Bertha von Suttner: vredesactiviste gaf aanzet tot Vredespaleis Den Haag

Bertha von Suttner; foto: Robin Lutz en de foto met Vredespaleis op de achtergrond vormgegeven door Studio Vruchtvlees

Bertha von Suttner; foto: Robin Lutz en de foto met Vredespaleis op de achtergrond vormgegeven door Studio Vruchtvlees

Bertha von Suttner is de geestelijke moeder van het Vredespaleis in den Haag. Door conflicten aan het Internationaal Gerechtshof voor te leggen hoopte ze oorlogen te voorkomen. Ter ere van het honderdjarig bestaan van het  Vredespaleis maakte beeldhouwster Ingrid Rollema van haar een borstbeeld.  Op 15 oktober 2016 gaf Ingrid Rollema in het Vredespaleis een lezing over Bertha Suttner tijdens de Algemene Ledendag van de Orde van den Prince.

Juriste, kunstenares en kunstfylosoof Ingrid Rollema verdiepte zich in Bertha Suttner

Juriste, kunstenares en kunstfylosoof Ingrid Rollema geraakt door Bertha von Suttner

Bertha von Suttner (1843/1914). Geboeid luisterde ik op 15 oktober 2016 naar de voordracht van kunstenares, juriste, en kunstfilosofe Ingrid Rollema.

Berta von Suttner leefde vanuit haar hart

In Praag geboren als Gravin Kinsky von Wchinitz und Tettau koos Bertha von Suttner haar eigen levensweg. Bertha leefde vanuit haar hart. Dat bleek ook uit de keuze voor haar levenspartner. “Resoluut weigerde ze het aanzoek van Adolf prins Sayn-Wittgenstein-Hohenstein, met wie Bertha liefdesduetten studeerde”, vertelde Ingrid.
Ook ging Bertha niet in op het aanzoek van Alfred Nobel. En dat terwijl zowel de prins als de Zweedse chemicus steenrijk waren, maar Bertha straatarm. Liever koos ze voor Arthur von Suttner. Dit tegen de wil van zijn ouders die hem daarom onterfden.

Russisch-Turkse oorlog

Samen met haar man deed ze verslag van de Russisch-Turkse oorlog (1877). Geconfronteerd met de vele slachtoffers verscheen haar boek ‘’die Waffen nieder’’. Anders dan haar tijdgenoten beschreef ze niet de heldendaden maar de gevolgen van de oorlog bezien uit de ogen van een oorlogsweduwe.
En dat terwijl Bertha als dochter van een generaal opgroeide in het sterk op militairisme gericht aristocratische milieu rond de Oostenrijkse-Hongaarse monarchie. In eigen land viel ze daarom uit de gratie.

Het door Ingrid Rollema gemaakte borstbeeld van Bertha Suttner

Het door Ingrid Rollema gemaakte borstbeeld van Bertha von Suttner

Invloedrijk netwerk

Zo verguisd als ze was in eigen land, zo gewaardeerd werd ze in andere landen. Haar boek ‘die Waffen nieder’’ verscheen maar liefst in 17 talen. Met haar werk overtuigde Bertha grootindustriëlen en andere invloedrijke personen:
•  Alfred Nobel, uitvinder van het dynamiet. Bertha overtuigde hem van haar mening de vrede te waarborgen door wereldwijde politieke afspraken in een internationaal gerechtshof. Ook inspireerde zij hem tot het uitreiken van de Nobelprijs voor de Vrede. In 1904 kreeg ze zelf als eerste vrouw deze prijs. In haar eigen land werd dit doodgezwegen;
• Andrew Carnegie; een staalmagnaat, samen met Alfred Nobel financierde hij het Vredespaleis om daarin het internationaal gerechtshof te huisvesten.
• Henri Dunant, oprichter van het Rode Kruis; met hem hield ze een levendige correspondentie.

Het recht om te leven

In het programmaboekje voor deze ledendag van de Orde van den Prince las ik een leus van Bertha von Suttner.
Ze schreef: ‘’Een van de eeuwige waarheden is, dat geluk gecreëerd en ontwikkeld is in vrede, en een van de eeuwige rechten is het recht van het individu om te leven.”
Onvermoeibaar zette Bertha zich in voor de vrede. Ook waarschuwde ze voor de dreigende oorlog in de Balkan. Ze overleed op 21 juni 1914 een week voor de voor de aanslag op troonopvolger Franz Ferdinand in Sarajevo en het begin van de Eerste Wereldoorlog. Haar laatste woorden waren: ‘Die Waffen nieder” (de wapens neder).

 

 

Naar het voorbeeld van Bertha von Suttner

Evenals Bertha von Suttner kan ook jij je laten inspireren om je in te zetten voor vrede;
• Lezen: die Waffen nieder;
• Volgen: Ingrid Rollema;
• Doen: het Vredespaleis bezoeken;
• Maken: Vredeswandeling; historische wandeling van 2,5 uur  vanaf het Vredespaleis door den Haag van de non-profit organisatie  INMP  (International Network of Museums for Peace) . Contactpersoon Petra Keppler info@museumsforpeace.org

Wist je dat Ingrid Rollema het initatief nam tot het project de Verkeerde Beslissing? Opgericht na het uitbreken van de oorlog in Syrië combineert dit project teksten van Shakespeare met door Ingrid gemaakte beelden en korte stukjes film. Meer info op haar website van Het Theater van de Verkeerde Beslissing 

Eén gedachte op “Bertha von Suttner: vredesactiviste gaf aanzet tot Vredespaleis Den Haag

  1. Petra Keppler

    Goede dag,
    aansluitend aan het verhaal over Bertha von Suttner heeft u een suggestie “”maken”. Daar kun je aanklikken om met het gilde Den Haag een rondleiding te doen.

    Onze non-profit organisatie INMP heeft een vredes-rondwandeling ( en boekje met platte grond) voor Den Haag ontwikkeld en wij geven over “Vrede in Den Haag. historische rondleidingen van 2,5 uur , startend bij het Vredespaleis. Contact persoon Petra Keppler info@msueumsforpeace.org tel 06 14 363638
    Op onze website http://www.museumsforpeace.org is meer informatie over de vredesrondwandeling en “discover peace in The Hague” te vinden “.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *