Vooruitblik op 2023: we mogen niet blijven hangen in negativiteit

vooruitblik op 2023

Vooruitblik op 2023. Wat voor jaar gaat dit worden? De oorlog in Oekraïne duurt voort en aan de vele crisissen komt voorlopig nog geen einde. Hoe speel ik daarop in? Dat vroeg ik me af bij het zien van de vele vuurpijlen tijdens de jaarwisseling 2022/2023.

Verder op weg begint met het lezen of schrijven van een verhaal

Tijdens een presentatie over mijn boek ‘’De DoorzetSTER” noemde ik mezelf een geboren hulpverleenster met een natuurtalent voor schrijven. De huidige ontwikkelingen in de wereld raken me. Daarom heb ik de naam van mijn blog gewijzigd in Verder op Weg.  

Vooruitblik op 2023:  de oorlog Oekraïne- Rusland   

Voorlopig komt er nog geen eind aan de oorlog Oekraïne – Rusland. President Zelensky wil pas onderhandelen als Rusland heel Oekraïne terug wil geven. Inclusief De Krim. Ook moet Rusland de door hen aangerichte schade vergoeden. Bovendien moeten de Russische verantwoordelijken berecht worden tijdens een tribunaal. Zal dat allemaal ooit gebeuren?
Zolang de strijd voortwoekert blijf ik schrijven over steun aan Oekraïne. Zoals de acties van stichting Zeilen van Vrijheid. Ook organiseer ik op 16 september een benefiet symposium voor het project Oekraïne van Kerk in Nood.
Deze organisatie biedt hulp aan de Grieks Orhodoxe Kerk in Oekraïne. In tegenstelling tot de Russische Orthodoxe Kerk heeft de Grieks Orthodoxe Kerk geen banden met president Poetin en het Kremlin.

Vooruitblik op 2023: het vierde jaar van crisis

Mensen in Nederland kochten eind 2022 voor een recordbedrag van 110 miljoen euro vuurwerk. Dat vermeldt de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). En dat terwijl Nederland het vierde jaar van crisis ingaat. Eerst hadden we twee jaar corona en kort daarna volgde de oorlog in Oekraïne en nog veel meer ellende.
Hoe houden we het leven leuk? We moeten zoeken naar nieuwe wegen. Met de categorie Meer Samen bied ik een podium aan personen en organisaties die een bijdrage leveren aan meer verbondenheid en compassie.  
Zoals het Oranjefonds dat ook doet. Zij verstrekken financiële middelen om de sociale kant van de samenleving te versterken. Eind 2022 heb ik met hen contact gelegd. Dit krijgt in februari 2023 een vervolg. 

Vooruitblik 2023. Over de gevolgen van de koopkracht voor senioren bericht ik op de website 50plusser.nl (Foto: ouderenbonden).
Vooruitblik 2023. Over de gevolgen van de koopkracht voor senioren bericht ik op de website 50plusser.nl (Foto: ouderenbonden).

Vooruitblik op 2023: koopkracht

De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal. De al hoge inflatie neemt verder toe evenals de energieprijzen en meer. Dat alles maakte het leven flink duurder. We hebben steeds minder geld voor theater of museumbezoek.  We blijven vaker thuis.
Dat geldt ook voor Peter en mij wegens zijn afgenomen mobiliteit. Ondanks zijn loopfiets blijft het tobben. Desondanks genieten we elke dag van en met elkaar. Niet de omstandigheden bepalen je leven maar de wijze waarop je ermee omgaat.

Naamsverandering

Om dit alles heb ik besloten om de naam van mijn blog te veranderen van Cultuurblogger in Verder op Weg. Met als kernwoorden inspiratie, motivatie en actie. De categorieën show en art zijn niet meer zichtbaar op de homepage.Verder op Weg Open kerken, diaken Rob Mascini met Marianne Visser van Klaarwater(links) en geestelijk verzorgster Bernadette Dullens (rechts)
Rob Mascini schreef een pleidooi om kerken op te houden. Zowel ik als geestelijk verzorgster Bernadette Dullens (rechts) schonk hij een eerste exemplaar.

Vooruitblik op 2023: verharden van de maatschappij

Bijna 58% van de Nederlanders van 15 jaar en ouder rekenen zich niet meer tot een religie of levensbeschouwelijke groepering. Onder hen zijn ook gelovigen die zich afkeerden van de kerk. Zo blijkt eind 2022 uit een onderzoek van het CBS.
Intussen verloederen zowel christelijke als humanitaire waarden. Zo gooiden jongeren tijdens oudejaarsnacht zwaar vuurwerk naar ons woonzorgcomplex Roomolen. Bewoners waren bang dat de ramen zouden bezwijken. De volgende dag zag ik niet alleen balonnetjes maar ook een grote fles lachgas. De knapen waren binnengekomen met de sleutel van hun oma.
Steeds meer zullen we zelf moeten wijzen op en voorleven van christelijke en humanitaire waarden. Met als voorbeeld het leven van mijn oom Bernard van Klaarwater geef ik hierover in 2023 PowerPointpresentaties.

Kerksluitingen

De kerksluitingen gaan ook in 2023 onverminderd door. Zo worden in het Bisdom Haarlem-Amsterdam 99 kerken gesloten. Sinds mijn komst naar Haarlem daalde het aantal katholieke kerken in Haarlem van acht in 2008 naar vier in 2022.
De Groenmarktkerk in Haarlem sloot op 31 december 2022 haar deuren. Dit tot groot verdriet en ergernis van diaken Rob Mascini. Volgens hem en velen anderen had de Groenmarktkerk gewoon open kunnen blijven.
Rob nam destijds het initiatief tot het houden van woord- en communievieringen in woonzorgcentrum Het Reinaldahuis. Bewoners en anderen vieren dan samen deze oecumenische bijeenkomsten. Sinds november 2022 help ik mee als vrijwilligster.

Met Verder op Weg wil ik ook ouderen wijzen op hun zinvolle betekenis voor de maatschappij

Vooruitblik op 2023: de drie categorieën van Verder op Weg

Wist je dat?

Wist je dat steeds meer Nederlanders het gevoel hebben ”dat we met het land op een verkeerde weg zitten’’? Dat gevoel groeide onder de Nederlandse bevolking van 55% naar begin 2022 naar 80% begin 2023 (bron CBS). Steeds meer komt het aan op het individueel of collectief zoeken naar nieuwe wegen. Vandaar mijn blog Verder op Weg.

In 2023 wil ik elke veertien dagen op donderdag een nieuwe artikel plaatsen op Verder op Weg. Wil je meer informatie of wil je me volgen? Kijk dan op de facebookpagina van Marianne Visser van Klaarwater of de Linkedin- pagina van Marianne Visser van Klaarwater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *