Jalambang: een beter leven in Gambia dankzij stichting Friends for Brikama

zonder sponsors kunnen deze kinderen nooit naar school

Jalambang: zonder sponsors kunnen deze kinderen nooit naar school

Jalambang. Zo heet het aan Brikama grenzende gehucht van 60 huisjes. Maar liefst 95% van de bewoners leeft er onder de armoede- ofwel broodgrens.

In Jalambang woont de bijna 25 jarige Bakary Sillah, ambassadeur van de stichting Friends for Brikama. Lang koesterde zijn moeder de wens om een eigen moestuin te beginnen. Dankzij Friends for Brikama krijgt zij deze samen met een moestuin.
Maar daarmee zijn ze er nog niet. De grond is kurkdroog. Waterleiding ontbreekt. En dan zijn er ook nog eens de dieren die ’s nachts de grond komen omwoelen. Een waterput slaan en een hek plaatsen voor mama Samateh in Jalambang behoorden dan ook tot de eerste prioriteiten van Friends for Brikama.

Jalambang en het fietsenplan

Uiteraard gaan we even bij haar kijken. Vanaf de snelweg loopt een pad vol hobbels en kuilen naar Jalambang. Met de jeep zijn we er binnen tien minuten. Lopend duurt veel langer. In gedachten zie ik kinderen urenlang lopen om naar school te kunnen gaan. En dat twee keer per dag terwijl een fiets 50 euro kost. Vandaar ook het fietsenplan van Friends for Brikama en de steun van Platform Schagen.

n Jambalang is Ibrahim blij met zijn fiets . Op zijn shirt prijkt de sticker ' sponsored by platform Schagen'...

n Jambalang is Ibrahim blij met zijn fiets . Op zijn shirt prijkt de sticker ‘ sponsored by platform Schagen’…

Jalambang: een warm onthaal.

Mama Samateh omhelst Monica innig en vol warmte. Mama Samateh is een knappe en zelfbewuste vrouw. Vol liefde zorgt ze naast haar eigen drie kinderen ook voor de drie kinderen van de buurvrouw en de weesjongen Mousa.

Jalambang, Mama Samateh

Jalambang, Mama Samateh

Jalambang: Keihard werken

‘Drie jaar geleden hadden we dit niet voor mogelijk gehouden”, vertelt Monica me later. “Als analfabeet moest ze keihard werken. De hele dag sprokkelde ze hout. Met haar takkenbossen sleepte ze naar de markt om deze te verkopen. Door al haar geldzorgen en veel te zware werk kreeg ze een veel te hoge bloeddruk. Ook zag ze er twintig jaar ouder uit.

In Jambalang noemen ze haar Mum Monica

Van alle kanten komen in Jalambang kinderen naar Monica. Het is feest, want Mum Monica is er. “Vorig jaar waren ze nog bang voor me”, vertelt Monica. “Ze hadden nog nooit een toeaap (blanke) gezien. Eenmaal over hun angst heen begonnen ze aan me te plukken.” Nu zijn ze niet meer zo verlegen. Ze willen het liefst allemaal tegelijk bij mum Monica op schoot.

Mum Monica, zoals de kinderen haar noemen

Mum Monica, zoals de kinderen haar noemen

Een fluitconcert in Jalambang

Bij mij komen alleen de jongetjes zitten. Wat nu? Ik denk aan mijn vriend Peter. Hij zou wel weten wat te doen. Zoals bij elk klein kind zou hij zijn mondharmonica pakken, Maar die bezit ik niet. Wel kan ik fluiten. En dat begin ik te doen. Binnen een mum van tijd ontstaat er een concert van fluitende jongetjes.

fluitconcert

fluitconcert

Mousa

Mousa komt spontaan bij me zitten. Zomaar begint hij te vertellen over zijn leven. Op zjin 5e overleed zijn vader en op zijn 15e zijn moeder. Een oom en tante namen hem op, maar keken niet naar hem om. Hij kwam alleen in het leven te staan. “En dat was keihard”, vertelt hij me. “Totdat ik Bakary ontmoette. Hij nam me mee naar zijn moeder. Zij nam me op.” Opeens kijkt hij heel blij. “Nu heb ik twee moeders: mama Samateh en Mum Monica. Ik houd heel veel van ze. Zij besloot om mijn studie te betalen. Toen Bakary me dat vertelde, kon ik het eerst niet geloven. Nu wil ik alleen maar hard studeren om later arts te wordenl Ik houd van mensen, Ik wil ze helpen.”

Mousa en Mum Monica

Mousa en Mum Monica

Eenpansmaaltijd in Jalambang

Mama Samateh plaatst een grote schotel. Het is etenstijd. In Brikama doen ze dat vanuit uit een grote pan als teken van verbond en eenheid. Zelf eten ze met hun handen, maar wij krijgen een lepel. Het smaakt verrukkelijk. Pittig gekruide rijst, zoete aardappel, vis, kip, en op witlof lijkende groente.

Jambalang: eten uit de gezamelijke pot

Jambalang: eten uit de gezamelijke pot

Ballonnen

Na het eten haalt Monica ballonnen uit haar tas. Het wordt een groot kinderfeest. Opeens gaan alle kinderen dansen en zingen. Een en al blijdschap, liefde en warmte. Ontroerend maar ook een enorme inspiratiebron voor Friends for Brikama. Zonder sponsors kunnen deze kinderen nooit naar school.

Jalambang, balonnenfeest

Jalambang, balonnenfeest

Muur

Intussen bouwen ze hard aan de muur. Een paar dagen later staat er een heuse gate. Het onderstreept Monica’s gedachte. Als ze zelf het initiatief nemen dan gaan ze er voor. Een paar dagen later staat het hek er. Uiteraard is mama Samateh superblij met haar gate. Even verder staat het dankzij de stichting Friends for Brikama gebouwde toilethuisje. Elke door Friends for Brikama geïnvesteerde euro komt in Jalambang goed op zijn plek terecht.

Jalambang, de muur

Jalambang, de muur in aanbouw

Leefomstandigheden in Jalambang

Dat motiveert Friends for Brikama om door te gaan met het ondersteunen van het gezin en verbeteren van de leefomstandigheden. Ook wil ze dit uitbreiden naar het hele dorp Jalambang. Uiteraard wil ze zoveel mogelijk kinderen naar school laten gaan. Ze hoopt daarom op nog meer sponsors.

Jalambang; en paar dagen is de muur klaar

Jalambang; na een paar dagen is de muur klaar

Over Friends for Brikama:

• Friends for Brikama werkt met uitsluitend vrijwilligers
• Alle giften gaan voor 100% naar de mensen in Brikama. Er worden geen overheadkosten betaald.
•Friends for Brikama is door ANBI erkend. Alle giften zijn dus aftrekbaar van de belasting.
Zie ook:
1) Gambiakenners: Gambia een land van contrasten, studiereis Gambia 1
2) Lamin Lodge, een werklozenproject in Gambia, studiereis Gambia 2
3) Naar school dankzij Friends for Brikama;
4) Dalasi;  Gambia kent grote verschillen in inkomsten.
5) Bakary Sillah en LM: ondanks verschil in afkomst vrienden voor het leven
6) Jalambang Gambia, dankzij Friends for Brikama kunnen kinderen naar school
7) Geloven in Gambia en barmhartigheid.

Wist je dat?

Wist je dat Friends for Brikama een initiatief is van Monica Wildeboer? Zij is catechiste binnen het Bisdom Haarlem-Amsterdam. Ambassadeur is Bakary Silah uit Brikama. Dankzij Friends for Brikama voltooide hij zijn studie.HIj werd zelf de beste student van Gambia genoemd.

Kijk voor meer informatie op de website van Friends for Brikama volgen?

4 gedachten over “Jalambang: een beter leven in Gambia dankzij stichting Friends for Brikama

  1. Gina

    Hello. I have met a family there in Jalambang that I’m sending money to. I just want to know more about Jalambang from you. Please respond :/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *