Haagsche Vliet en de trekschuit: nostalgie maar ook een nieuwe toekomst

Haagsche Vliet: Amsterdamse veerkade met gracht rond 1900

Haagsche Vliet: Amsterdamse veerkade met gracht rond 1900

Haagsche Vliet, Trekvliet of Haagvliet; zijn allemaal namen voor dezelfde vaart. Vol beladen met vracht vaarden trekschuiten af en aan van den Haag naar Amsterdam. De VRW (Vereniging Regio Water) zet zich in oor het behoud en herbeleving van deze oude waterweg.

Haagsche Vliet : Bierkade, Groenewegje rchting Spui

Haagsche Vliet : Bierkade, Groenewegje rchting Spui

Haagsche Vliet kreeg in de 16e eeuw al snel de naam Trekvliet dankzij de trekschuit. Dit door mensen en later door paarden getrokken schip speelde een belangrijke rol in de economische levensader van Noord- en Zuid Holland.

Haagsche Vliet en Amsterdamse Veerkade

Vanaf de Amsterdamse Veerkade vertrokken de schepen naar Amsterdam of kwamen daar vandaan terug. Volgeladen met bier en andere vracht maar ook met passagiers, Ondanks de kleine ruimte in de schuit was dit veel comfortabeler dan het hobbelen in een koets.

Haagsche Vliet: Stille Veerkade

In de 17e eeuw volgde de Stille Veerkade. Schepen konden nu ook aanleggen tussen Wagenstraat en Paviljoensgracht. Helaas liep toen de Gouden Eeuw op zijn eind. Er kwamen minder schepen. Vandaar de naam Stille Veerkade

Baruch Spinoza

Onder het toeziend oog van het nu in brons vereeuwigde standbeeld van Baruch Spinoza (1632-1677) kwamen de Paviljoengracht, Stille Veerkade, en Amsterdamse Veerkade samen.
Tussen 1671 en 1677 leefde Spinoza eerst op de Stille Veerkade en later op de Paviljoengracht. Daar staat ook het Spinozahuis, dat voorheen eigendom was van Jan van Goyen, Aan de vrijdenker Spinoza dankt Den Haag zijn naam als stad van vrijdenkers.

Stille Veerkade met Spinoza, 1939

Stille Veerkade met Spinoza, 1939

Haagsche Vliet: Heilig Geesthofje

Tegenover het standbeeld van Spinoza ligt het Heilige Geesthofje. Opgericht in 1616 is dit het oudste hofje van Nederland. In de tuin staat de oudste perenboom van ons land. In dit poortgebouw bevindt zich op de eerste verdieping de Regentenkamer, hier vergadert op gezette tijden het Bestuur van de Stichting (College van Regenten).

Haagsche Vliet, Heilig Geesthofje

Haagsche Vliet, Heilig Geesthofje

Bierkade

Op de Bierkade herinnert café de Pakschuit aan de dagelijkse trekdienst over het Haagsche Vliet van en naar Amsterdam. Samen met andere cafés en restaurants verenigt ze zich in City Mondial. Samen gaan ze van dit deel van den Haag ontwikkelen tot een culinair walhalla.

Haagsche Trekvliet en andere Vlieten waarvoor VRW zich inzet

Haagsche Trekvliet en andere Vlieten waarvoor VRW zich inzet

Tips van om te genieten van de Trekvliet

• Wandelen; door de Vlietlanden, 19,4 km’, met als rustpunt/uitspanning Vlietzicht. Uitspanning en aanlegsteiger Vlietzicht heeft een mooi terras met uitzicht op de Vlietlanden.
• Recreatie: Sluisgebied Leidschendam.
• City Mondial: Landschapsschilder Jan van Goyen aan de Bierkade woonde?. In 1651 schilderde Jan van Goyen zijn werk ‘’gezicht op ’s Graven Hage’. Op zijn voormalige woonadres staat nu het Jan van Goyenhuis, een specaal biercafé en lid van de Alliantie van Biertapperijen. En uiteraard ook lid van City Mondial 
Tip: Houd je van varen? Maak dan eens een tocht met de fluisterboot op de Vlietlandse wateren. 

Wist je dat?

Wist je dat je de VRW (Vereniging Regio Water) zich inzet voor het behoud en herbeleving van de oude waterwegen? Ook is ze trekker van een Europees project (SWARE) dat zich inspant voor het duurzaam hergebruik van het cultureel historisch erfgoed op en langs het water.
Heb je zin in een rondvaart over de Vliet.? Kijk dan voor info op de website van Randstad Waterbaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *