Andante al fluisterend varen en natuur genieten op het Vlietlandse water

Andante vaart naar de Vieitelande

Andante vaart naar de Vietlanden

Andante. Zo heet de fluisterboot in een van de nog ongerepte natuurgebieden van Nederland luisterende naar de naam Vlietlanden. Hier wordt het s’ nachts nog echt donker, Overdag geniet je van de rijke flora en fauna in polders en vlieten.

Andante: Vlietlanden

Andante: Vlietlanden

“Kijk zie je dat pad?` vraagt de gids me aan boord van de Andante. Hij wijst op een smal paadje achter de grote rietkragen op de oever van de Vliet. “Dat is een van de oude jaagpaden van de trekschuit. Daarlangs  trokken de paarden de trekschuiten door de Vlietlanden.”

Andante en de Trekschuit 1654-1924

Andante doet denken aan de trekschuit. Vanaf 1654 tot 1924 vormde de Vlaardingse Vaart een van de belangrijkste economische levensaders van Nederland.Vanuit Delft vervoerde de trekschuit bier en Delfts Blauw en vanuit Vlaardingen vooral haring en andere vis.
Met een gemiddelde snelheid van vijf kilometer per uur deed de trekschuit over een tocht tussen Vlaardingen en Delft een halve dag. Het woord haast stond blijkbaar nog niet in het woordenboek. Tot de komst van de trein (1839 )was de trekschuit de snelste vorm van vervoer.

Andante± een kijkje uit het achterraam

Een kijkje uit het achterraam

Andante: Onthaasten

Nu kom je hier vooral om te onthaasten. Even tot rust komen. Genieten van de stilte. Slechts onderbroken door kwakende kikkers, kwetterende vogels en de roep van de koekoek. Al glijdende door het water zie je nog een echte zwanenbloem en de breedbladige orchis.

De Annante is ook toegankelijk voor rolstoelen

De Andante  is ook toegankelijk voor rolstoelen

In anderhalf uur met de fluisterboot Andante langs de mooiste plekjes van de Vlietlanden

Aan boord van de Andante vaar je gedurende anderhalf uur langs de mooiste plekjes van de Vlietlanden, zoals:
• Het Broekpolderbos: sinds 2004 is dit weer het domein van de ransuil.
• Rietkragen op de oever: tussen het riet zie je zeldzame planten zoals de zwanenbloem, lisdodde en gele lis, Dieper in het water zie je waterplanten en allerlei vissen, ja zelfs stekelbaars, snoek en voorn
•Boonervliet: een kraamkamer voor vis.
• Natuurreservaat de Vlietlanden: een van de weinig oorspronkelijke veengebieden in Zud-Holland. Tot de hier liggende zeldzame hooilanden behoort ook een orchideeēnveld. Je vindt hier nog de rietorchis, grote ratelaar en de Noorse woelmuis.

Vlietlanden alleen bereikbaar vanaf het water

Wist je dat de Vlietlanden alleen bereikbaar zijn vanaf het water? Met de fluisterboot, bijvoorbeeld. Rustig gaand  aan boord van de Andante. Ver weg van de dagelijkse hectiek. Even onthaasten op de maat van het kabbelende water.

Tip:
De fluisterboot Andante is volledig rolstoeltoegankelijk. Ga ook eens naar de Haagse Vliet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *