Meer samen

Goudmakers Haarlem organiseerde workshop voor Roomolen

Blogster en bewoonster van Roomolen Marianne Visser van Klaarwater met haar man Peter Lasschuit genoten van de workshop van Goudmakers Haarlem;

Goudmakers verbindt in Haarlem buurtbewoners met elkaar door middel van cultuur. Beeldend kunstenaar Brenda Amsing hield op 30 november een workshop in wooncentrum Roomolen. Samen met mijn man Peter kijk ik terug op een superleuke bijeenkomst.

Goudmakers wil iedereen de gelegenheid geven om zich creatief te uiten. ‘’Ook mensen  die hier normaal gesproken niet zo makkelijk de kans toe krijgen’’, zegt Arianne den Haan van Goudmakers. Daarom organiseren ze ook workshops bij seniorencomplexen.

Goudmakers: voor iedereen


’We maken een verbinding tussen verschillende inwoners van Haarlem Oost”, vertelt Ariane. ”Iedereen kan mee doen. We staan open voor jong en oud ongeacht culturele achtergrond en sociaal milieu. Hiermee willen we de drempel van ‘kunst maken’ verlagen.
Ook willen we laten zien dat kunst overal op straat ligt. Deelname aan Goudmakers biedt de kans om je creatieve talenten te (her)ontdekken. Ook biedt het de gelegenheid om contact te maken met de buurt en haar bewoners. Ervaring of talent is niet nodig
.’’

Goudmakers : met cultuur mensen verbinden

’Cultuur beleven is een ervaring die blijvend en inspirerend werkt. Zowel voor oud en jong als voor gezond of met een beperking’’, zegt Arianne. Voor deelname wordt een kleine eigen bijdrage gevraagd. Goudmakers waren eerst actief in Haarlem-Noord.
Daar vierden ze op zondag 2 juli 2023 de tweede Goudmakers dag. Samen met de buurtbewoners werd dit een dag vol kunst en cultuur. Nu richt stichting Goudmakers haar pijlers op Haarlem-Oost. Zo kwamen ze ook bij Roomolen van stichting Woonzorg.    

We knipten en plakten

Goudmakers en woonconsulente Mariette Notten

Ik was direct enthousiast over de door hen aangeboden workshops,’’  vertelt woonconsulente Mariette Notten Zij  kwam op 1 september 2023 in dienst bij stichting Woonzorg.  Vooral de mooie recreatieruimte van Roomolen viel haar op.
Vroeger ontmoetten bewoners elkaar tijdens happy hours. Naast deze borreluurtjes waren er ook buffetten. Nu is er op vrijdag een koffie-ochtend. En verder een middag om te sjoelen en een middag om te handwerken. Daarnaast gebeurt er niet veel meer.

De recreatieruimte van Roomolen

Mariette hoopt op meer activiteiten door het organiseren van workshops. Deze keer was dat het maken van een collage over je leven. Een andere keer kan het gaan over theater maken of schilderen.
Ik vind het persoonlijk belangrijk om goed gebruik te maken van de  recreatieruimte’’, zegt Mariette. ‘’Wellicht trekken nieuwe activiteiten weer andere bewoners aan dan degene die al met de huidige activiteiten meedoen. Daaruit kunnen weer nieuwe activiteiten komen.’’
Met haar spontane en enthousiaste karakter zie ik Mariëtte als een bron van inspiratie. Mijn man Peter en ik voelden ons snel met haar vertrouwd. Daarom besloten we meteen mee te doen met de workshop.

Workshop Goudmakers Roomolen Haarlem, Peter, Marianne en Emmy tonen hun werk

Een avontuur

Voor Peter was dit een avontuur.  Als voormalig eigenaar van twee optiekzaken maakte hij duizenden brillen. Alleen had hij nog nooit geknutseld of een collage gemaakt. Datzelfde gold ook voor een  88-jarige deelnemer. Zij deed wel aan volksdansen maar verder…
Peter maakte een collage met een boom vol hartjes. Daarmee uitte hij zijn liefde voor mij. Emmy richtte zich vooral op gezelligheid. En ik componeerde een werk vol vlinders als een teken van mijn vrije geest. Ik koos spontaan plaatjes uit zonder stil te staan bij de betekenis daarvan. Dit ontdekte ik pas later door te googelen.

Ik maakte een collage vol symboliek van wie ik ben.

Dit ben ik

De kraanvogel staat symbool voor het goede willen doen. De ijsvogel staat voor doorzetten. Het pimpelmeesje duidt op geluk en waarheid. Het draagt de kleuren blauw en geel. Dat zijn de kleuren van Oekraïne en duiden op mijn hoop voor vrede.
De rozenkrans wijst op de kracht van geloof in een God van liefde. Ik dans door het leven zoals de vlinders linksboven. Ook ga ik dagelijks op avontuur door steeds iets anders te koken. Met de edelstenen verbeeld ik mijn leven als een kostbaar kleinood.

De workshop van Goudmakers voor Roomolen was een geweldige ervaring. We knipten en plakten. Ook versierden we ons werk met draad en glittertjes. We leerden elkaar beter kennen. Samen lachten we en genoten. Het was een geweldige ochtend mede dankzij de warme begeleiding van Brenda Amsing.

Goudmakers weer flink aan de slag met kunstprojecten: “Mooi dat alles samenkomt”| Haarlem105
Workshop Goudmakers bij Roomolen, Haarlem

Goudmakers Roomolen werd mogelijk gemaakt door:

  • De workshop van Goudmakers voor Roomolen werd mogelijk gemaakt door Stichting Woonzorg ; gemeente Haarlem en stichting Hart plus Kennemerhart Oppeppers.
  • De volgende workshops staan gepland voor Haarlem Oost.
  • Workshop Knipkunst Je gaat een gebouw uit Haarlem natekenen op zwart papier. Het silhouet ga je vervolgens uitknippen of uitsnijden. Aan het einde van de workshop knipkunst ga je naar huis met je eigen kunstwerk. Dag en tijd: Dinsdagochtend 16 januari 10:30 – 12:00 uur, Buurtwinkel Hof van Leij, Merovingenstraat 79
  • Workshop Muziek Ben jij gek op muziek? Houd je van zingen, muziek maken en bewegen? Doe mee met deze muziekworkshop in het Reinaldahuis in Haarlem Oost. Dag en tijd: Donderdagochtend 18 januari 10:30 – 12:00 uur, Reinaldahuis, Leonard Springerlaan 1.
    Verder over mij, Marianne Visser van Klaarwater
  • Als betrokkene bij het Oranjefonds was ik op 4 oktober in paleis Noordeinde bij de finale van Appeltjes van Oranje 2023.
  • In juni 2020 verscheen bij uitgeverij U2pi mijn autobiografie ”De DoorzetSTER”.
  • Op 16 september 2023 organiseerde ik een benefietsymposium voor Oekraine. Dit naar aaneleiding van mijn biografie ”Waarom zouden we bang zijn?”

Wist je dat?

Goudmakers is een samenwerking tussen Stichting Gouden Verhalen, Kennemerhart Oppeppers  en Sichting Hart . Het project is mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdrage van de gemeente Haarlem, Lang Leve Kunst Fonds en het VSBfonds. 

Zie voor meer informatie de website van Goudmakers.

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

Recent Posts

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

2 dagen ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, expositie Redders op Zee, Katwijks Museum De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

1 week ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

2 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

3 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago

Arendo Joustra en zijn 607 lijstjes over de journalistieke wereld

Arendo Joustra bij WNL op zondag, 17 maart 2023 Arendo Joustra was 24 jaar lang…

1 maand ago