Boekpresentatie van Marianne Visser van Klaarwater met daaronder een foto van koning Willem Alexander op het moment van zijn aantreden als koning van Nederland. Met daaronder allemaal exemplaren van het door mij geschreven en door Gustave Nouel geschilderde boek ‘’het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie.’’ Daarmee kondigde de gerenommeerde boekhandel Douwes in den Haag de boekpresentatie aan van ‘het geloof van Oranje’ op 15 december.
Spannend. Dat was de boekpresentatie bij Boekhandel Douwes in Den Haag. Het openbaar maken van een boek voelt toch altijd weer als een bevalling, Maanden, en in dit geval jaren, werk je aan een boek. In alle stilte en helemaal alleen. Dan opeens geef je het vrij aan de wereld
Ds Carel ter Linden aanwezig tijdens boekpresentatie ‘het geloof van Oranje’
Naar de officiële boekpresentatie kwamen ook ds Carel ter Linden. Jan Thijssen, directeur van het museum Buren & Oranje en mevrouw mr Shandra John, directeur van het Arubahuis die namens de Gevolmachtigde Minister van Aruba het eerste exemplaar in ontvangst nam.
Boekpresentatie Religieus fanatisme toen en nu
In mijn toespraak wees ik erop dat in de 16e eeuw ons land leed onder religieus fanatisme. . Ieder die anders dacht dan het door Filips II beleden katholicisme wachtte vervolging, onthoofding, de brandstapel Zoals we dat nu zien bij organisaties van religieus fanatisme.
Geloof
Maar religieus fanatisme heeft niets te maken met geloof, Zoals Juliana van Stolberg, de moeder van Willem van Oranje, aan haar kinderen leerde: “God is liefde, God is gerechtigheid.”
Vrijheid
Voorop in de strijd om vrijheid liep Willem van Oranje, zoals na hem ook menig ander Oranjevorst. Evenals ons huidige vorstenhuis streefde ook Willem van Oranje naar verbondenheid. Ongeacht geloof, ras, sekse.
Koning Willem Alexander wijst op belang van verbondenheid,
Willem van Oranje en de vorsten na hem voelden zich verbonden met zowel katholieken als protestanten en anderen binnen hun Koninkrijk. In deze oecumenische gedachten waren ze hun tijd vaak vooruit.
Ook bij koning Willem Alexander behoort verbondenheid tot zijn prioriteiten. Tijdens zijn inhuldiging zei hij het als zijn belangrijkste taak te zien om mensen met elkaar te verbinden. Hij sprak: “Ik wil verbindingen leggen, verbanden signaleren en uitdragen wat ons, Nederlanders, verenigt, ook in tijden van grote vreugde en bij diep verdriet. Zo kan ik als Koning het wederkerig vertrouwen tussen burgers en hun overheid verstevigen, de democratie onderhouden en het algemeen belang dienen. ”
Gustave Nouel
De Arubaanse kunstschilder Gustave Nouel verzorgde de illustraties in het boek. Zoals hij zelf tijdens de presentatie aangaf is de publicatie van dit boek met zijn geschilderde portretten een mooie afsluiting van een lange studie naar de Oranjes en hoopt hij dat het een brugfunctie zal vervullen tussen de rijksdelen Nederland en Aruba. Daarom werd ook de Gevolmachtigde Minister van Aruba, de heer A. Boekhoudt, gevraagd een voorwoord in het boek te leveren.
Het geloof van Oranje is verkrijgbaar voor 27,50 euro, ISBN 9789087595500, paperback met flappen, 294 blz. met full colour illustraties, Uitgeverij U2pi BV
Dit boek kan hopelijk, als ‘journalistiek/artistiek samenwerkingsproject’ van twee cultuurdragers, uit Nederland en Caribisch Nederland, wellicht ook beschouwd worden als een ‘kunstwerk’, met een brugfunctie…
http://www.apeldoornuitdekunst.nl/nieuwjaarsborrel-met-boekpromotie-in-galerie-ps20