Pastoraal werker Hans Peters: het gaat om luisteren en inlevingsvermogen

Pastoraal werker Hans Peters schreef ''De haan kraait': pastorale bespiegelingen. Voor elk hoofdstuk maakte hij een inleidende foto.
Pastoraal werker Hans Peters schreef ”De haan kraait’: pastorale bespiegelingen. Voor elk hoofdstuk maakte hij een inleidende foto.

Pastoraal werker Hans Peters was dertien jaar lang in dienst van de Hervormde Gemeente Rhoon. Met een zekere regelmaat bezocht hij driehonderd adressen. Geplaagd door oorsuizen legde hij in 2014 zijn werk neer. In december verscheen zijn boek ‘’De haan kraait: pastorale bespiegelingen.’’

Omzien naar elkaar is het motto van het vierde kabinet Rutte. En dat terwijl door allerlei gekissebis onderling de formatie maar liefst tien maanden duurde. Wat betreft compassie kunnen ze iets leren van pastoraal werker Hans Peters. In december stuurde hij aan mij zijn boek ”De haan kraait: pastorale bespiegelingen.” 

Pastoraal werker Hans Peters; hij was overal welkom

In het 218 pagina’s tellende werk ‘’De haan kraait: pastorale bespiegelingen’’ ontbreekt het woord geharrewar. ‘’Ik was welkom bij welgestelde en ontwikkelde mens, zwak socialen en alles daartussenin. Ik bracht de Bijbelse blijde boodschap van moed en kracht, troost en ontferming.’’
Van huis uit was hij katholiek maar bekeerde zich tot de Hervormde Gemeente. Het celibaat is voor hem niet weggelegd. Door het luisterend oor van zijn nuchtere vrouw kon hij elke dag zijn verhaal kwijt. Over leven en dood maar ook over een 50 jaar getrouwd echtpaar en van alles daartussen.

Bij een pastoraal werker gaat het om luisteren en inleven

Anders dan het geroepgetoeter in het kabinet draaide het bij pastoraal werker Hans Peters vooral om luisteren en inlevingsvermogen. Dit ziet hij als een van de genadegaven van God via de Heilige Geest. Nog steeds voelt hij zich door God geroepen om mensen met God en anderen te verbinden.
In de hoofdstukken 4 en 7 gaat hij hierop uitgebreid in. Eigenlijk zouden alle regeringsleden dit moeten lezen. ‘’Welke kant gaat het gesprek op? Misschien is overstappen op een ander onderwerp verstandiger. En waarom?’’ behoren tot de door Peters aangereikte handvaten.   

''De Haan Kraait'' van pastoraal werker Hans Peters. Inleidende foto bij het hoofdstuk ''Over huisbezoeken'', een doorleefd houten tafelblad met daarop het onvermijdelijke kopje koffie en het kruis in welk teken elk huisbezoek stond .
”De Haan Kraait” van Hans Peters. Inleidende foto bij het hoofdstuk ”Over huisbezoeken”, een doorleefd houten tafelblad met daarop het onvermijdelijke kopje koffie en het kruis in welk teken elk huisbezoek stond

De feniks  

Zonder dit toen al te beseffen openbaarde zijn roeping tot pastoraal werker zich al op de detailhandelsschool te Rotterdam-West. Als 13-jarige leerling maakte hij een figuurzaagwerkje van een feniks die zich heeft bevrijd uit een rots herrijst. Hij strekt zijn vleugels uit en wil gaan opstijgen. Op de achtergrond zie je nog de opening en er loopt ook een weg.
Pas op latere leeftijd besefte hij dit en wilde hij er meer van weten. En wat bleek? Bij de oude Grieken en Egyptenaren stond deze vogel bekend als de Vuurvogel. Volgens de mythe verbrandt de vogel in een vuur maar herrijst na drie dagen. De vogel is onsterfelijk.

Feniks schilderij van Shurley-Ann Benda (2021), (acryl en copic marker), blz 190 van ''De Haan kraait'' van pastoraal werker Hans Peters
Feniks schilderij van Shurley-Ann Benda (2021), (acryl en copic marker), blz 190 van ”De Haan kraait” Hans Peters

De Bijbel

Dit mythisch beeld kwam via de Romeinen terecht in het Joods gedachtegoed en kreeg ook een plek in de Bijbel. Hans Peters doelt daarbij op het Bijbelboek Job in het Oude Testament.
‘’En ik zei bij mezelf: ik zal sterven in mijn nest, als een feniks zal ik mijn dagen vermenigvuldigen’’, (Job 29:18 (NBV en NBG ’51). 
Het is niet het enige Bijbelfragment in ‘’De Haan kraait: pastorale bespiegelingen’’. Pastoraal werker Hans Peters noemt kennis van de Bijbel van groot belang voor een huisbezoek. Voor hem zijn de Bijbelverhalen ‘’niet in beton gegoten. Een Bijbelverhaal of Bijbeltekst is altijd vanuit meerdere gezichtspunten te bekijken of toe te passen. Daarom is de Bijbel zo’n rijk boek en onuitputtelijke bron’’, stelt Hans Peters.

Pastoraal werker Hans Peters ''De Haan Kraait'' Inleidende foto bij hoofdstuk 7 ''Over de Heilige Geest'', Gods Geest zweefde over de wateren en openbaarde God aan ons als de Schepper'
‘De Haan Kraait” van Hans Peters. Inleidende foto bij hoofdstuk 7 ”Over de Heilige Geest”, Gods Geest zweefde over de wateren en openbaarde God aan ons als de Schepper’

Je laten inspireren door de Bijbel

Wist je dat?

Wist je dat pastoraal werker Hans Peters het schrijfproces van dit boek als een werking van de Heilige Geest ervoer? ‘’Er kwamen zaken naar boven waarvan ik zelf versteld stond. Het was ook intensief. Soms werkte ik tot in de kleine uurtjes of stapte ik uit bed om een aantekening te maken. Mij rest een en al dankbaarheid aan de goede God die mij dit alles bracht.’’

Kijk voor meer informatie op de website Boeken bestellen: Hans Peters, ‘’De haan kraait, pastorale bespiegelingen.’’

Regelmatig schrijf ik over geloof, spiritualiteit, mentale gezondheid en zingeving. Bijvoorbeeld over de gevolgen van ontkerkelijking en het zoeken naar nieuwe wegen.

8 gedachten over “Pastoraal werker Hans Peters: het gaat om luisteren en inlevingsvermogen

 1. Riny Reiken

  Wat een mooie recensie over deze bijzondere pastor en zijn vrouw met zijn luisterend oor. Het is zo mooi dat door deze ‘wisselwerking’ iemand zich ten volle kan ontplooien. In mijn werkzame jaren in het mooie proeflokaal -In de Olofspoort- in hartje Amsterdam kwam publiek van allerlei allooi, van Jan met de pet tot alle Prinsen van Nederland. Op een goede dag leerde ik de schrijfster Marianne en haar man Roel kennen. Zij hadden samen óók zoiets magisch. Een onderlinge chemie die iedereen kon voelen en waar ik tijdens hun bezoekjes dankbaar deel van mocht uitmaken. Deze doorzet-ster kwam door haar doorzettingsvermogen oog in oog te staan met de Paus. De menselijke man ontroerde haar hele hart en ziel. Het zijn de krachten die wij mogen voelen als onderdeel vanuit een heel groot, niet te verwoorden mysterie. Wat mooi dat deze pastor in staat is van buiten naar binnen te gaan. Mensen met verschillende achtergronden zó liefdevol te ondersteunen, bij te staan, zodat er weer hoop is. Prachtig geschreven, groet Riny

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Hartelijk bedankt Riny voor je compliment. Dit boek raakte me.
   Oeps, je woorden ontroeren me, zoals je over Roel en mij en mijn ontmoeting met de paus schrijft.
   Ik ben dankbaar dat wij die bijzondere verbindende krachten mogen voelen.
   En ik ben heel blij met mijn twee mannen, Peter op aarde en Roel in de hemel.
   Met beiden voel ik mij intens verbonden vanuit een grenzeloze liefde.
   Het is van het zelfde kaliber als de liefde en verbondenheid voor en met onze medemens, deze wisselwerking, die ik steeds weer in ”de haan kraait” voelde.
   Liefs en groetjes ook van Peter,
   Marianne

 2. Riny Reiken

  Lieve Marianne, Jij en Peter mochten elkaar na het overlijden van jouw geliefde eerste man Roel en ook Peters vrouw heel onverwachts tegenkomen in dit aards bestaan. Wat bijzonder dat ook jullie weer zo verbonden zijn met elkaar, en elkaar mogen sterken. ‘Verder op weg met Marianne’ blijkt een groot succes, het lijkt wel te zijn ingegeven, te zijn ‘aan-gestuurd’. Wat mooi dat liefde van alle leeftijden is, jullie samen zijn het prille bewijs. Liefs voor jou & Peter, Riny X

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Wat schrijf je dat weer mooi en heel raak Riny. Liefde is inderdaad van alle leeftijden en om daarop te wijzen schreef ik mijn autobiografie ”De Doorzetster: een ode aan de liefde”. Ook wat je schrijft over ingevingen klopt. Het is dat stemmetje in mijn hoofd waarover ik schreef in ”Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank” (Gopher 2001). Maar het zijn ook de ”toevalligheden” die ik zie als en knipoog van Roel. Ze leiden tot mooie dingen. Zo is het ook met ”Verder op Weg,” dat leidt tot allerlei ontmoetingen met inspirerende personen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *