Fantasiefiguren bovenop de Sint Jan inspireerden Jeroen Bosch; impressie

Een Wonderlijke Klim_

Fantasiefiguren staan boven op het dak van de kathedrale basiliek sint Jan in den Bosch (1370-1530). Zij vormden destijds de inspiratiebron voor Jeroen Bosch (1450-1516).  

Een Wonderlijke Klim

Een Wonderlijke Klim

De fantasiefiguren zie je het beste vanaf de dakgoten. Trede voor trede beklim ik de lange stalen trap. Eenmaal boven gekomen zie ik tot mijn stomme verbazing een oudere man met een stok.
Op mijn verbaasde blik vertelt hij: ” Altijd wilde ik deze fantasiefiguren al zien.Nu kan het eindelijk. Dan laat ik me deze kans om ze te zien toch niet ontlopen?”

Een Wonderlijke Klim

Een Wonderlijke Klim

Fantasiefiguren inspireerden Jeroen Bosch

De fabeldieren, muzikanten, potsenmakers en nog veel meer figuren doen denken aan de wonderlijke wezens op de doeken van Jeroen Bosch. In gedachten zie ik Jeroen Bosch als jochie. Vol bewondering keek hij naar alle uit steen gehouwen figuren. Stuk voor stuk werden ze naar het dak gebracht. Diep onder de indruk vond Jeroentje hier zijn inspiratiebron voor zijn fantasiebeelden.

Een Wonderlijke Klim: fantasiefiguren

Een Wonderlijke Klim: fantasiefiguren

Fantasiefiguren, de kleinste details

Lopende door de dakgoten van de Sint Janskathedraal zie je de kleinste details van deze luchtbeeldjes. Vertederend zijn vooral de uitdrukkingen van de gezichtjes.

Fantasiefiguren kijken naar de hemel

“De Sint-Jan is de enige kathedraal ter wereld met luchtboogbeelden in de richting van de hemel. Allemaal kijken ze naar God. Vanaf de grond zie je op grote hoogte enkel de ruggen van deze opmerkelijke figuren”, zegt Toine van Driel, organisator en bestuurslid Stichting Nationaal Monument Sint-Jan. Herman Lerou, organisator en bestuurslid Stichting Nationaal Monument Sint-Jan.

 Tips

• De luchtbeeldjes waren uitsluitend te zien in 2016. Liefst 125.000 mensen klommen de steigers op om ze te bewonderen.
• De toren van de sint Jan is het waard om te beklimmen. Je geniet niet alleen van het mooie carillon maar ook van het uitzicht over den Bosch.
• In het Jheronymus Bosch Art Centre beleef je de wereld van Jeroen Bosch.

Wist je dat?

Wist je dat de opbrengsten van de ”wonderlijke klim” ten goede komen van de restauratie van de sint Jan? Koning Willem -Alexander opende in 2016 het Jeroen Bosch jaar.

Zin in een dagje Den Bosch? Kijk dan op de website van Bezoek den Bosch.

Regelmatig schrijf ik over kunst. Dat leidt tot vele uitnodigingen. Zoals voor de opening van de expositie Flash/Back in het Mauritshuis. Hiervoor lieten zestien fotografen zich inspireren door eeuwenoude meesterwerken. De expositie werd geopend door Koning Willem-Alexander. Ze vond plaats op 1 juni 2022 ter ere van de 200e verjaardag van het Mauritshuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *