Zeilen van Vrijheid gedenkt met reizende expositie de Russische inval op 24 februari 2022

Zeilen van Vrijheid, Medicus Maria Pedenko met een kapotgeschoten ambulance
Zeilen van Vrijheid, Medicus Maria Pedenko met een kapotgeschoten ambulance

Zeilen van Vrijheid trekt van 18 februari tot en met 1 maart door Nederland met een expositie. Deze toont een kapotgeschoten ambulance. Daarmee belicht ze de humanitaire kant van de oorlog. Ook vraagt ze daarmee aandacht voor de Russische oorlogsmisdrijven in Oekraïne.

Kort na de Russische inval in haar moederland nam Veronika Mutsei het initiatief tot de Stichting Zeilen van Vrijheid. Vanuit haar woonplaats Amsterdam leidt de Oekraïnse mede de organisatie. vanuit heel Nederland helpen vrijwilligers hun landgenoten door het sturen van ambulances. Inmiddels leverde de stichting meer dan 132 ambulances.

Zeilen van Vrijheid: ambulances voor Oekraïne

’Ambulances worden in Oekraïne regelmatig beschoten’’ vertelt Veronika Mutsei.  ‘’Ook is er voortdurend vraag naar medische hulpmiddelen en medicijnen. Deze hulp bieden we vanuit Nederland maar werken ook samen met gezondheids- en vrijwilligersorganisatiies in Oekraïne. Ook hebben we een aanbevelingsbrief van het kantoor van president Zelensky. Dankzij deze brief hoeven we de ambulances niet uit te laden aan de grens.’’

Zeilen van Vrijheid: Non profit vrijwilligersorganisatie

In Oekraïne staan vrijwilligers klaar die de ambulance overnemen en naar de ziekenhuizen brengen. Zoals trouwens de gehele non profit Stichting Zeilen van Vrijheid bestaat uit vrijwilligers. Zoals ook de oprichtster zelf.
De meesten van de in Nederland wonende vrijwilligers zijn geboren in Oekraïne, Rusland of naburige landen of hebben daar familie wonen. “We wilden concrete hulp aanbieden en dachten al snel aan ziekenwagens,” zegt Veronika.

Veronika Mutsei, voorzitster en initiatiefneemster Stichting Zeilen van Vrijheid
Veronika Mutsei, voorzitster en initiatiefneemster Stichting Zeilen van Vrijheid

Tweedehands ambulances

Stichting Zeilen van Vrijheid koopt tweedehands ambulances. De eerste twee kochten Veronika en mensen met haar van bij elkaar gelegd spaargeld. Twee vrijwilligers reden de afgedankte ambulances vervolgens naar Oekraïne.
Toen dat was gelukt kregen we opeens berichten van mensen, organisaties en bedrijven die ons wilden helpen. Toen hebben we de stichting geregistreerd en het plan verder uitgerold. We werken nu samen met andere non-profitorganisaties van over de hele wereld,” vertelt hoofd communicatie Źmicier Žaleźničenka.  

Fulltime vrijwilligers

Voordat de Russen haar land binnenvielen was Veronika technisch oplossingsarchitect bij een grote verzekeringsmaatschappij. Nu is ze als vrijwilligster fulltime in dienst van stichting Zeilen van Vrijheid.
Regelmatig draait ze overuren.
’De oorlog zal echt niet stoppen omdat wij behoefte hebben aan een weekendje rust’’, stelt ze. ‘’Als het ene konvooi vertrekt, dan bereiden wij ons als weer voor op het volgende.’’ Inmiddels groeide het aantal vrijwilligers naar ruim honderd verdeeld over tien landen. Verreweg de meeste van hen zijn afkomstig uit Oekraïne. Onder hen is ook de virtuoze accordeonist Oleg Lysenko uit Voorst. Hij geeft benefietconcerten omwille van een tweedehands ambulance voor zijn geboorteland.   

Oleg Lysenko samen met zijn zoons Luka en Ilya Benefiet concert in Akerk in Groningen 4 december, foto: Sanne van Vuuren
Oleg Lysenko samen met zijn zoons Luka en Ilya Benefiet concert in Akerk in Groningen 4 december, foto: Sanne van Vuuren

Zeilen van Vrijheid en de kosten

Volgens Źmicier Žaleźničenka bedraagt de prijs voor een gebruikte ambulance Gevraagd naar de kosten van een tweedehandsambulance noemt hij een bedrag van tussen de 15 en 25 duizend euro voor een niet te oud voertuig. Maar de prijs verschilt per type.
’Daarbij komen de kosten voor medische uitrusting van ongeveer zevenduizend euro. We kijken uiteraard naar goedkopere wagens uit bijvoorbeeld andere landen zoals Italië. Maar deze zijn niet altijd voorradig.”

Goedkoopste ambulance

‘’De goedkoopste ambulance voor Zeilen van Vrijheid kochten we in België’’, vervolgt Źmicier Žaleźničenka.  ‘’Dit betrof een gift van een vrijwilligersorganisatie in Kharkiv. We gebruiken deze nog steeds om mensen te evacueren naar veilige gebieden en het leveren van medicijnen in geheel Oekraïne.
Voor een bedrag van twee tot vierduizend euro’s kochten we een stretcher. We hebben ongeveer tweeduizend mensen met verminderde mobiliteit kunnen helpen. Dankzij een aantal reparaties rijdt deze ambulance uit België nog steeds.

Ambulance van Zeilen van Vrijheid op weg naar Oekraine. Op 24 december vertrekt weer een konvooi van vier wagens, Met de zending van 15 januari hoopt Oleg Lysenko zijn bijeengepaarde ambulance mee te sturen.
Ambulance van Zeilen van Vrijheid op weg naar Oekraine. Op 24 december vertrekt weer een konvooi van vier wagens, Met de zending van 15 januari hoopt Oleg Lysenko zijn bijeengepaarde ambulance mee te sturen.

Genadeloos

Genadeloos
Ondanks al deze hartverwarmende inzet kennen de Russen geen genade. Ook de ambulances van Stichting Zeilen van Vrijheid worden regelmatig beschoten. ‘’Dan sturen ze foto’s van ambulances die onder het bloed zitten,’’ vertelt René Pol uit Annen.
Pol is eigenaar van Special Truck Parts. Dit bedrijf knapt tweedehands ambulances op voor oorlogsgebieden. ‘’Vooral de vraag naar ambulances voor Oekraïne is extreem hoog,’’ vertelt de 55-jarige Drentenaar.

In Oekraïne staan vrijwilligers klaar die de ambulance overnemen en naar de ziekenhuizen brengen. Zoals trouwens de gehele non profit Stichting Zeilen van Vrijheid bestaat uit vrijwilligers. Zoals ook de oprichtster zelf. De meesten van de in Nederland wonende vrijwilligers zijn geboren in Oekraïne, Rusland of naburige landen of hebben daar familie wonen. “We wilden concrete hulp aanbieden en dachten al snel aan ziekenwagens,” zegt Veronika.
Zeilen van Vrijheid’s , Veronika Mutsei toont een stukje van een artilleriegranaat waarmee een ambulance was beschoten. c) Zeilen van Vrijheid

  Over Zeilen van Vrijheid

  • De Stichting Zeilen van Vrijheid is een non-profit organisatie die werkt met vrijwilligers.
  • De virtuoze accordeonist Oleg Lysenko uit Oekraïne geeft benefietconcerten voor Zeilen van Vrijheid. In januari vertrok de eerste door hem gesponsorde ambulance.  Inmiddels speelt hij voor een tweede.  

  Wist je dat?

  Wist je dat er ook een facebookgroep Zeilen van Vrijheid bestaat? 

  Kijk voor informatie over de expositie van Stichting Zeilen van Vrijheid op hun website. 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *