Hollands Plassengebied ; Op de Kaag met De Stal raak je al snel verliefd

Hollands Plassengebied, Kaasmuseum, kaasmakerij en B&B de Kaagse boer. Bierin Afra en Marianne Visser van Klaarwater samen op de foto

Hollands Plassengebied, Kaasmuseum, kaasmakerij en B&B de Kaagse boer. Bierin Afra en Marianne Visser van Klaarwater samen op de foto

Het weerbericht vermeldde ‘’code Oranje’’. Het zou gaan stormen met felle regenbuien. Toch lieten we ons niet weerhouden. We reden naar De Kaag om de bijeenkomst van Hollandia Netwerk  bij te wonen met als thema: Hollands Plassengebied: ”daar komt je pas echt op verhaal.”

Hollands Plassengebied, Kaag

Hollands Plassengebied, Kaag

Hoe dichter we het Hollands Plassengebied naderden des te meer begon de zon te schijnen. Met een pont staken we over naar de Kaag met als locatie De Stal. Daar wachtte ons een hartelijk welkom met als gastheer Adriaan Tieleman.

Hollands Plassengebied: De Stal, gezellige locatie om na te denken over de zin van het leven

Gastheer Adriaan leerde ik kennen als een bruisende en inspirerende persoonlijkheid. Tijdens de netwerkborrel bleek hij ook een enthousiast pianist en een uitstekende wijnkenner te zijn. Hij houdt van de rust en de stilte, de weidsheid van het water en weiland en de warme gezelligheid van de Stal.

Hollands Plassengebied; een en al gezelligheid in bezinningscentrum De Stal met aan de piano gastheer Adriaan Tieleman

Hollands Plassengebied; een en al gezelligheid in bezinningscentrum De Stal met aan de piano gastheer Adriaan Tieleman

Pastoor Kees van Lent; initiatiefnemer van De Stal

Even later ontmoette ik tot mijn grote verrassing pastoor Kees van Lent. Geboren op de Kaag nam hij destijds het initiatief tot bezinningsruimte De Stal. Een locatie om mensen te laten groeien in geloof, hoop en liefde.
Voor van Lent vormen de Bijbel en de natuur bronnen van inspiratie. Zoals dat ook blijkt uit de Beeldentuin van zijn voormalige parochie st Jan de Doper in Hoofddorp. Eenmaal met emeritaat wil hij zich weer terugtrekken op De Kaag.
‘’Wat is het hier mooi’, zeg ik. ‘’Ik voel me hier fijn.’’ Van Lent lacht. Het doet hem goed wanneer mensen zich thuis voelen in De Stal. ‘’Heet jij Marianne?’’ vraagt hij vriendelijk. Ik knik. ‘’Weet je waar die naam vandaan komt?’’ Op mijn ‘’nee’’ neemt hij me mee maar de rand van de Kagerplas.

Liefdevol naar mensen kijken

Daar staan enkele uit hout gesneden beelden van Maria. Dan legt Van Lent uit. ‘’Mari komt van het Hebreeuwse woord ‘’Maria’’. Dat betekent ‘’bescherming van het kwetsbare leven. Je kan de naam ook zien als een opdracht: door bittere ervaringen heengaan en de ‘’zoete’’ en milde kanten van het leven gaan waarderen.’’
Dan legt hij mij het tweede deel van mijn naam uit. ‘’Anne is de Griekse vorm van het Hebreeuwse woord ‘’Channa’’. Dat betekent: met welgevallen naar iets of iemand kijken. De opdracht luidt: Liefdevol naar mensen kijken en zo Gods gezicht laten zien en mensen gelukkig maken en zelf gelukkig worden.’’

Hollands Plassengebied, De Stal, beeld van Maria met kind

Hollands Plassengebied, De Stal, beeld van Maria met kind

Charismatisch

Er volgt een uiteenzetting over de namen met als slot een kwinkslag naar de Eucharistie. ‘’Het woord Charismatisch dankt haar ontstaan aan het Griekse woord Chana. Dat betekent ‘’rijk aan genadegaven. Via het Jiddisch kwam dit woord in het Amsterdams terecht als ‘’gein’’.
‘’Gein’’ is verwant met ‘’gunnen’’ en ‘’gunst’’. De opdracht die deze naam bevat is dus: Gods genade aan de mens laten voelen. Eucharistie = goede genade = dankjewel = toffe gein’’.

Hollands Plassengebied: een plek om te mediteren

Dan loopt Van Lent terug naar De Stal. Zelf wandel ik naar de rand van de Hollandse Plassen bij De Kaag. Daar bevindt zich een meditatieve plek. Voor me dobberen zeilboten op het door Van Lent omgedoopte ‘’Dalmanoetha.’’
Een bordje op de rugleuning van de bank vermeldt de betekenis. ‘’Jezus stapte met zijn leerlingen in de boot en voer naar het gebied van Dalmanoetha (Marcus 10).‘’ Ik voel de rust en stilte van de Hollandse Plassen bij Kaag op me neerdalen.

Hollands Plassengebied; aanlegsteiger Kaagervaaring

Hollands Plassengebied; aanlegsteiger Kaagervaaring

Hollands Plassengebied: fluisterboot ook voor rolstoelen

Er komt een boot aanvaren. We gaan aan boord van de ook voor rolstoelen geschikte fluisterboot. Deze heet zo omdat ze geen geluid maakt. Zo kan je dicht bij de vogels komen tijdens een prachtige tocht over het water. Aan de oever zien we boerderijen en terrassen van de diverse horeca. ‘’Bij tante Kee kan je goed eten’’, zegt de schipper.

Hollands Plassengebied; fluisterboot van Kaagervaaring

Hollands Plassengebied; fluisterboot van Kaagervaaring

Kaasmuseum en kaasboerderij

Eenmaal weer aan de wal wandel ik naar de kaasboerderij en museum. Daar ontmoet ik Afra van Ruiten. Ze woont al 42 jaar op het eiland. Liefst 37 jaar maakte ze al kaas. Nu heeft haar zoon het van haar overgenomen. In een boeiende presentatie vertelt ze over het unieke van de Leidse kaas. Waarom kreeg de Leidse kaas als eerste een Europese productbescherming?
‘’Verveel je je hier niet?’’ vraag ik haar. Ze schudt van nee. ’’Al zou ik het niet erg vinden om nu naar de vaste wal te verhuizen. Ik blijf nu te zeer betrokken bij de kaasboerderij. En jij, wat doe jij?’’ Ik vertel haar dat ik blogster ben. ‘’Dan moeten we samen op de foto’’, zegt ze en neemt me mee naar kalfjes.

Hollands Plassengebied; De Kaagse Boer

Hollands Plassengebied; De Kaagse Boer

Tot slot van deze Hollandia Netwerkbijeenkomst smulden we van een diner bij restaurant Benjamin. Daarna keerden we terug naar de pont, want alleen zo kan je De Kaag bereiken.

Hollands Plassengebied bij Kaag

Hollands Plassengebied bij Kaag

 

Hollands Plassengebied: molens, boerderijen, wei en waterrecreatie

Het Hollands Plassengebied dankt haar kracht aan haar verscheidenheid. Dat bleek duidelijk uit het programma van deze bijeenkomst van Hollandia Netwerk.
De Stal op de Kaag; vanuit de christelijke traditie biedt ze mogelijkheden voor bezinning, aandacht, persoonlijke spiritualiteit en geloof. Hiervoor biedt ze een wisselend aanbod van workshops en themabijeenkomsten. Ook biedt ze ruimte voor groepsactiviteiten.  De Stal op de Kaag is een ideale plek voor vergaderingen, teambuilding, bezinning, reünies enz.
● Historische Scheepstimmerwerf “Klaas Hennepoel” te Warmond. Hier zie je veel schuiten. Na een fraaie tocht volgde een interessante rondleiding in de Historische Scheepswerf.
● Fluisterboot Kaagervaaring: speciaal ontwikkeld voor mensen met een handicap. Ze hebben allerlei arrangementen. Vanaf rondvaarten tot vissen vanaf de boot.
Kaagse Boer-en Kaasmuseum; ze maken hier nog de echte Leidse kaas met het keurmerk Leidse Sleutels. Ook hebben ze fraaie ruimtes voor bed-en breakfast en verzorgen ze boeiende rondleidingen door museum en omgeving.

Wist je dat?

Wist je dat het Hollands Plassengebied zich steeds meer ontwikkelt tot een sloepenparadijs? Geïnspireerd op de historie, kwaliteiten en kenmerken van de Hollandse Plassen biedt ze allerlei thema’s. Wel zo handig; dankzij een project van Peter Groen komen er drijvende toiletten voor watersporters.

De Stichting Promotie Recreatie en Toerisme vierde op 18 mei 2022 haar 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst. 

Kijk voor meer informatie over het Hollands Plassengebied op hun website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *