Verbinden: Op weg met dienst ”Geloven in de Stad” en pleidooi Fedan Ekiz

Verbinden. Op 9 oktober bezochten ca 2500 mensen de gidsdienst van ''Geloven in de stad'' om hun verbondenheid met elkaar te vieren.

Verbinden. Op 9 oktober bezochten ca 2000 mensen de gidsdienst van ”Geloven in de stad” om hun verbondenheid met elkaar te vieren.

Verbinden. Daarmee kwam ik in het weekend van 7-9 oktober als vanzelf in contact. En dat na de slotbijeenkomst van mijn project ”omzien naar elkaar”. Een hint van de Heilige Geest of toeval?

Verbinden: ''hoe lang nog zwijgen'' stelt Fidan Ekiz in haar ''pleidooi voor het radicale midden'' (Haarlem, 8 okober 2016)

Verbinden: ”hoe lang nog zwijgen” stelt Fidan Ekiz in haar ”pleidooi voor het radicale midden” (Haarlem, 8 okober 2016)

Tot twee keer toe werd ik diep geraakt. Op 7 oktober luisterde ik naar Fidan Ekiz. Zij hield tijdens de opening van de maand van de geschiedenis een vurig pleidooi om je met elkaar te verbinden.
Op 9 oktober bezocht ik met ca 1999 anderen de gezamenlijke dienst van Geloven in de Stad om te genieten van de verbondenheid met elkaar.

Verbinden

Verbinden. Dat is wat Fidan Ekiz en Geloven in de Stad willen. Fian Ekiz schreef het essay voor de Maand van de geschiedenis met als titel: ‘’Hoe lang nog zwijgen: Pleidooi voor het radicale midden.”
Geloven in de stad wil kerken met elkaar in contact brengen, zodat alle mensen in deze stad niet afgeleid worden door kerkmuren, maar vrij zicht hebben op de liefde van God.

Fidan Ekiz: pleidooi om ons met elkaar te verbinden

Tijdens de opening van de Maand van Geschiedenis in de Gravenzaal van het stadhuis van Haarlem hield Fidan Ekiz een vurig pleidooi tot meer verbondenheid. Volgens Fidan Ekiz ontbreekt saamhorigheid denheid in Nederland.
Zoals Fidan Ekiz ook in haar essay ´´hoe lang nog zwijgen stelt´´ kenmerkt eenzijdigheid het huidige debat. “Vooral sociale media spelen daarin een grote rol. Een grote meerderheid durft zijn stem niet te laten horen omdat men bang is voor racist e.d. te worden uitgemaakt.“

Gidsdienst: krachtig leven

Uitkomen voor je mening en drijfveer vraagt om moed. Vraagt om krachtig leven. Dit thema stond centraal tijdens de gezamenlijke dienst op 9 oktober in de toespraak van Walfried Giltjes, voorganger van de Shelter te Haarlem.

Bij krachtig leven gaat het volgens Giltjes vooral om:

• Zelf kiezen: kies je ervoor om wel of niet te geloven en dit uit te dragen;
• Niet bang zijn;
• Het bovennatuurlijke toepassen in je dagelijkse leven; Van de Heilige Geest kreeg je een bijzondere kracht om bijzondere dingen te doen;
• Vasthouden aan Gods woord.

Verbinden en sociale media

Maar hoe kan je je geleid voelen door het hogere wanneer sociale media constant je aandacht vragen? Door het blijven ontvangen van berichten of te blijven googelen of te blijven spelen ontbreekt de rust om open te staan voor inspiratie. Krijg je vooral eenzijdige informatie en beperkt verbinden zich tot zapgedrag.
Juist op 8 oktober verscheen Elsevier met als omslagartikel: ‘’Verslaafd aan mijn smartphone.” Hoe komt dat, hoe erg is die obsessie en hoe kom je ervan af? Sommige mensen staan ermee op en gaan ermee naar bed, volgens redacteur Fleuriëtte van der Velde “Zodra de wekker gaat of ze ’s nachts wakker worden,  kijken ze op hun smartphone,”

Verbinden zonder internet

En dan te bedenken dat we het duizenden jaren stelden zonder internet. En toch voelden we ons met elkaar verbonden. Verbindende factor doorheen de eeuwen en ook nu en wellicht ook voor de toekomst was steeds het Huis van Oranje.
Dat geldt ook voor de 500 jaar Reformatie dat we in 2017 gedenken en vieren. Over deze periode schreef ik het boek ‘’het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie’.

Verbinden, hoe doe je dat?

Er zijn diverse mogelijkheden om je met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld door te
• Lezen;  Fidan Ekiz, hoe lang nog zwijgen: een pleidooi voor het radicale midden. Het is voor slechts 3,50 euro te downloaden
•Anderen ontmoeten:  door je op te geven voor de nieuwsbrief van ‘’geloven in de stad’’ 
•Afkicken van sociale media: door bijvoorbeeld de telefoon uit het zicht te leggen (Elsevier. 8 oktober 2016)
• Je te verdiepen in de historie: door het lezen van mijn boek ’’het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie’’ , over inspiratie om te verbinden gedurende 500 jaar reformatie.

Weet je dat ‘’geloven in de stad’’ in Haarlem Alphacursussen organiseert om met elkaar in gesprek te gaan over het geloof? Ook elders in het land zijn er alphacursussen.  Gewoon doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *