Bedevaart Parijs Chartres 2018: 15.000 pelgrims, gemiddeld 21 jaar oud

Bedevaart Parijs Chartres 2018, kardinaal Sarah toonde zich bezorgd om de toekomst van het westen

Bedevaart Parijs Chartres 2018 , kardinaal Sarah toonde zich bezorgd om de toekomst van het westen

Chartres: 21 mei 2018. Samen met mijn vriendin Elsbeth Pelletier kijk ik in de Onze Lieve Vrouwe kathedraal naar de prachtige glas-in-loodramen uit de 14e eeuw. Dan klinkt er opeens een stem. Binnen een half uur moet iedereen uit de kathedraal zijn.

Bedevaart Parijs Chartres 2018; 15000 deelnemers, gemiddelde leeftijd 21 jaar

Bedevaart Parijs Chartres 2018; 15000 deelnemers, gemiddelde leeftijd 21 jaar

‘’Ik koop nog even wat kaarsen om te branden voor Roel, Daniel en Adri (de overleden man van mij en Elsbeth en de overleden vrouw van Peter)’’, zegt Elsbeth. Als we voor de kassa staan, beveelt een soldaat ons om nu zo snel mogelijk weg te gaan.

Chartres: soldaten en dranghekken

Buiten staan soldaten met machinegeweren. Om de kathedraal heen is alles afgezet met dranghekken. Iedereen die het hek wil passeren wordt uitgebreid gefouilleerd. Geschrokken nemen we plaats op een terras.

Geschrokken

Wat is hier aan de hand? Verwachten ze soms een aanslag? Ik denk aan de aanslagen in het slechts op 90 km afstand van Chartres gelegen Parijs. Na de aanslag op 12 mei 2018 twitterde president Emmanuel Macron: ‘’Parijs betaalt de prijs van bloed,  maar geeft niet toe aan de vijanden van de vrijheid.’’
Komt president Emmanuel Macron naar de kathedraal? Het is tweede Pinksterdag en de president wil de beschadigde band tussen de kerk en de staat herstellen, Zo sprak hij op 9 april 2018 tot de Franse bisschoppen.

Bedevaart Parijs Chartres: vaandels en het Ave Maria

Dan zie ik opeens vaandels met daarop de Heilige Maagd Maria. Mensen zingen het ‘’Ave Maria’’.  Ze lopen naar de Onze Lieve Vrouwe kathedraal. Volgens de overlevering stond hier vroeger een heidens heiligdom gewijd aan ‘’het meisje dat een kind zou baren.’’
In 876 schonk Karel  de Kale (een kleinzoon van Karel de Grote) aan de kathedraal van Chartres een stukje van de sluier van Maria. Chartres wordt voor heel Europa een belangrijke plaats voor de Maria-bedevaart.

Chartres, Onze Lieve Vrouwe Kathedraal, glas-in-loodraam uit de 13e eeuw met de beeltenis van Maria

Chartres, Onze Lieve Vrouwe Kathedraal, glas-in-loodraam uit de 13e eeuw met de beeltenis van Maria

Bedevaart Parijs Chartres: 36e keer

Volkomen onverwachts waren we beland in het slot van de Bedevaart Parijs Chartres. Deze vond plaats van 18 – 21 mei 2018. Gemiddeld liepen de bedevaartgangers 30 km per dag. Er namen liefst 15.000 mensen aan deel. De gemiddelde leeftijd was 21 jaar.
Na drie dagen lopen bereikten de pelgrims de Onze Lieve Vrouwe kathedraal van Chartres. Daar wachtte hen een grote open H.Mis. Celebrant was de Guinees geestelijke kardinaal Mgr. Robert Sarah (1945). Hij is na kardinaal Turkson de 2e kardinaal uit Afrika. Hij vreest dat de Westerse wereld het gevoel voor zijn wortels is verloren.

Bedevaart Parijs Chartres 2018

Bedevaart Parijs Chartres 2018

Bang dat het Westen sterft

In een eerder interview met het blad Boulevard stelde de kardinaal. ‘’De Westerse wereld is zijn wortels verloren. Welnu, een boom die geen wortels heeft, hij sterft. En ik ben bang dat het Westen sterft.
Er zijn vele tekenen. Geen geboortecijfer meer. En jullie zijn overstroomd, zelfs, door andere culturen, andere volkeren, die jullie allengs in aantal gaan domineren. Ze gaan jullie cultuur, jullie opvattingen, jullie waarden totaal veranderen.
Er is bovendien, ziet u, die angst dat er niets is dan de techniek, dan het geld dat telt. Er is geen andere waarde.’
’ Onderweg naar de kathedraal knielde ik voor hem. Hij gaf me de zegen. Ik voelde de kracht daarvan in me binnenstromen.

Bedevaart Parijs Chartres: in de kathedraal

Bij de ingang van de kathedraal stond een wachter. Mensen met een blauw polsbandje om mochten naar binnen. Door hem nonchalant onze geopende tas te tonen glipten ook Elsbeth en ik de kathedraal binnen.
Even later trok de bedevaartstoet aan ons voorbij onder het luid zingen van het Laudate,
Daarna verlieten we de kerk om plaats te bieden aan de bedevaartgangers. Buiten stonden er schermen om de Gregoriaans gezongen H.Mis te volgen.

Bedevaart Parijs Chartres 2018

Bedevaart Parijs Chartres: preek kardinaal Sarah

In zijn preek wees kardinaal Sarah op een van God losgeraakte wereld. “Een wereld zonder God is een wereld vol duisternis, leugens en egoisme. Zonder het licht van God is de westerse wereld als een dronken schip in de nacht.
Zonder God is ze overgeleverd aan angst, smart en isolement. Is ze leeg en heeft ze niets re bieden. Levert ze zich over aan de meest dwaze filosofie. Ze wordt een voedingbodem voor ethisch terrorisme en meest gewelddadige moraal.
Een wereld zonder God vernietigt meer dan het Islamitisch terrorisme. Herinner je de woorden van Jezus: Wees niet bevreesd voor hen die wel het lichaam kunnen doden maar niet de ziel. Vrees veeleer Hem die èn ziel en lichaam kan storten in de hel.
’’  (Mattheus 10:28).

Op de knieën

Vanaf het terras met voor ons op tafel een goed glas wijn volgden we de H.Mis. Na de preek zongen Elsbeth en ik mee met het in het Gregoriaans gezongen Credo. Sommige mensen vluchtten weg. Anderen lieten zich raken door en deden mee met de H.Mis.
Een Volkswagenbus kwam langzaam aanrijden. In het busje zaten kelken voor de wijn en hosties voor de consecratie en communie. Alle aanwezige priesters deelden de communie uit. Duizenden jongeren knielden neer om de hostie op de tong te ontvangen.

Bedevaart Parijs Chartres 2018

Bedevaart Parijs Chartres 2018

Bedevaart Parijs Chartres: tips en weetjes:

De Kathedraal van Chartres (1194-1220) staat bekend om haar glas-in-lood-ramen (13e eeuw). Elsbeth wees me op ‘’het blauw van Chartres’’. Door het licht van God dat naar binnen schijnt, krijgt het blauw een wonderlijke gloed.
● De plek waar de kathedraal staat was voor de Kelten al heilig. De druïden hielden hier jaarlijks zitting om geschillen voor te leggen. Waarna ze zich neerlegden bij het oordeel en besluit.
● Een lekker kopje koffie: volgens Elsbeth schenken ze het lekkerste kopje koffie bij het tegenover de kathedraal gelegen
● Trendy lunchen: Madeline (de dochter van Elsbeth) nam ons mee naar het restaurant l’Etabli  (de werkbank). Om ons heen zagen we allerlei gereedschap. Ze serveren hier verrukkelijke Crok’s (Croque Monsieurs) met allerlei beleg.
Le Petit Chart’Train; Na de lunch maakten we een rondrit met het koddige treintje ‘Le Petit Chart’Train. Het duurde ongeveer een half uur, Het was wel hobbelen. We konden onderweg niet in- of uitstappen. Wel maakte het treintje enkele zeer korte fotostops.

Wist je dat?

Wist je dat kardinaal Sarah door paus Johannes Paulus II in 1979 werd gewijd tot aartsbisschop van Conakry (Guinea)? Op 24 november 2014 benoemde paus Franciscus hem tot prefect (leidinggevende) van de Congregatie voor de Goddelijke eredienst en regeling van de Sacramenten.
Kardinaal Sarah is het boegbeeld voor de Katholieke Kerk in deze tijd vol onzekerheid. In 2013 schonk ik zelf aan paus Franciscus mijn boek ‘’doorheen het leven doorheen de dood’’, als mijn geestelijk testament aan deze wereld.

Aan de Bedevaart Parijs Chartres 2018 namen 15.000 pelgrims deel met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar. Kijk voor meer informatie op hun website.

4 gedachten over “Bedevaart Parijs Chartres 2018: 15.000 pelgrims, gemiddeld 21 jaar oud

 1. Bram

  Wat een mooi verslag van deze ’toevallige’ bedevaart, Marianne! Het is voor ons altijd weer heel bijzonder om na drie dagen lopen in Chartres aan te komen.

  Dit jaar gaan we weer van Parijs naar Chartres met Pinksteren. Voor meer info over de bedevaart van dit jaar, zie http://www.ecclesiadei.nl/chartres.

  Veel groeten,

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Dank je wel Bram voor deze leuke reactie.
   Wat goed dat je meeloopt en dat doe je blijkbaar met meer mensen, want je schrijft ”ons”.
   Voor mij zelf was het een geschenk uit de hemel, want ik had juist besloten om een boek te schrijven. Het gaat over hoe ik als weduwe mijn weg vond in een veranderende en verhardende wereld. Over het overwinnen van angst, want na mijn man stond ik zonder naaste familie in het leven. Over hoe ik toch mijn weg vond, met als grote steun mijn geloof, wilde ik schrijven. Ik deinsde er nog een beetje van terug, totdat ik ”toevallig” terecht kwam in die geweldige bedevaart. Inmiddels is het manuscript af en lees ik de laatste hoofdstukken hardop na.
   Ik wens je veel zegen met Ecclesia Dei. Wat mooi dit bericht. Fijne zondag, Marianne Visser van Klaarwater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *