Oleg Lysenko geeft benefietconcerten voor zijn vaderland Oekraïne  

Oleg Lysenko samen met zijn zoons Luka en Ilya Benefiet concert in Akerk in Groningen 4 december, foto: Sanne van Vuuren
Oleg Lysenko samen met zijn zoons Luka en Ilya Benefiet concert in Akerk in Groningen 4 december, foto: Sanne van Vuuren

Oleg Lysenko geeft als accordeonist benefietconcerten omwille van ambulances voor zijn vaderland. Op 15 januari 2023 stuurde hij zijn eerste naar de streek Poltava. In mei 2024 stuurde hij zijn derde. Nu spaart hij voor een vierde. Inmiddels doet hij dit als voorzitter van de door ANBI erkende stichting Music for Ukraine.  

Poltava. Door TUBS - Deze vectorafbeelding bevat onderdelen die afkomstig zijn uit van:, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15952151
Poltava. Door TUBS – Deze vectorafbeelding bevat onderdelen die afkomstig zijn uit van:, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15952151

Oleg Lysenko werd in 1974 geboren in Poltava. Daar won hij een beurs voor de vermaarde Tschaikowsky Nationale Muziek Academie in Kyiv. Inmiddels woont hij al weer twintig jaar in Nederland. Bij het grote publiek raakte hij bekend dankzij zijn optredens met schrijver en beeldend kunstenaar Armando.

Oleg Lysenko en Armando, foto Jef. van Eynde
Oleg Lysenko en Armando, foto Jef. van Eynde

Oleg Lysenko en Armando 

Het verwerken van het oorlogsverleden loopt als een rode draad door het werk van Armando (Amsterdam 1929 – Potsdam 2018). Samen met Oleg Lysenko maakte hij de aangrijpende voorstelling: ‘’Ik hoorde dat er geluisterd werd.’’
Met zijn accordeon begeleidde Oleg de bijna 90-jarige Armando (1929-2018). De tekenaar vertelde niet alleen over macht en onmacht maar ook over daders en slachtoffers. En verder over vergankelijkheid en melancholie.
Voor Armando betrof het herinneringen aan kamp en plaats Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij hoopte met Oleg en vele anderen dat het voor altijd vrede zou blijven. Het bleek een illusie. Oorlog in Oekraïne woedt in alle hevigheid en treft vooral onschuldige burgers.

Oleg Lysenko en Poltava

Velen vluchten naar het in noordoosten van Oekraïne gelegen Poltava. Dat is slechts 130 km verwijderd van de Russische grens, Toch is het daar nog steeds relatief veilig. ‘De Russen zijn daar nog niet gekomen’’, vertelt Oleg aan mij.‘’De mensen daar zitten wel regelmatig zonder verwarming en stroom. Ook is er vaak gebrek aan water.  Dat is best zwaar voor mijn 72-jarge moeder. Aan het begin van de oorlog heb ik gevraagd of zij en mijn broer naar Nederland willen komen. Dat doen ze niet.
Mijn moeder woont al vijftig jaar in hetzelfde huis en wil dat niet achterlaten. Mijn broer mag het land niet uit. Alle mannen tot zestig jaar moeten blijven om te vechten voor hun land.
’’    

Oleg Lysenko geeft benefietconcerten voor een ambulance met bestemming Poltava, waar ook deze ziekenauto heen gaat.
Een neo-natale (zorg voor vroeggeboorten) ambulance van Zeilen van Vrijheid in Poltava.

Tekort aan ambulances

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne bestaat er door bombardementen en beschietingen een groot te kort aan ambulances. Oekraïne schreeuwt dan ook om ziekenwagens maar heeft geen geld om ze te kopen.
Met de door Oleg beoogde ambulance wil hij levens redden. Als streefbedrag noemt hij 23.000,= euro. Daarbij komen dan nog kosten voor diesel en eventuele andere kosten. Op15 januari 2023 vertrokt zijn eerste ambulance naar Poltava.

Oleg Lysenko en de strijd in Oekraïne

Wist je dat?

Wist je dat Music for Ukraine benefietconcerten in binnen- en buitenland organiseert? Daarmee verwerft ze fondsen voor essentiële humanitaire hulp aan Oekraïne. Tegelijkertijd laat ze het publiek in andere Europese landen kennis maken met de rijke Oekraïense muzikale cultuur.

Zie voor meer informatie de Music for Ukraine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *