Hoogtepunten van 2022: ”Waarom zouden we bang zijn?”

Hoogtepunten van 2022. Zo noem ik de publicatie van en alle positieve aandacht voor ”Waarom zouden we bang zijn?” Wel en niet kerkgangers gaven lovende reacties. Zowel in Trouw en in het Algemeen Dagblad als in plaatselijke media verschenen mooie artikelen. Onder meer bisschop J.Hendriks en burgemeester Gregor Rensen gaven hun visie. Daaruit blijkt de actuele betekenis van deze biografie over pater Bernard van Klaarwater (Baarn 2 februari 1896 – Bismarckzee 18 maart 1943).

Hoogtepunten van 2022. Recensent Stijn Fens plaatste mijn boek als lezerstip in dagblad Trouw.
Hoogtepunten van 2022. Recensent Stijn Fens plaatste mijn boek als lezerstip in dagblad Trouw.

Wat bezielde mijn oom Bernard van Klaarwater (Baarn 1896-Bismarckzee 1943). Als Missionaris van het Heilig Hart werd hij op de Bismarckzee in 1943 door de Jappen vermoord. Dat wist ik maar verder was hij voor mij een raadsel.
Om meer over hem te ontdekken maakte ik een zoektocht van Baarn naar Duitsland en Papoea-Nieuw-Guinea. Op 13 september 2022 verscheen daarover mijn boek “Waarom zouden we bang zijn?” Dat vormde mijn belangrijkste hoogtepunt van 2022.  

Hoogtepunten van 2022: het Algemeen Dagblad

Piet van Dijk van het Algemeen Dagblad las het door Gopher uitgegeven proefboek. Dat is bij deze uitgeverij de derde correctieronde.  
Piet van Dijk noemde het verhaal meeslepend. “Het verhaal grijpt je bij de keel, maar is ook hoopgevend. Zelden in één adem een boek uitgelezen als dit. De schrijfster neemt de lezer onweerstaanbaar mee in het verhaal over het lot van haar oom.’’     

Boeklancering ''Waarom zouden we bang zijn?'' Marianne Visser van KLaarwater met presentator Klaas Wilting, oud woordvoerder politie Amsterdam, Hoogtepunten van 2022
Boekpresentatie ”Waarom zouden we bang zijn?” Marianne Visser van KLaarwater met presentator Klaas Wilting, oud woordvoerder politie Amsterdam

Hoogtepunten van 2022: de presentatie met Klaas Wilting

De presentatie van ‘’Waarom zouden we bang zijn’’ vond plaats op 13 september met als presentator Klaas Wilting. Hij noemde het boek bijzonder. ‘’Want het is een zoektocht naar Bernard van Klaarwater. Waar is hij gebleven? Wat heeft hij allemaal gedaan? En hoe is het verder met hem gegaan? Je bent heel erg ver en diep gegaan om erachter te komen wat er allemaal gebeurde.
Ik zal zeggen: beste mensen lees het boek. Daarin lees je hoe de zoektocht verliep van Baarn naar Duitsland en Papoea-Nieuw-Guinea
. Wat ik het mooie vind is om te weten wat er met iemand is gebeurd. Dat is uitermate belangrijk. In dit boek komt dat heel mooi naar voren.. Het is top!’’  

Hoogtepunten van 2022. Vertrouwen, ik schenk mijn boek ''Waarom zouden we bang zijn'' aan Mgr. J. Hendriks, 4 oktober 2022
Presentatie van ”Waarom zouden we bang zijn?” bij Mgr Hendriks, bisschop van Haarlem-Amsterdam, 4 oktober 2022

Visie van Mgr J. Hendriks, bisschop van Haarlem-Amsterdam

Op 4 oktober schonk ik het boek aan Mgr. Hendriks, bisschop van Haarlem-Amsterdam. Daarover plaatste hij meteen de volgende dag een artikel op zijn blog Arsacal. Hij besloot het artikel met woorden die recht deden aan mijn oom.
’Het boek verhaalt over de inzet van deze mis­sio­na­ris voor zijn gelo­vi­ge idealen, voor de mensen­rechten, voor goede en recht­vaar­dige ver­hou­dingen in de samen­le­ving en over de moed die hem bezielde.’’
De bisschop herlas het boek in Rome tijdens de Ad Limina bijeenkomst in Rome. Dat is een pelgrimage van bisschoppen naar de kerken van de apostelen daar waar deze begraven liggen. Na afloop noemde de bisschop mijn boek ‘’belangrijk, een mooi verhaal en prima leesbaar.’’ Alleen zitten er fouten in de weinige Latijnse zinnen.
De bisschop roemde nogmaals de moed van Bernard van Klaarwater tijdens de door de KRO op 4 december uitgezonden H.Mis. Ook noemde hij de titel ”Waarom zoude we bang zijn?”    

Hoogtepunten van 2022. Sint Catharijnekerk Brielle, Marianne Visser van Klaarwater met burgemeester Gregor Rensen, Bijbelse waardeneneBijbelse waarden en humanitaire verloederden. Wat kunnen we leren van de historiej
Sint Catharijnekerk Brielle, Marianne Visser van Klaarwater met burgemeester Gregor Rensen

Visie van Gregor Rensen, burgemeester van Brielle

Een van de hoogtepunten van 2022 was ook de ontmoeting op 13 oktober met burgemeester Gregor Rensen van Brielle. Ondanks zijn drukke agenda had hij mijn boek gelezen. Hij had ervan genoten hoewel hij volgens eigen zeggen niet meer in God gelooft.
’Vooral de bevlogenheid van je oom raakte me,’’ vertelde hij.  ‘’Ik heb een zwak voor mensen die opkomen voor hun idealen en deze ook in praktijk proberen te brengen. Hier ligt voor mij de waarde van de biografie over Bernard van Klaarwater.
Dit schetst aan de hand van biografisch materiaal onder welke moeilijke omstandigheden jonge gelovigen (priestergewijd of niet) de wereld introkken. Ze voelden zich geroepen om van hun geloofsovertuiging kond te doen. En moesten dat zelfs soms met de dood bekopen.’’  

Naar het voorbeeld van mijn oom Bernard van Klaarwater wijs ik tijdens mijn powerpointpresentaties op positieve (christelijke en humanitaire) waarden. Destijds brachten ze vrede in het door haat verscheurde Papoea-Nieuw-Guinea. Nu zie ik ze als een teken van hoop in onze door crisis en oorlog geteisterde maatschappij.
Bernardus van Klaarwater pater msc, dit portret hing overal in onze familie, niemand kende zijn lot tot 1982, dankzij mijn man Roel kwam er duidelijkheid
Bernardus van Klaarwater pater msc, dit portret hing overal in onze familie, niemand kende zijn lot tot 1982, dankzij mijn man Roel (1946-2008) kwam er duidelijkheid.

Hoogtepunten van 2022: over ‘’Waarom zouden we bang zijn?’’ 

Wist je dat?

Wist je dat er op zaterdag 16 september een symposium komt over ”Waarom zouden we bang zijn?” Thema wordt ”de kracht van positieve waarden in angstige tijden.” Sprekers zijn burgemeester Gregor Rensen en Peter Broeder (directeur van Kerk in Nood). Het wordt een benefiet voor het project Oekraïne van Kerk in Nood. Mijn initiatief daartoe en acceptatie daarvan vormt ook een van mijn hoogtepunten van 2022.

Neem voor meer informatie contact op met mij: visser.van.klaarwater@gmail.com tel. 023 844 7155.

4 gedachten over “Hoogtepunten van 2022: ”Waarom zouden we bang zijn?”

  1. Riny Reiken

    De presentatie van het boek van Marianne Visser van Klaarwater in Baarn, over de moedige pater, haar oom Bernard Klaarwater was ook voor ons een hoogtepunt in het jaar 2022. De hartelijke ontvangst, de speeches en het signeren van het boek door de schrijfster zelf maakten deze dag onvergetelijk. Wat een moed om over deze gruwelijke waarheid een boek te schrijven. Deze missie kreeg een afschuwelijke wending doordat pater Bernard bruut werd vermoord in 1943, met vele andere lotgenoten. Marianne schreef dit boek op zeer boeiende en liefdevolle wijze over haar oom, ik heb het in één adem uitgelezen. Oom Bernard leeft nu op deze wijze door in vele harten. Deze liefdevolle missie zal zo nooit worden vergeten. Wat een topprestatie dit boek, met ook het vervolg en de brede aandacht ervoor. Wij waren dankbaar erbij te mogen zijn en wensen Marianne & Peter en aan allen een Prettige Jaarwisseling, groet Riny, Joure / Paul, Heerenveen X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *