Zingeving

Arendo Joustra en zijn 607 lijstjes over de journalistieke wereld

Arendo Joustra bij WNL op zondag, 17 maart 2023

Arendo Joustra was 24 jaar lang hoofdredacteur van Elsevier Weekblad. Op 31 december 2023 legde hij zijn functie neer. Op vrijdag 22 maart 2024 verschijnt zijn publicatie QWERTY.

Sinds 1982 ben ik een trouwe abonnee van Elsevier. Met interesse las ik wekelijks het voorwoord Non Solus van Arendo Joustra. Zijn ultrakorte observaties gaven mij steeds een  heldere kijk op het nieuws. Omwille van een bericht op Verder op Weg stuurde EW mij onlangs de proefdruk van QWERTY.

Arendo Joustra en QWERTY

Arendo Joustra gaf aan zijn meer dan duizend pagina’s tellende bundel de naam QWERTY.  Deze naam verwijst naar de letters van elk toetsenbord. Vanaf de eerste schrijfmachines tot aan de modernste smartphones. Zo verbindt QWERTY het verleden met het heden. Ook in de journalistiek.
Maar waarom staan de letters van het alfabet kriskras door elkaar? Dat ontdek ik in het voorwoord van QWERTY. Bij het uitvinden van de schrijfmachine (1867) liet men de alfabetische volgorde los. Want wat bleek? Bij een alfabetisch toetsenbord raakten de letterstaafjes a-b-c met elkaar verstrengeld.  

Arendo Joustra: leuke weetjes

Zo staat QWERTY vol leuke weetjes. Welke ingezonden brief leidde tot stemmen met het rode potlood? Ooit kwam er iemand op die gedachte. Wat zijn de 72 meest memorabele televisiefragmenten?
Mark Rutte scoorde met zijn Lockdown Speech op 14 december 2020 liefst 8,4 miljoen kijkers. Dat is net iets meer dan de 8,2 miljoen kijkers naar de Oudejaarsconference van Wim Kan op 31 december 1976. Op de 20e plaats staat het huwelijk tussen prinses Beatrix en prins Claus (10 maart 1977) met zevenmiljoen kijkers.

Rob Out tijdens de laatste uitzending van radio Veronica, zaterdag 31 augustus 1974.

Herkenbaar

Veel lijstjes van Arendo Joustra roepen bij mij een O ja- gevoel op. Ook herinneren ze mij aan bepaalde levensmomenten. Zo werkte ik in 1972 als boekhoudkundig medewerkster bij Radio Veronica. Dat bracht mij ook in contact met Rob Out (4 maart, 1939- 25 december, 2003).
Nu lees ik over hem in QWERTY als de bedenker van de slogan: ‘Je bent jong en je wilt wat’. Ook lees ik over SIRE en de slogan: ‘DE MAATSCHAPPIJ, DAT BEN JIJ’. Zo staan er meer sterke leuzen in dit naslagwerk.

Peter van Straaten

Pas op mijn 38e ontdekte ik mijn schrijftalent en begon mijn carrière achter het toetsenbord. Zo interviewde ik in 2010 Peter Van Straaten (25 maart 1935 – 8 december 2016). Het werd een bijzondere ontmoeting.  
Destijds zag hij als zwaar hart patient de eindigheid van het leven naderen. Ik vroeg wat dit voor hem betekende. Daarop reageerde hij na enige stilte: ”Dat is niet leuk, maar is niet anders.”  
Nu lees ik zijn naam in het lijstje met de beste politieke tekeningen. Van Straaten won vier keer de Inktspotprijs. Van 12 november 1968 tot 1987 verscheen in het parool zijn strip Vader & Zoon.

Libelle bestaat in 2024 negentig jaar. Ze begon als katholiek weekblad voor de vrouw onder de naam Beatrijs (1939-1967) Zo blijkt uit QWERTY van Arendo Joustra.

QWERTY en Tijdschriften

Vooral de opkomst van internet zette de markt voor tijdschriften onder druk. Zelf verloor ik onder andere de glossy ‘’Lekker eten en drinken’’ als opdrachtgever. Vandaar dat ik in 2014 mijn eigen blog startte. Maar hoe verliep het met andere publicaties? Dat ontdek ik  in het hoofdstuk Tijdschriften. 
Daar lees ik dat het tijdschrift Libelle begon als het katholieke weekblad Beatrijs (1939-1967). Bij de vrouwenbladen staat ze bovenaan de top met een uitgave van 347.466 stuks. De winnaar van de grootste oplage van een betaald tijdschrift is de Kampioen met 3.537.771 stuks.

Verder doen de lijstjes van Arendo Joustra mij soms een beetje duizelen. Conclusie: een interessant naslagwerk om in gedeeltes te lezen. Ook moet je er de tijd voor nemen.  

Op 1: Hoe heeft Arendo Joustra de afgelopen 35 jaar Nederland zien veranderen?
QWERTY van Arendo Joustra bevat ook een lijst met de beste en de slechtste t.v. reclames sinds 1995, de komst van de gouden Loekie

Over Arendjo Joustra en de media

  • QWERTY telt 1.004 pagina’s, inclusief register en is gebonden (€ 24,95). Ze bevat geen afbeeldingen.
  • Arendo Joustra was ook uitgever van EW Media. Ter gelegenheid van hjet 75-jarig bestaan van Elsevier Weekblad verscheen in 2020 het boek: 75x Nederlander van het Jaar. Ik schreef een recensie.
  • Voor QWERTY legde Arendo Joustra elf mapjes aan. Dat blijkt uit een interview met Arendo Joustra een week na zijn vertrek bij EW. 

Wist je dat?

Wist je dat Arendo Joustra tijdens zijn opleiding aan de School voor Journalistiek als onderzoeker meewerkte aan Boemerang (1973-1979)? Dat was een radioprogramma van de VARA.  Met onder andere Wim Klinkenberg en Gabri van der Wagt,

Kijk voor meer interessante boeken in de webshop van uitgeverij EW.

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

Recent Posts

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

2 dagen ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, expositie Redders op Zee, Katwijks Museum De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

1 week ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

2 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

3 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago

Katwijks Museum laat voormalige schilderskolonie herleven

Katwijks Museum, 29 februari 2024. Uit een vaas vol visitekaartjes trok ik de gelukkig voor…

1 maand ago