Duinenroute verkennen met Haagsche museum- en stadsfiets van Du Nord  

Duinenroute met de Haagsche stadsfiets en museumfiets. Op de foto in het midden Hans van der Zijden, bedenker van beide fietsen en eigenaar van Rijwielhandel du Nord in Scheveningen

Duinenroute met de Haagsche stadsfiets en museumfiets. Op de foto in het midden Hans van der Zijden, bedenker van beide fietsen en eigenaar van Rijwielhandel du Nord in Scheveningen

Wist je dat er een heuse museumfiets bestaat? Je huurt deze bij Rijwielhandel Du Nord in Scheveningen. Eigenaar Hans van der Zijden bedacht ook een Haagsche stadsfiets in de Haagsche kleuren groen en geel. Op 9 mei testten Peter Lasschuit en ik  ieder een elektrische fiets tijdens de duinenroute.

Duinenroute, Kniertje

Duinenroute, Kniertje

Rijwielhandel du Nord bevindt zich tegenover de kerk op Keizersstraat 27 in het oude dorpscentrum van Scheveningen. Het is een gezellige buurt. De mensen kennen elkaar en worden niet overlopen worden door toeristen.

Duinenroute met de museumfiets

Pal tegenover Rijwielhandel du Nord staan op het Kerkplein vier banken met daarop afbeeldingen uit het Visboeck van A. Coenen (1514-1587). Zo ontdekken we van alles over vissoorten en visvangst. Zo lokten ze destijds vissen zelfs met het geluid  van een bel of met een vuurtje.
In 1574 schonk Coenen zijn Visboeck vol tekeningen aan Prins Willem van Oranje. De vindingrijke vissers van Scheveningen visten niet snel achter het net. Zoals ook Hans van der Zijden dat niet snel doet.

Duinenroute Sea Life

Duinenroute Sea Life

Haagsche stadsfiets; een uitvinding van Hans van der Zijden

Op 25 maart 2016 lanceerde wethouder Tom de Bruijn de Haagsche Stadsfiets. Op 17 juni 2016 lanceerde Du Nord de 300e stadsfiets. In april 2017 won de Haagsche stadsfiets de door de gemeente Den Haag uitgeschreven wedstrijd Park & Bike.
De fietsen zijn groengeel dus in de kleuren van Den Haag, Kleurrijk zijn ook de ondernemerszin, creativiteit en lef om door te gaan van Hans van der Zijden.

WK Hockeyen en Barack Obama

Zo vond van 31 mei tot 15 juni voor het eerst het Wereld Kampioenschap hockeyen in Den Haag plaats. Nederland verloor in finale helaas van Australië met 1-6.
Ook Hans van der Zijden kreeg een teleurstelling te verwerken.
Op het laatst blies de gemeente zijn plan af om de hele Nederlandse ploeg op de stadsfiets te laten rijden. Een andere teleurstelling was het bezoek van president Barack Obama op 24 en 25 maart 2014.
Bijna had de president en zijn gevolg een tocht gemaakt op de Haagsche stadsfiets. “Een dag van te voren liet het Ministerie van Binnenlandse zaken weten hiervan te moeten afzien wegens veiligheidsoverwegingen.’’

Duinenroute, buitenmuseum Beelden aan Zee

Duinenroute, buitenmuseum Beelden aan Zee

Museumfiets verbindt musea Den Haag en Scheveningen

Inmiddels tikt de klok door. ‘’Waarom ontwierp je een museumfiets?’’ wil ik weten van Hans. ‘’Om de diverse musea van den Haag en Scheveningen met elkaar te verbinden.’’ antwoordt hij.
Dan geeft hij mij een klein handig boekje met routes voor de museumfiets. Het is tijd om te vertrekken. Vanaf Rijwielhandel Du Nord fietsen we omhoog naar de Boulevard van Scheveningen. Op zijn elektrische museumfiets rijdt mijn 82 jarige Peter soepel en snel de steile helling op naar de boulevard.

Duinenroute, boulevard van Scheveningen

Duinenroute, boulevard van Scheveningen

Duinenroute met de museum- en stadsfiets begint bij Kniertje

De Duinenroute met de museum en stadsfiets begint bij Kniertje, gemaakt door Gerard Bakker. Ze staat symbool voor de hardwerkende vissende Scheveningers. Stevig en onverzettelijk en bereid om zich in te zetten. Zoals ook de hard werkende en succesvolle Hans van der Zijden. Tot zijn werknemers behoren niet alleen jongeren, maar ook 70+. ‘’Want’’, zo zegt hij ‘’jongeren kunnen van ouderen leren’’.

Duinenroute viert ook langs de prachtige natuur van de duinen,

Duinenroute viert ook langs de prachtige natuur van de duinen,

Highligts Duinenroute

Op de Haagsche stadsfiets en museumfiets genoten Peter en ik van de duinenroute van de Museumfiets. Hoogtepunten waren o.a.
• De Keizerstraat is de  oudste winkelstraat van Scheveningen. Ik vond het er gezellig en sfeervol, In voormalige visserswo­ningen bevinden zich nu o.a. hippe boetieks, eettentjes, boekwinkels. Aanrader om te eten: de maatschappij. We smulden hier voor weinig geld van een burger.
Museum Beelden aan Zee. Ruim opgezet museum voor moderne kunst met maar liefst 150 vrijwilligers. Het Museum maakt kunst toegankelijk voor mensen met Alzheimer of andere vormen van dementie. Kortom: hartverwarmend museum. Vanaf het terras heb je een adembenemend uitzicht. Vanaf oktober 2018 is de tentoonstelling ‘Zadkine aan Zee’ te zien. Deze geeft een uitgebreid overzicht van het oeuvre van deze Parijse meester van het modernisme.
 Sea-Life. Dit Museum geeft een wereldwijde impressie van het leven op de bodem van oceanen door deze na te bootsen. Zoals ‘’het tropisch regenwoud’’ met moerasschildpadden en ‘’het rijk van het zeepaardje’’. Ook val er veel te ontdekken en te leren. Zo blijken kwallen al meer dan 650 miljoen (!) jaar te bestaan.

Wist je dat?

Wist je dat Feest aan Zee in samenwerking met de Museumfiets een gratis culturele fietsroute uitgeeft? Deze duidelijk omschreven route staat vol mooie afbeeldingen en weetjes. De mooie fietstocht leidt o.a. ook naar Het Vredespaleis. 

Haagsche Stadsfiets of Museumfiets. Gewoon doen!

Iedereen kan een Haagsche Stadsfiets of Museumfiets huren, een abonnement is niet nodig. Wil je op de fiets naar Scheveningen, pak een groengele fiets. Je strandtas kan op het bagagerek, Regent het als je naar huis gaat? Geen probleem: laat je de fiets in Scheveningen achter en pak de tram. Er zijn 7 locaties bij Park en Bike in den Haag in de stad waar je een fiets kunt huren en 21 locaties waar je hem kan inleveren. Kijk voor meer info op de website van fietsen in den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *