Nazareth boeiende ontmoetingen in een stad van moslims en christenen

Nazareth : Ga in vrede

Nazareth : Ga in vrede

Nazareth. Op zoek naar vrede in een verscheurd land vinden we liefdevol onderdak in bij de  Rosary Sisters. Vanaf het terras kijken we ’s avonds uit over de stad en de mooi verlichte kerk van Maria Boodschap. Hier vertelde de engel dat Maria een kind verwachtte.

’s Morgens breekt er lichtelijk paniek uit onder de bedevaartgangers. Een van de deelneemsters kreeg de dag ervoor zout water binnen tijdens het zwemmen in de Dode Zee. Nu wil ze naar het ziekenhuis. Omdat ze nauwelijks Engels spreekt, besluit ik met haar mee te gaan. Het wordt een dag vol ontmoetingen in Nazareth.

Naar het ziekenhuis

Samen met zuster Emerance van het gastvrije Rosary Sisters Guesthouse ga ik met de patiënte naar het ziekenhuis van Nazareth. In haar zwarte habijt en sluier koerst de zuster behendig door het drukke stadsverkeer.
Eenmaal bij het ziekenhuis wacht een onderzoek van zo’n 2 ½ uur. Er blijkt niets aan de hand te zijn, maar we schrikken wel van de nota. Deze blijkt 250 euro te bedragen, maar dankzij zuster Emerance daalt de prijs al snel naar 150 euro.

Op zoek naar vrede in Nazareth

Op zoek naar vrede in Nazareth

Zusters van Nazareth

Daarna ga ik in mijn eentje de stad verkennen. Zoals ik altijd in een vreemde stad doe, heb ik ook nu een foldertje bij me met diverse bezienswaardigheden. Door zomaar op mensen af te stappen om de weg te vragen ontstaan vaak de leukste gesprekken. Wanneer ik door de straten van Nazareth slenter, trekt opeens een bordje mijn aandacht.
Het is van de zusters van Nazareth. Ze wonen in een enorm wit vierkant gebouw, zoals er zoveel zijn in Israël. Onder de grond van de binnenhof bevindt zich een van de meest bijzondere archeologische vondsten van de 19e eeuw.

Onderaardse stad

In 1884 werden hier bij toeval onderaardse gebouwen ontdekt. Er lag een graf met een grote ronde steen ervoor. Een huis en bronnen. Bij het weghalen van een groot rotsblok bovenop een ronde maar lege pilaar steeg een geur van wierook op. Daaronder bleek zich een gebedsruimte te bevinden.
Nauwkeurig onderzoek wees uit, dat Byzantijnen in de 4e eeuw hier een kerk bouwden. Daarvoor moesten ze een gegronde reden hebben, want het was een normaal huis en de bouwomstandigheden waren slecht. De enige reden hiervoor was het feit, dat volgens verder onderzoek Jezus hier opgroeide.

Kruisvaarders bouwden in Nazareth een kerk

In de 8e eeuw werd de kerk verwoest om plaats te maken voor een moskee. In de 12 eeuw bouwden de Kruisvaarders bovenop de ruïne van de oude kerk een nieuwe. Na de verloren slag bij Hattin verlieten de Kruisvaarders Nazareth.
Tot drie maal bouwden moslims op deze plaats een moskee, die vervolgens op mysterieuze wijze verwoest werd. Uiteindelijk bouwden de moslims aan het eind van de 17e eeuw hun moskee op een andere plaats. Twee eeuwen laten vestigden de Zusters van Nazareth zich hier.

nazareth nacht

Een Baptist in Nazareth wijst me de weg

Eenmaal weer buiten raak ik in gesprek met een aardige man.Hij vertelt me een Baptist te zijn en loopt met me mee naar een bron. Vervolgens wijst hij mij de weg naar de Grieks Orthodoxe Kerk van de Annunciatie. Deze bevindt zich bij een bron aan de rand van de stad. Volgens de Grieks Orthodoxe kerk verscheen de engel Gabriël aan Maria terwijl zij water putte uit een bron. Daarna verscheen hij nog een keer toen ze naar huis liep. Volgens de katholieken verscheen de kerk in haar huis midden in het centrum van Nazareth. Daar bouwden ze de Katholieke kerk van de Annunciatie.

Melkitische kerk

Melkitische kerk

Melkitische kerk

Terug in het centrum wijst een lid van de Melkitische kerk (Grieks-Orthodox) mij de weg naar de synagoge. In de Synagoge las Jezus als kind voor uit Jesaja 61  ‘De Geest van God de Heer rust op mij, want de Heer heeft mij gezalfd.
Bij de Mensa Christi, een Franciscaanse kerk, rust ik even uit. Binnen bevindt zich een enorme kalkstenen rots. Volgens de overlevering at Jezus hier met zijn discipelen. Door de eeuwen heen lieten duizenden pelgrims op deze rots inscripties achter.
Mij valt vooral op dat zowel jong als oud bij het passeren van deze kerk eerbiedig een kruisteken maakt. Dat zie ik ze trouwens bij elke kerk doen.

Tromgeroffel in Nazareth

Vanuit het centrum klinkt tromgeroffel en iemand speelt er op een fluit. Het betreft een groep pelgrims uit Eritrea op het plein van de katholieke kerk van Maria Boodschap.. Hun priesters zijn  gekleed in lichtblauw.
Ze dansen en zingen ter ere van God. Al snel doe ik met ze mee. Volgens de rooms-katholieke kerk vertelde de engel hier aan Maria dat zij een kind verwachtte. De woorden “ferbum caro factum est” , het Woord is vlees geworden, wijzen hierop.
De kerk is gebouwd in 1954 en in 1964 ingezegend door paus Paulus VI. Aan de wanden zien we prachtige aan Maria gewijde beeltenissen in mozaïek. Tussen de vele landen die zo’n mozaïek schonken, zoeken we vergeefs naar een uit Nederland. Verderop ligt de Jozefkerk. Hier had Jozef volgens de Rooms-Katholieke kerk zijn werkplaats. 

mozaiek in de kerk van de annunciatie Nazareth

mozaiek in de kerk van de annunciatie Nazareth

In Nazareth proosten op God/Allah

In een van de smalle straatjes achter het plein koop ik een broodje falafel. Er komen hier bijna alleen maar bewoners van Nazareth. Met handen en voeten maak ik me verstaanbaar, want niemand spreekt hier Engels. Gastvrij schenkt de vrouw voor mij een glaasje water in.
Ze wijst naar de dubbele trouwring om mijn vinger. Door naar de hemel te wijzen maak ik haar duidelijk dat mijn man in de hemel is. Ze pakt mijn hand en wijst ook naar de hemel. Ik begrijp dat haar man ook in de hemel is. ‘’Bij Allah’. ‘’Bij God’’. Samen toosten we op onze beide mannen bij Allah ofwel bij God.

Tolk
Wanneer een klant Engels blijkt te spreken, bombarderen we hem meteen tot tolk. Ik vertel haar over al die mensen die ik vandaag ontmoette. Van de rooms-katholieke zusters tot de melkiet en nu met haar als moslim.
Dan vraag ik haar:  ‘waarom kan er geen vrede zijn? Ik heb vandaag zoveel mensen van allerlei geloven ontmoet en allemaal zijn ze vriendelijk. Even wacht ze en dan komt het antwoord. ‘Wij gewone mensen willen wel vrede en kunnen met elkaar ook in vrede leven. Maar tja…wie zijn wij? Het geruzie komt vooral van de mensen de hoger zijn dan wij.’

jordaan

Tips:
Overnachten in Nazareth:
Rosary Sisters, Nazareth,

cultuur:
Sisters of Nazareth; ook hier kan je overnachten.

Op zoek naar vrede bezocht ik ook Jeruzalem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *