Marc Mulders en van Jan Dibbets. Beiden maakten glas-in-loodramen. Aan de ene kant laten engelen het licht door. Aan de andere kant heerst duisternis. Daar werden buiten Joden gedeporteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog.  

Wist je dat?

Wist je dat op 1 juli de tweede druk verscheen van ‘’Elke week een engel?’’ Het boek roept bij lezers veel reacties op. ‘’Mensen die een engel ontmoetten, halen opgelucht adem als ze de ervaringen van anderen lezen’’, schrijft Elly Linger aan mij.
Ook vertellen mensen mij vaak spontaan hun eigen ervaringen als ik boeken signeer. Inmiddels heb ik al tien nieuwe engelenverhalen ontvangen! Er zijn veel meer engelen onder ons dan wij eigenlijk beseffen.” 

Zie voor een gesigneerd exemplaar de website van Elly Linger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *