Vrede lijkt verder weg dan ooit ! Hoe keren we het tij?

Vrede ontstaat en blijft dankzij verbondenheid met ongeacht wie. (Nieuwjaarskaart van het Oranjefonds).
Vrede ontstaat en blijft dankzij verbondenheid met ongeacht wie. (Kerst- en Nieuwjaarskaart van het Oranjefonds).

Koning Willem-Alexander riep op 25 december op naar elkaar te luisteren. Bisschop Hendriks sprak over het zaaien van zaadjes van geloof, hoop en liefde. De paus noemde de aanloop naar het Heilig jaar 2025 een kans om ons hart te bekeren.  Over de kersttoespraken van koning, bisschop en paus als een kompas naar vrede.  

Koning Willem-Alexander, kersttoespraak 2023, foto Witte Eetzaal op Paleis Huis ten Bosch. © Martijn Beekman
Koning Willem-Alexander, kersttoespraak 2023, foto Witte Eetzaal op Paleis Huis ten Bosch. © Martijn Beekman

Ook dit jaar vierden we het rond het jaar 400 ontstane kerstfeest. De geboorte van Christus komst naar de aarde. We noemen hem ook wel Vredevorst. Intussen zetten de oorlogen in Gaza en Oekraine maar ook in Soedan en Jemen plus  elders de wereld in brand. De spanningen daar hebben ook hun  weerslag op Nederland. Dat maakt vrede ook hier kwetsbaar.

Vrede is geen collectieve winterslaap  

Koning Willem- Alexander wees in zijn kersttoespraak op het kwijtraken van elkaar. ‘’Velen hebben het idee dat we elkaar aan het kwijtraken zijn. Je snapt soms niet meer wat de ander bedoelt. Wat kunnen we hier zelf aan doen? Vrede is geen collectieve winterslaap.’’
Ook wees de koning op het risico van intolerantie. ‘’Een harde afrekencultuur maakt onze maatschappij onleefbaar. Ze belemmert dat we samen verder komen en oplossingen vinden. Beter kunnen we onze energie besteden aan het samen vinden van oplossingen.

Vrede en de kracht om tegenstellingen te overbruggen

Koning Willem- Alexander noemt als onze grote kracht het overbruggen van tegenstellingen. ‘’Dat betekent de moed opbrengen om je open te stellen voor tegengeluiden en te luisteren. Laat dit kerstfeest een teken zijn om een nieuwe start te maken.
Niet overtuigd zijn van je  eigen gelijk maar de ander ruimte gunnen voor zijn zienswijze.
 In het Koninkrijk van Nederland mag iedereen zijn stem laten horen en op voet van  gelijkwaardigheid meebouwen. Doe mee. Dan is er alle reden om de toekomst met hoop en  vertrouwen tegemoet te zien.
’’

Groepsfoto van het symposium Waarom zouden we bang zijn? Na..v. de biografie van marrtelaar en vredesstichter mijn oom Bernard van Klaarwater. Hij leerde mij respect te tonen door iedereen te zien als mjn gelijke.
Groepsfoto van het symposium Waarom zouden we bang zijn? Na..v. de biografie van martelaar en vredesstichter mijn oom Bernard van Klaarwater. Hij leerde mij respect te tonen door iedereen te zien als mijn gelijke.

Vrede door verbinding te maken met die ander

Een relatie komt niet tot stand door het willen verkrijgen van je eigen gelijk.Daarop wees mgr. J. Hendriks in zijn kerstpreek. ‘’In onze ver­hou­ding met andere mensen gebeurt het heel ge­mak­ke­lijk. Je wilt winnen. Je wilt een dis­cus­sie winnen. Gelijk krijgen. Een positie veroveren. De eerste wor­den. De beste. Maar een relatie die we met anderen krijgen komt niet dáárdoor tot stand.’’
Volgens Hendriks komt een relatie tot stand door:

  • begrip en meeleven,
  • een ander een kans geven,
  • niet het beste pakken voor jezelf.

’De verbin­ding die we zoeken brengt de relatie, brengt vrede’’, stelde Hendriks.’’Wij zijn allemaal ge­roe­pen om verbin­ding te maken en zaadjes te zaaien. Zaadjes van vrede en vreugde. Zaadjes van geluk, van geloof, hoop en liefde.’’

Vrede en Gaza  

Juist geloof en religie staan sinds Gaza in de verdomhoek. Zoals dat ook bleek uit een op eerste kerstdag geplaatste cartoon op facebook. Deze noemde als een weg naar vrede het uit de wereld schoppen van religies. Daarnaast worden al jarenlang publicaties met een christelijke inslag afgewezen door veel media en journalisten.
Religie is mensenwerk en mensen maken fouten. Toch gebeurt er juist binnen religie veel moois. Dat bleek ook uit de kerstpreek van Monseigneur J. Hendriks. Zo doen zowel christenen als moslims in Gaza goed werk. Alleen verschijnen berichten daarover nauwelijks in de media.

Een bloem van medemenselijkheid  

’Er zijn niet veel kato­lie­ken in Gaza’’, stelde de bisschop. ‘’De meeste mensen zijn er moslim.
Maar er zijn een kerk en een school. Een huis voor licha­me­lijk beperkte kin­de­ren en drie kloostertjes met een paar zusters. Dankzij hun paspoorten daarvoor had­den de zusters weg kunnen gaan..
Toch bleven ze. Samen zorgen zij  nu voor zo’n 6 à 700 mensen. Het is gevaar­lijk om in Gaza op straat te komen. Toch komen er allerlei mensen helpen. Ook volop moslims die komen helpen. Ze brengen van het weinige wat ze hebben nog iets voor die mensen mee.
Stel je het maar voor: een stad in puin, verwoes­ting en doden en mid­den in die chaos
bloeit er een bloem van men­se­lijk­heid. Het is een teken. Al is dat klein als het Kind van Beth­le­hem
.’’

Op 4 oktober 2023 schonk ik de biografie ''Waarom zouden we bang zijn?'' aan paus Franciscus. Mijn oom bracht vrede op het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea.
Op 4 oktober 2023 schonk ik de biografie ”Waarom zouden we bang zijn?” aan paus Franciscus

Op weg naar het Heilig jaar 2025

Volgens paus Franciscus ligt de oorzaak van oorlog in de gigantische omzetten van de wapenindustrie. ‘’Daarover moet gesproken en geschreven worden. De belangen en de winsten moeten aan het licht worden gebracht. Wie wapens maakt wil ze ook gebruiken.’’
De paus noemt de aanloop naar het Heilig Jaar 2025 een kans om tot inkeer te komen. Zelf het voorbeeld gevende riep hij hiervoor op tot gebed. ‘’Laten we oorlog verwerpen en vrede omarmen. Om zo vreugdevol gehoor te geven aan de oproep van de Heer zoals verwoord in Jesaja. Het goede nieuws brengen aan onderdrukten. Hoop bieden aan verslagen harten. Aan gevangenen hun vrijlating bekendmaken en aan geketenden hun bevrijding. Om zo een genadejaar van de Heer uit te roepen.’’    

bron: www.katholiekleven.nl
Op 4 oktober 2023 schonk ik de biografie ''Waarom zouden we bang zijn?'' aan koningin Máxima. Foto © RVD, Paleis Noordeinde, uitreiking Appeltjes van Oranje 2023.Mijn oom bracht vrede op het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea.
Op 4 oktober 2023 schonk ik de biografie ”Waarom zouden we bang zijn?” aan koningin Máxima. Foto © RVD, Paleis Noordeinde, uitreiking Appeltjes van Oranje 2023.

Lees meer over initiatieven tot vrede en verzoening.

Bronnen voor dit artikel:

  • Kersttoespraak koning Willem-Alexander
  • Kerstpreek van Mgr. J. Hendriks: 
  • Kerstspeech van paus Franciscus:
    Mijn initiatieven tot meer verbondenheid
  • In januari 2023 opende ik mijn blog Verder op Weg met als categorien: meer samen, bezinning en eropuit. In dit jaar plaatste ik elke donderdag een nieuw bericht. In 2024 zal dat wellicht minder zijn.
  • Onder de naam Verder op Weg opende ik in maart bij het Oranjefonds een fonds op naam. Ik mag nu zelf ook projecten voor verbondenheid aandragen voor subsidie.
  • Op 15 december trad ik toe tot het bestuur van Pro Petri Sede. Deze vereniging ondersteunt humanitaire acties van de paus. In aanloop naar het Heilig Jaar 2025 wil ik voor PPS een symposium organiseren. Daarnaast ga ik initiatieven aandragen voor de  website van PPS Benelux (Belgie, Nederland, Luxemburg) en het actueel houden van publiciteitskanalen. Ook ben ik contactpersoon voor de drie noordelijke bisdommen.
  • Verder ben ik vrijwilligster bij Kennemerhart. Dat is een diensverleningscentrum voor ouderen in de gemeente Haarlem. Zij en ik doen ook mee aan de activiteiten van de stichting Goudmakers. Deze verbinden buurtbewoners met elkaar middels kunst en cultuur.

Wist je dat?

Wist je dat ik op verzoek van plebaan F. van Bunschoten een Power Point Presentatie geef? Centraal staat het leven van mijn oom en martelaar Bernard van Klaarwater (Baarn, 2 februari 1896 – Bismarckzee 18 maart 1943).
Als Missionaris van het Heilig Hart kwam hij in 1923 naar het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea. Sinds 1913 stond daar een politiepost voor handhaving van het verbod op kannibalisme en stammenstrijd.
De broer van mijn vader bracht daar vrede en verzoening door het voorleven van christelijke en humane waarden. Daarover verscheen in 2022 mijn biografie ‘‘Waarom zouden we bang zijn?”
Het boek is inmiddels ook te koop als e-book. Tot 1 april geldt een speciale actieprijs van 3,99 euro per e-book. Zie: Bol.com ”Waarom zouden we bang zijn?” Ook is het boek te leen in de bibliotheek.

Neem voor meer informatie contact op met Marianne Visser van Klaarwater.
E-mail: visser.van.klaarwater@gmail.com , tel. 023 844 7155.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *