Bill Rau uit New Orleans toont  5 toppers op de TEFAF in Maastricht

Bill Rau is de derde generatie van het in 1912 gestichte familiebedrijf M.S. Rau te New Orleans.
Bill Rau behoort wereldwijd tot de meest gerenommeerde experts in antiek, kunst en juwelen

Bill Rau is de derde generatie van het in 1912 gestichte familiebedrijf M.S. Rau in New Orleans. Deze galerie staat aan de top van de Noord-Amerikaanse kunstwereld. Uit de collectie toont Rau vijf kunstwerken van elk enkele miljoenen dollars tijdens TEFAF 2024. Deze beurs vindt plaats in het MECC van Maastricht van 9-14 maart.

Stand van MS Rau op de TEFAF Maastricht
Stand van MS Rau op de TEFAF Maastricht

Mijn artikel over Frans Hals is gezien door Sydney Masters. Hij is manager public relations van de wereldberoemde acquisiteur Bill Rau. Op hun verzoek schreef ik deze blogpost over de door Rau tentoongestelde werken tijdens TEFAF 2024. Daarbij liet ik mij leiden door de vraag: waarom bedraagt de waarde van deze doeken miljoenen dollars?  

Vincent van Gogh, Hoofd van boerin met witte muts, 1885, 33.66 x 26.04 , olieverf op doek. $4,950,000,
Vincent van Gogh, Hoofd van boerin met witte muts, 1885, 34 x 26, olieverf op doek. $4,950,000, foto M.S.Rau.

Bill Rau over Vincent van Gogh 

’Dit doek uit 1885 betreft een van de vroegste portretten van Vincent van Gogh (1853-1890). Daarvan heeft het Van Gogh Museum de echtheid bevestigd’’ zegt Bill Rau. Het portret doet mij denken aan van Gogh’s Aardappeleters uit 1885.
Het ruwe bestaan van boerinnen in zijn geboortedorp Nuenen raakte van Gogh. Daardoor geïnspireerd schilderde van Gogh in de winter van 1884-1885  zijn serie van boerenkoppen..
De door Brabantse boerinnen gedragen witte mutsen hielden de gezichten in de schaduw. Dat gaf een contrast met het gezicht. ’’Hij schilderde ze in opzettelijk dikke penseelstreken en met een voortdurende naar voren gerichte blik’’,  vertelt Bill Rau. 

Pablo Picasso: buste van man met baard, 1965. 83.82 x 68.90 cm, olie op canvas, ($7,950,000)
Pablo Picasso: buste van man met baard, 1965. 83.82 x 68.90 cm, olie op canvas, ($7,950,000), foto: M.S.Rau

.    

Bill Rau over Pablo Picasso  

De Spaanse kunstenaar Pablo Picasso (1881-1973) schilderde aan het eind van zijn leven een serie bebaarde mannen. ‘’Ze waren een  uitdrukking van vitaliteit en van viriliteit,’’ zegt Bill Rau. Hij noemt dit werk de meest persoonlijke en intiemste van zijn collectie.  
Picasso schilderde de ‘’Buste d’homme ‘Barbu’’ in 1965. Hij was toen 84 en had nog acht jaar te leven. ‘’Zijn ouder worden en doodgaan was de meester van zijn gedachten. Hij scheen deze te bestrijden door energiek deze buste te schilderen,’’ zegt Bill Rau.  

René Magritte’s, Het carnaval van de wijze man, 1947, Olie op canvas, 62.87 x 48.10 cm ($9,850,000)
René Magritte’s, Het carnaval van de wijze man, 1947, Olie op canvas, 62.87 x 48.10 cm ($9,850,000) foto: M.S.Rau

Bill Rau en René Magritte’s  Le Carneval de Sage

Bijna tien miljoen dollar vraagt Bill Rau voor het surrealistische werk ‘’Het Carnaval van de wijze man’’ van  René Magritte (1898-1967).In dit werk domineert de  erotiek.  De Belgische kunstenaar koesterde het oude schildersambacht. Uitgaande van het idee schiep hij als het ware droombeelden.
In Le Carneval de Sage bevinden droom en werkelijkheid zich naast elkaar. Het centrale vrouwenlichaam is geheel bloot op het masker na. Bill Rau noemt dit magisch surrealistische werk het meest waardevolle werk van zijn collectie.

Claude Monet, Vrouw onder de Wilgen, $ 5.500.00,=
Claude Monet, Vrouw onder de Wilgen, $ 5.500.000,=, foto M.S.Rau

Claude Monet:  vrouw onder de wilgen Les Saules 

De Claude Monet (1840-1926) legde de basis voor het Franse impressionisme. Zijn ‘’zittende vrouw onder de wilgen.’’dateert uit 1880. De vrouw is waarschijnlijk zijn eigen vrouw. Bill Rau wijst op de bijzondere lichtinval.
Monet schilderde met losse penseelstreken. Daarnaast vatte hij het licht en de kleur van het moment. Deze techniek schept in Les Saules een sfeer van rust en sereniteit. Daarbij gebruikt hij de wilgenboom als een  natuurlijk kader voor de vrouwenfiguur. Door haar centraal te stellen krijgt het werk een enorme visuele zwaarte.

Edgar Degas, Dansers uit Oekraine, Houtskool en pastel op overtrekpapier bevestigd op bordkarton,1899, 58.1 x 75.88
Dansers uit Oekraïne. Houtskool en pastel op overtrekpapier bevestigd op hard karton, 1899, 58.1 x 75.88 , foto M.S.Rau

Edgar Degas, Dansers uit Oekraïne

De Fransman Edgar Degas (1834-1917) schilderde in 1899 zijn Dansers uit Oekraïne.. ‘’Ik toon jullie hiermee de orgieën van kleuren waarmee ik werk’’, vertelde hij. Bill Rau wijst op het toonaangevende pastel.
De oorspronkelijke naam van dit werk was ‘’Russische dansers.’’ Dat was verkeerd. Zo bleek uit de Oekraïense vlagkleuren blauw en geel in het haar en guirlandes. Na de invasie van de Russen in Oekraïne werd de naam gewijzigd in Ukrainian Dancers.    

M.S. Rau, New Orleans
M.S. Rau, New Orleans

Nog meer over Bill Rau en TEFAF Maastricht

Wist je dat?

Bill Rau is de derde generatie van de in 1912 gestichte galerie M.S. Rau te New Orleans. Hij staat internationaal bekend als expert van fijne kunst, antiek en juwelen. Zijn galerie van 40.000 vierkante voet en bevat meesterwerken uit diverse landen.
Rau deelt zijn kennis hij niet alleen in vooraanstaande tijdschriften, maar ook in diverse schoolprojecten. Verder is hij het jongste lid van American Society of Appraisers. Dat is de Amerikaanse Vereniging van Acquisiteurs

Kijk voor meer informatie op de website van M.S.Rau New Orleans.

2 gedachten over “Bill Rau uit New Orleans toont  5 toppers op de TEFAF in Maastricht

  1. Annelies

    Geweldig Marianne.
    De meubels en schilderijen! Zo herkenbaar uit onze tijd.
    Sommige heel protserig.
    De ingelegde hout taferelen in de meubels! Fantastisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *