Gregory Boyle: goed doen in de hel van Los Angeles

Gregory Boyle, achterflap ''Tattoos op mijn hart''
Jezuïet Gregory Boyle, achterflap ”Tattoos op mijn hart”

Gregory Boyle schreef in ‘’Tattoos op mijn hart’’ over zijn werk met jeugdbendes in Dolores Mission. Dat is de meest gevaarlijke wijk van gangsterstad Los Angeles. In 1988 nam Boyle het initiatief tot de stichting Homeboy Industries.

Gregory Boyle put moed uit de woorden van moeder Teresa, 13 juli 1986 , Bonn, pro-life meeting
Mother Teresa of Calcutta at a pro-life meeting on July 13, 1986 in Bonn, prolife meeting

‘’Richt je bij het verbeteren van de wereld niet op behalen van succes maar op trouw blijven aanje missie.’’ Deze woorden van Moeder Theresia lopen als een rode draad door ‘’Tattoos op mijn hart.’’ Steeds weer bieden ze de Jezuïet Gregory Boyle een houvast om door te gaan.  

Gregory Boyle en Dolores Mission

In 1986 werd Boyle de pastoor van Dolores Mission. Dit is de no go area van Los Angeles. In deze stad zijn maar liefst 1100 bendes met 86.000 leden actief. Door het bendegeweld begraaft Boyle meer jongeren dan bejaarden.
Dag na dag kampt hij met teleurstellingen en tegenslagen. ‘’Je moet bestand zijn tegen eb en vloed van drie stappen vooruit en van vijf stappen terug. Richt je je op succes dan gaat het vaak ten koste van trouw en zie je niet meer de mens die voor je staat,’’ schrijft hij in ”Tattoos op mijn hart.”

Gregory Boyle en zijn vertrouwen in bendeleden

Dolores Mission is een hel vol schietgrage duivels. Leden van verschillende bendes knallen elkaar genadeloos neer om niets. Het door Boyle beschreven hartverscheurend gejammer van de moeders raakt je als lezer.
En toch blijft Boyle vertrouwen op het goede in elk bendelid. Hij noemt ze zelf liefdevol ‘’homies’’ (maatjes). Ook al is de liefde van bendeleden voorwaardelijk. Een verkeerde beweging kan je leven kosten.  
Zo werd op 19 februari Mgr. David O’Connell op 19 februari 2023 doodgeschoten door de 65-jarige broer van zijn huishoudster. Als hulpbischop van Los Angeles gaf hij mensen zonder hoop vertrouwen in een betere toekomst. Hij wist dat God dienen betekent dat je de mens dient.

Mgr  David OConnell, hulpbisschop van Los Angeles werd op 19 februari 2023 vernoord door de 65-jarige broer van zijn huishoudster.
Mgr David OConnell (Ierland 21 januari 1955 – Los Angeles 19 februari 2023)

Gregory Boyle en Homeboy Industries

O’Connell was zelf een deel van het leven van de noodlijdenden. Zoals ook Gregory Bole dat is. Aan kansloze jongeren geeft Boyle hoop door hen een baan te geven bij Homeboy Indystries.
Voor het eerst in hun miserabele leven worden ze gezien. Ze raken erkend. Toch bljven ze een doelwit voor kogels die zomaar een eind maken aan hun leven.
Boyle begroef in 1988 het eerste jeugdige bendelid. Vierendertig jaar later deed hij dat in 2022 voor de 256e keer. Inpraten op de jongeren om zo wraak te voorkomen helpt niet.
Hun woorden ‘’Je moet toch een keer dood’’ tekent een leven zonder hoop. Een leven van personen dat geen waarde heeft. Van personen die zich schamen voor wie ze zijn.

Gregory Boyle (19 mei 1954)
Gregory Boyle (19 mei 1954)

Wereldwijd netwerk

Sinds de publicatie van ‘’Tattoos on my heart’’ (2011) kreeg Gregory Boyle talloze verzoeken voor het oprichten van Homeboy afdelingen in andere steden. Zo lopen er anno 2022 driehonderd programma’s en daarbuiten vijftig. Van Glasgow tot San Diego.
Bij al deze projecten streeft Gregory Boyle naar cirkels die iedereen met elkaar  verbinden. Ongeacht wie met voor iedereen gelijke kansen. Indien nodig maakt hij pas op de plaats.
‘’We hebben besloten om niet de McDonalds van de wereld te worden. In plaats daarvan helpen we gemeenschappen om hun eigen programma te ontwikklen’, stelt Boyle in zijn nawoord van ‘’Tattoos op mijn hart.’’

Laura Bush, de vrouw van president Bush, bezocht Homeboy Industries op 27 april 2005. Krisanne Johnson
Laura Bush, de vrouw van president Bush, bezocht Homeboy Industries op 27 april 2005. Foto Krisanne Johnson

Gregory Boyle en Homeboy Industries

  • Tattoos op mijn hart is een publicatie van Kok Boekencentrum.
  • De Jezuïet Gregory Boyle stichtte in 1988 Homeboy Industries. Deze groeide wereldwijd uit tot de grootste organisatie ter wereld die bendegeweld aanpakt.
  • Het gebrek aan liefde in je jeugd kan je leven lang parten spelen en leiden tot gewelddadig gedrag. Evenals pesten. Zoals ook blijkt uit ”Tattoos op mijn hart”.

Wist je dat?

Wist je dat Gregory Boyle diverse keren werd onderscheiden voor zijn doeltreffende aanpak van jeugdbendes? Hierom en om het mogelijkheden bieden aan kansloze jongeren werd Gregory Boyle in 2008 onderscheiden door de James Irvin Foundation.
In maart 2020 won Homeboy Industries de prestigieuze Conrad N. Hilton Foundation Humanitarian Award van 2,5 miljoen dollar. Andere genomineerden waren” Arts zonder Grenzen” en de ”Internationale Rehabilitatieraad voor Slachtoffers van Foltering”.

Kijk voor meer informatie op de boekenpagina van Tattoos op mijn hart van Gregory Boyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *