Barmhartigheid: Laatste deel Studiereis Gambia met Friends for Brikama

zorgen voor elkaar

Barmhartigheid in Gambia is: zorgen voor elkaar

Barmhartigheid en vrede tussen moslims, christenen en andere religies tekent de samenleving van Gambia. Als overtuigd moslim en ambassadeur voor de stichting Friends for Brikama zegt Bakary Sillah: “De wereld schreeuwt om barmhartigheid. Probeer meer liefde te verspreiden in plaats van haat. Leer de waarheid te zien tussen alle leugens.”

Waarom zou er oorlog zijn tussen christenen en moslims? We geloven allemaal in die ene oerbron, God/Jahweh/Allah.Zijn liefde mogen we ontvangen en doorgeven aan elkaar. In mijn woorden is dat volgens L.M. en Bakary de essentie van het geloof.

Jezus leerde ons de 7 werken van barmhartigheid

Jezus leerde ons de 7 werken van barmhartigheid

Barmhartigheid in het overwegend Islamitische Gambia

Met 90% moslims en slechts 2% christenen is de bevolking van Gambia overwegend islamitisch. Terwijl de huisjes merendeels bestaan uit leem- riet en bamboe, zijn de moskeeën indrukwekkend.
Mooi is ook de Antoniuserk in Kololi. Niet alleen wegens het gebouw maar ook om de gemeenschap. Elke dag vieren ze daar de Heilige Mis. Zelf gaan we daarheen op zondag 23  november.
De kerk stroomt helemaal vol. Speciaal voor de zondag zien de mensen er op hun mooist uit. Vooral de prachtige jurken in blauw, geel, rood en groen maken de Heilige Mis tot een groot feest van kleuren. Helaas mogen we niet fotograferen.

kerk van Anthonius in Kololi

kerk van Anthonius in Kololi

Barmhartigheid: Zijn liefde verbindt

Drums begeleiden het kerkkoor. Hun ritme is als het kloppend hart van Afrika. Vol vuur en passie voor God en Zijn liefde en barmhartigheid. Als een grote familie voelen ze zich met elkaar verbonden.

kloppend hart van Afrika

kloppend hart van Afrika

Feest van Christus Koning

Vandaag viert de kerk  het feest van Christus Koning. Vicaris generaal Abbe Emile Sambou van Bisdom Banjul celebreert de Heilige Mis. In zijn preek wijst hij op Genesis 4:9. “En de Heer zeide tot Kaïn: Waar is Abel, uw broeder? En hij zeide: Ik weet het niet; ben ik mijns broeders hoeder?” Hij weet het wel degelijk. Zojuist vermoordde hij zijn broer Abel. Zonder enig teken van barmhartigheid. Nu wil hij geen verantwoordelijkheid nemen voor zijn daad.

Jaar van barmhartigheid

Evenals Bakary deed op facebook, doet Emile Sambou dit in zijn preek. Hij wijst op barmhartigheid jegens elkaar. En dat een ruime maand  voor aanvang van het door de paus uitgeroepen jaar van barmhartigheid.

Barmhartigheid: wie ontfermt zich over deze kinderen in Jalambang? Dat doet Friends for Brikama

Barmhartigheid: wie ontfermt zich over deze kinderen in Jalambang? Dat doet Friends for Brikama

Allah de Barmhartige

Moslims noemen Allah de Barmhartige, want de barmhartigheid is een van Gods grootste eretitels. De christenen kennen de zeven werken van barmhartigheid, die Jezus hen leerde. Voor Boeddhisten is barmhartigheid het pad naar verlichting.
In Mali staat de barmhartigheid onder druk i Barmhartigheid is niets anders dan ruimte maken voor elkaar. Elkaar bijstaan in nood. “Zoals God altijd bij ons is. Ook in Mali,”.zegt Abbe Emile Sambou.

Mali

Het noemen van Mali maakt me nieuwsgierig. Volgens het ICCO staat in het net aan Gambia grenzende Mali de tolerantie  momenteel onder druk.
Een dialoog over religieuze tolerantie kan de eeuwenoude religieuze tolerantie weer versterken, menen ICCO en Kerk in Actie. Dat is volgens hen de eerste stap naar een vreedzame en stabiele samenleving.

Barmhartigheid: ook bij de vicaris van het bisdom Banjul

Barmhartigheid: ook bij de vicaris van het bisdom Banjul

Tolerantie en barmhartigheid

In Gambia heerst nog tolerantie. Daar heerst nog barmhartigheid tegenover elkaar. Of dat zo blijft? In het straatbeeld zag ik wel enkele zwaar gesluierde kleine kinderen, maar het zorgen voor elkaar c.q. de barmhartigheid overheerste, Ondanks hun armoede delen ze het eten met elkaar.

De kracht van het geloof

Wanneer we na de preek meezingen met het in het Latijns gezongen Credo voel ik de kracht van het geloof. In Afrika bloeit het geloof in de liefde van die ene God nog volop. Het geeft me een brok in mijn keel. Soms kan ik daardoor even niet meezingen. Dan haper ik.

Liefdevolle zorg voor elkaar

Na de communie bid ik intens voor Mama Samateh. Liefdevol zorgt ze niet alleen voor haar eigen kinderen. Ook bid ik voor Monica. Geheel belangeloos zet ze zich in voor kinderen van Afrika en het gehuchtje Jalambang. En voor Bakary en LM. Zij zetten zich in voor Gambia, het geboorteland waarvan ze houden. Zo geeft Friends for Brikama een toekomst vol betekenis voor mensen die uit liefde voor elkaar en andere een toonbeeld van barmhartigheid vormen.
Morgen gaan we weer naar huis met in ons hart een intense liefde voor Gambia. Op 1 januari 2016 begint het door de paus Franciscus uitgeroepen Jaar van Barmhartigheid.

einde studiereis Gambia

einde studiereis Gambia

Friends for Brikama;

• Friends for Brikama werkt met uitsluitend vrijwilligers
• Alle giften gaan voor 100% naar de mensen in Brikama. Er worden geen overheadkosten betaald.
Friends for Brikama is door ANBI erkend. Alle giften zijn dus aftrekbaar van de belasting.
Zie ook:
1) Gambiakenners: Gambia een land van contrasten, studiereis Gambia 1
2) Lamin Lodge, een werklozenproject in Gambia, studiereis Gambia 2
3) Naar school dankzij Friends for Brikama;
4) Dalasi;  Gambia kent grote verschillen in inkomsten.
5) Bakary Sillah en LM: ondanks verschil in afkomst vrienden voor het leven
6) Jalambang Gambia, dankzij Friends for Brikama kunnen kinderen naar school
7) Geloven in Gambia en barmhartigheid.
Nieck Tweehuysen zet zich in voor het bestrijden van armoede ook in Tanzania.

Wist je dat?

Wist je dat Friends for Brikama een initiatief is van Monica Wildeboer? Zij is catechiste binnen het Bisdom Haarlem-Amsterdam. Ambassadeur is Bakary Silah uit Brikama. Dankzij Friends for Brikama voltooide hij zijn studie. Hij werd zelfs de beste student van Gambia genoemd.

Kijk voor meer informatie op de website van Friends for Brikama.

2 gedachten over “Barmhartigheid: Laatste deel Studiereis Gambia met Friends for Brikama

 1. Angelique Hüsstege

  Lieve Marianne, wat geweldig dat je ons zo hebt meegenomen naar Afrika en ons nieuwe hoop hebt gegeven. Dat barmhartigheid overal mag zegevieren en zo kunnen we dit jubeljaar samen intens beleven. Het begint officieel al volgende week dinsdag, op het feest van Maria, de Onbevlekte Ontvangenis. Jouw werk is echt een onderscheiding waard en weet je wie vooral trots op jou is: Johannes XXIII! Ook voor onze tijd heeft hij Pacem in Terris geschreven en daarnaar zijn we samen op weg: echte vrede!

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Dank je wel Angelique,
   Prachtig dat het woord Barmhartigheid genoemd werd door Bakary Sillah op Facebook. door de vicaris van het Bisdom Banjul en tijdens de H.Mis in Gambia en door de paus is uitgeroepen tot jaar van Barmhartigheid. Volgens een studieboek over Jeroen Bosch is dit een teken van drie en dus waar en rust er zegen op. Dat brengt me ook weer naar jullie ikoon van Barmhartigheid. Kortom: een geschenk van God waaraan we samen en met vele anderen gaan werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *