Coronabeleid 2021 stelt mij voor raadsels. Waarom laat de overheid massademonstraties toe? En dat terwijl horeca, musea en theaters maar ook winkels zich moeten houden aan beperkte maatregelen. Waarom riep de overheid de week voor Kerst een strenge lockdown af? En dat terwijl de grenzen open blijven met als gevolg dat Nederlanders massaal naar het nog vrije buitenland stroomden.
Niet de omstandigheden bepalen je leven maar de manier waarop je hiermee omgaat. Dat maakte het coronabeleid voor mij tot een inspiratiebron voor het inslaan van andere wegen.
Coronabeleid de culturele sector
De wegens het coronabeleid ingestelde lockdowns raakt de culturele sector keihard. Door de eerder genomen beperkingen daalde het bezoekersaantal van musea tot de helft, maar nu zitten ze helemaal op slot. Diverse artiesten weigeren op te treden wanneer je hun voorstelling alleen kunt bezoeken door het tonen van een QR-code.
Het kabinet gaf op 21 december 2021 aan 5,6 miljoen euro vrij te maken voor de periode van de verplichte sluiting ter ondersteuning voor musea via het Mondriaan Fonds.
Coronabeleid en Verder op Weg
Voor mij als cultuurblogger van Nederland viel het schrijven over musea, theater, dagjes uit voor een groot deel stil. Daarom nam ik het initiatief tot de categorie Verder op Weg. Dit biedt een podium aan inspirerende personen en projecten die een bijdrage leveren aan een betere wereld met meer liefde voor elkaar.
Zoals de 70-jarige Joop Kessels. Samen met 60 jongeren maakte hij de antipestfilm Wending. De première vond plaats op 12 september in het uitverkochte theater Tuschinsky in Amsterdam. Ik schreef een persoonlijk portret van Joop en een recensie over de film.
Coronabeleid 2021 en de rellen
Evenals in 2020 leidden protesten tegen het coronabeleid tot rellen. Via sociale media jutten oproerkraaiers elkaar op met als gevolg plunderingen en vernielingen.
“Als we zo doorgaan, zijn we op weg naar een burgeroorlog“, stelde burgemeester John Jorritsma op 25 januari 2021.
Volgens de Utrechtse politiechef Martin Sitalsing heeft het op diverse plaatsen uitgebroken geweld niets te maken met de avondklok en andere beperkende maatregelen. Hij noemt het ‘’crimineel gedrag.’’
De vrije pers bedreigd
Een absoluut dieptepunt van het vrije woord was de op 6 juli gepleegde moord op onderzoeksjournalist Peter R. de Vries. Van 2017 tot 2021nam het aantal bedreigingen van journalisten in Nederland toe van zes op de tien tot acht op de tien.
Zelf werd ik bedreigd met een rechtszaak na de publicatie van mijn blogpost over diaken Rob Mascini. Daarmee toonde ik aan dat Rob ten onrechte werd beschuldigd van adoptiefraude.
Onderzoeksjournalistiek
Na de moord op Peter R. de Vries besloot ik mijn werk als onderzoeksjournalist verder voort te zetten. In november 2021 verscheen mijn boekje ‘’persvrijheid: van alle kanten belaagd.’’
Uitgeverij IVIO publiceerde het in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen. In januari 2022 volgt een boekje over pesten naar aanleiding van de film Wending. Hieraan werkten mee: Klaas Wilting, voormalig internationaal basketbalkampioen Henk Pieterse en jeugdidool Thomas the Sampling.
Liefde en verbondenheid
Maatregelen zoals de anderhalve meter afstand en digitaal onderwijs leidden tot verdergaande individualisering. Van 2019 tot 2021 nam het gevoel van eenzaamheid onder 75 plussers toe van 1/3 tot de helft (bron: CBS). Vandaar mijn initiatief tot de facebookgroep Verder op Weg met Marianne.
Wat deze wereld nodig heeft is liefde en verbondenheid. Vandaar ook mijn boek ‘’De Doorzetstèr: een ode aan de liefde.’’ Door corona gingen lezingen voor de KBO-PCOB niet door.
Mijn geloof in God zie ik zelf als een groot geschenk. Volgens het CBS echter gelooft nog slechts een kwart van de Nederlandse bevolking in God. Met als gevolg het massaal sluiten van de kerken waarin verbondenheid, liefde, respect, normen en waarden vanzelfsprekend zijn. Daarom zal ik blijven wijzen op geloof, hoop en liefde.
Ik wens jullie allemaal een goed, gelukkig en gezond 2022
Verder lezen:
Hoewel ik in 2022 zeventig word, wil ik nog lang niet stoppen met schrijven. Voor komend jaar verwacht ik het volgende:
• 19 juni was de verjaardag van mijn moeder (1911-1988). Op 19 juni 2021 kreeg ik contact met pastoor Mien Lito van de sint Frances Xavier parochie. Samen met zijn parochianen kijkt hij uit naar de publicatie van mijn boek.
• In november verscheen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen mijn boekje ‘’Persvrijheid, van alle kanten belaagd’’. In januari 2022 volgt mijn boekje over pesten dit naar aanleiding van de film Wending van Joop Kessels. Dit is een confronterende film over pesten door en van tieners onderling.
• Hoewel er voor Verder op Weg een kleine wachtlijst bestaat, zijn nieuwe ideeën welkom.
• Zodra de lockdown weer is opgeheven wil ik weer blogposts schrijven over de nu gesloten cultuurbranche. Intussen blijf ik als redacteur van 50plusser schrijven
over voor senioren relevante thema’s.
• Diaken Rob Mascini werd ten onrechte beschuldigd van adoptiefraude.
• ‘’Het gaat er niet om wat je doet, maar om wie je bent’’, zei mijn man Roel altijd. Het allerbelangrijkste in mijn leven zijn de begrippen geloof, hoop en liefde. Vandaar mijn boek: ‘’De Doorzetstèr: een ode aan de liefde.’’
Wist je dat?
Wist je dat ik al op mijn 18e wist dat ik geen kinderen kan krijgen? Daarom besloten Roel en ik om onze ouderliefde te schenken aan de wereld. In 2021 publiceerde het pastoraal christelijk Elisabethmagazine het artikel: Marianne Visser van Klaarwater: als kind wil ik al mensen helpen.
Kijk voor meer informatie op de facebookpagina van Marianne Visser van Klaarwater of de facebookpagina Verder op Weg met Marianne.
Tijdens de lockdown deed ik mee aan het initiatief van de ANBO: BN’ers steken ouderen een hart onder de riem.
Met Verder op Weg bied ik een podium aan inspirerende personen die bijdragen aan een wereld met meer liefde en aandacht voor elkaar.