Houten bruiloft, op 28 december 2021 waren Peter en ik vijf jaar getrouwd

Houten bruiloft van Marianne Visser van Klaarwater en Peter Lasschuit, een mandje vol symobliek. De boomstam = kracht, de vlinder = elkaar vrijlaten indoen en laten, de bolletjes staan voor het inspiratie voor nieuwe activiteiten, de boomstam staat voor genieten en de eendjes voor twee personen die alleen door het leven zwierven totdat ze met elkaar samen verder zwommen in de wijde levenszee.
Houten bruiloft van Marianne Visser van Klaarwater en Peter Lasschuit, een mandje vol symboliek. De boomstam = kracht, de vlinder = elkaar vrijlaten in doen en laten, de bolletjes staan voor het inspiratie voor nieuwe activiteiten, de boomstam staat voor culinair genieten en de eendjes voor twee personen die alleen door het leven zwierven totdat ze met elkaar samen verder zwommen in de wijde levenszee.

Houten bruiloft. Dat vierden wij op 28 december 2021. Precies vijf jaar geleden gaven Peter en ik elkaar in het stadhuis van Haarlem ons jawoord. Volgens de traditie vier je een houten huwelijk in een boomhut. Maar tja, door de corona beperkingen gaat dat niet. Daarom vierden we het samen thuis.

Houten Bruiloft, Peter Lasschuit troude als 81-jarige op 28 december 2016 met Marianne Visser van Klaarwaterop
Houten Bruiloft, Peter Lasschuit trouwde als 81-jarige op 28 december 2016 met Marianne Visser van Klaarwater
Houten bruiloft Marianne Visser van Klaarwater en Peter Lasschuitn

De aanzet tot onze houten bruiloft gaf die ene dag in maart 2011. Ik zag Peter voor het eerst in de pauze van het buurtkoortje ‘’Het is uit het leven gegrepen’’. Ik stapte op Peter af en zei: ‘’Ik vind jou een leuke man.’’

Houten bruiloft en de pijn van het gemis

Peter was toen 17 jaar weduwnaar en ik 2 ½ jaar weduwe. Peter was 75 en ik 58. Peter had 34 jaar lang een enorm goed huwelijk en ik 27 jaar. Beiden voelden we nog steeds de pijn van het gemis. Beiden ons wilden we verder gaan met het leven.
Wegens het leeftijdsverschil kon Peter niet geloven dat mijn liefde echt was. Op 19 mei 2021 stuurde hij mij een lang gedicht dat me diep ontroerde en begon met.
Lieve Mar
Als ik je stem hoor word ik vrolijk
Als ik je lach hoor word ik blij
En besef soms nog niet dat je
Niet te geloven houdt van mij.

Aanzet houten bruiloft begon met een schuit vol verhalen

In juni nam hij me mee op zijn motorjacht voor een reis van drie maanden. Als nomaden zwierven we over de wateren van Nederland en België. We waren elkaars maatje. Twee vrijbuiters vonden elkaar en op menige ochtend droeg Peter een gedicht op.
Alleen hier kan liefde wonen
Alleen hier is het leven goed
Waar men stil en ongedwongen
Alles voor elkander doet.    

Marc Rieu gaf met zijn doek ''The Lost Heroes'' precies de gevoelens weer van Peter en mij, We waren eenzame ruiters met in mijn hart mijn lieve Roel (1946-2008) en in het hart van Peter zijn lieve vrouw Adr (1938-1994). Beiden koesterden we elk voor zich de herinneringen aan een jarenlang gelukkig huwelijk. Nu gingen we samen verder.
Marc Rieu gaf met zijn doek ”The Lost Heroes” precies de gevoelens weer van Peter en mij, We waren eenzame ruiters met in mijn hart mijn lieve Roel (1946-2008) en in het hart van Peter zijn lieve vrouw Adr (1938-1994). Beiden koesterden we elk voor zich de herinneringen aan een jarenlang gelukkig huwelijk. Nu gingen we samen verder.

Houten bruiloft na een jarenlange knipperlichtrelatie

De nieuwe liefde was een geschenk. Zoals Peter dichtte:
Ik ben in de herfst van mijn leven
Had dit echt niet meer verwacht
Jouw vrolijkheid en optimisme
Geven mij een nieuwe kracht.
We voelden ons de ruiter op het doek ‘’The lost heroes ‘’ van Marc Rieu. We staarden over het water als een symbool van het leven dat voor ons lag. In ons hart bewaarden we de liefde voor onze overleden partner. Ze kwamen weer tot leven door de verhalen die we ’s avonds bij kaarslicht aan elkaar vertelden.

Je helemaal geven

Eenmaal weer terug maakte ik het uit. Ik vond dat hij te veel naar andere vrouwen keek. Tja en dan voelde ik mijn leeftijd. Ik was tenslotte al 58 en dat is veel ouder dan de door hem bewonderde jonge vrouwen. Maar waarom zou ik moeite doen om er jonger uit te zien? Dat wilde ik niet want ik wilde gewoon zijn wie ik ben. Alleen zo wilde ik een langdurige verbintenis aangaan.
Dat doet denken aan de woorden van dominee Desmond Tutu in ‘’God heeft een droom.’’ (Haarlem, uitgeverij Gottmer 2007). Hij schreef: ‘’Als je verliefd wordt geef je je in zeker opzicht weg aan iemand anders, iemand die je nooit volledig zult kennen. Toch geef je jezelf helemaal aan deze persoon. Je vertrouwt erop dat deze relatie zich zal ontwikkelen. Maar dat gebeurt niet altijd, sommige relaties worden wankel. Uiteindelijk kunnen we alleen maar handelen op basis van geloof en vertrouwen.’’

ANBO vond ons verhaal een artikel waard in hun glossy magazine n
ANBO vond ons verhaal een artikel waard in hun glossy magazine van juni 2020

Liefde op latere leeftijd

‘’Er zijn veel obstakels te overwinnen, als je als oudere verliefd wordt,’’ kopte een artikel over ons in een glossy nummer van het ANBO-magazine. Daarbij kampten we beiden met bindingsangst. Beiden voelden we nog de pijn van het verlies van onze partner met wie we zo lang gelukkig waren. Die pijn wilden we niet nog eens meemaken.
Toch konden we niet meer zonder elkaar. Toen Peter door de aanslag op de MH17 in een diepe depressie raakte, stond ik voor de keuze. Laat ik hem los of ga ik samen met hem het gevecht aan tegen de demonen in zijn hoofd? Ik koos voor het laatste.

Wilma Lankhorst maakte dit filmpje over Marianne Visser van Klaarwater en Peter Lasschuit
Van links naar rechts de getuigen Ineke en Fre Houtman en het op 28 december 2021 houten echtpaar Marianne Visser van Klaarwater (1952) en Peter Lasschuit (1935)
Van links naar rechts de getuigen Ineke en Fre Houtman en het op 28 december 2021 houten echtpaar Marianne Visser van Klaarwater (1952) en Peter Lasschuit (1935)

Verder lezen:

 • Vanuit onze liefde voor elkaar lieten we ons huwelijk inzegenen.
 • In 2013 publiceerde uitgeverij Bookscout het boek ”Een schuit vol verhalen”, over onze vaartocht door België en Nederland met verhalen over de door ons bezochte locaties en toeristische tips.  
 • Inhoud van mijn autobiografie De Doorzetstèr: een ode aan de liefde, het liefdesverhaal over Roel en mij, Peter en Adri, en Peter en ik.  
 • Recensie over ‘’De Doorzetstèr : een ode aan de liefde’’ van Riny Reiken.

Wist je dat?

Wist je dat de houten bruiloft zijn naam dankt aan de natuur? Net als bij bomen wordt naar verwachting het huwelijk na vijf jaar sterker. Hoe dan ook, de krachtproef van ons huwelijk was en is de door corona opgelegde lockdown.
Maakten we voorheen elke week een uitstapje voor mijn blog, nu zitten we vooral thuis in ons tweekamerappartement. Toch genieten we elke dag van ons leven. Het zijn niet de omstandigheden die je leven bepalen maar de wijze waarop je ermee omgaat. 

In juli 2020 publiceerde uitgeverij U2pi mijn boek ”De Doorzetstèr: een ode aan de liefde’’   

Regelmatig schrijf ik over geloof, spiritualiteit, mentale gezondheid en zingeving. Bijvoorbeeld over de gevolgen van ontkerkelijking en het zoeken naar nieuwe wegen.

8 gedachten over “Houten bruiloft, op 28 december 2021 waren Peter en ik vijf jaar getrouwd

 1. Annelies de Wind

  Marianne en Peter alsnog gefeliciteerd met jullie eerste lustrum!
  Wens jullie nog jaren van geluk samen!
  Alweer 5 jaar!! Waar blijft de tijd! Soms gaat de tijd snel.

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Dank je wel Annelies,

   Ja, de tijd gaat heel snel. Mijn moeder zei altijd: ”Geniet van het leven, het duurt maar even.”
   Daarom begrijp ik nooit waarom mensen er zo’n puinhoop van maken door het voeren van oorlog, vechten, ruzie en andere dingen die het leven verzuren.
   Dagelijks storten de media een lawine verontrustend nieuws over ons uit. Met mijn blog wil ik daar een tegenwicht aan bieden.

   Hartelijke groeten van
   Marianne

 2. Riny Reiken

  Mijn reactie is dan wel wat verlaat maar welgemeend. Wat geweldig dat jullie alweer 5 jaar zijn getrouwd. Van harte gefeliciteerd met elkaar, én met jullie liefde die zo speciaal is, en zo puur. Aan deze verliefdheid was geen ontkomen, het kwam plots op jullie pad en is voorbestemd volgens mij. Wat een zegen om samen het leven te mogen delen. Liefs en ik wens jullie nog vele jaren Volmaakt Geluk, hartgroet Riny X

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Dank je wel Riny,
   Het is een enorm geschenk en bewijst maar weer eens dat je voor de liefde nooit te oud bent. In de eerste Libelle van 2022 staat een artikel over relatiestress. Vooral met dat vele thuiszitten ga je elkaar snel irriteren. Daarvoor waarschuwden ze mij ook voordat we trouwden, want we wonen in een klein appartement. Tja, en dan loop je snel de kans dat je je elkaar gaat irriteren. De testcase is dan ook de lockdowns want we komen bijna de deur niet meer uit. Maar het blijft gezellig en dat maakt ons heel gelukkig. Lieve groet van Marianne en Peter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *