Meer samen

Dierenleed ; Eddy Mulder schreef een boek over praten met dieren

Dierenleed. Dat betekent zwaar vuurwerk door dieren. Foto van Jasper, de overleden hond van Eddy Mulder, uit de man die met dieren spreekt.

Dierenleed. Daaraan denk ik aan het hondengeblaf na elke zevenklapper of gillende keukenmeid rondom de jaarwisseling. Dieren zijn niet alleen blij maar kennen ook angst. Dat blijkt uit het boek ‘’De man die met dieren spreekt,’’ van Eddy Mulder. Met zijn publicatie geeft deze dierenliefhebber een andere kijk op het omgaan met beesten. 

Eddy Mulder verraste mij met zijn boek ‘’De man die met dieren spreekt. Wat dieren ons kunnen vertellen.’’ Zijn dochter werkt bij Natuurmonumenten en noemde mijn naam aan haar vader. Bij het uitpakken van het postpakket voelde ik een warme golf van liefde. Ik voelde dat deze auteur enorm veel van dieren houdt.

Dierenleed verteld door henzelf

’’ Praten met dieren is zo oud als de mensheid. Zo noemt de Islam koning Salomo een profeet die van God goddelijke gaven ontving. Daartoe behoorde ook het kunnen praten met dieren. Volgens het christendom sprak Franciscus van Assisi onder andere met een wolf en de vogels. En voor een natuurvolk zoals de Aboriginals is communicatie met dieren vanzelfsprekend.  
In onze van de natuur afgedwaalde wereld hebben we het verleerd om te praten met dieren. Hoewel…praten? Volgens Eddy Mulder ontvangt hij in communicatie met dieren beelden. Deze visualisaties worden door zijn hersens vertaald in woorden. Hij noemt het “een subjectief gebeuren.”

Dierenleed , spreken ze daarover echt zelf?

Dieren bezitten een van nature aangeboren wijsheid. Zo blijkt uit het boek van Eddy Mulder. Daarnaast zijn levende en dode dieren met elkaar verbonden dankzij een groepsziel. Daarbij verwijst Eddy naar het door de cardioloog  Pim van Lommel genoemde oneindig bewustzijn.
Mulder praat zowel met levende als met overleden dieren. Daarbij twijfelt hij herhaaldelijk aan zichzelf. Communiceert hij wel of niet echt met de dieren?  
Zelf las ik met enige scepsis het boek. In onze hersenen liggen de kwabben voor telepathie en fantasie vlak naast elkaar.  Daarnaast beschikt Eddy als wetenschapper en activist ook zelf over de nodige kennis. Hoe ver gaan zijn eigen gedachten? Zijn leermeester hierin is de buizerd Hieronymus.

Edelherten tijdens winter in Oostvaardersplassen. Foto uit: Eddy Mulder, de man die met dieren spreekt.

Dierenleed, Oostvaardersplassen

Antwoord op mijn vraag krijg ik min of meer in het hoofdstuk over de Oostvaarderplassen. Zoals bekend bezit dit natuurgebied voor de dieren te weinig prooi om een strenge winter te overleven. Daarom besloot de beheerder om 1800 edelherten af te schieten.  De natuurfilm ‘’De nieuwe wildernis’’ (2013)  belicht  deze problematiek. Maar hoe denken de dieren daarover zelf?   
Mulder gaat hierover in gesprek met een verhongerd edelhert. Dit dier noemt het niet overleven van zwakkere soortgenoten een natuurlijk proces. Ze maken bewust de keuze om zich terug te trekken om vervolgens te verhongeren. ‘’Dat aanvaard je’’, stelt het verhongerde edelhert. ‘’Aan doodschieten is niets natuurlijks, Het is afschuwelijk.’’  

Dierenleed, wetenschap en actievoeren

De communicatie met dieren wisselt af met berichtgeving over klimaatverandering en andere actuele problematiek. Ook schrijft Eddy Mulder over zijn zorgen en inzet voor het milieu. Hij wijst op het standpunt van Partij voor de Dieren.
’Dieren worden vaak als een ding beschouwd” stelt deze politieke partij. Ze wijst ons daarbij op de foute gedachte dat dieren ondergeschikt zijn aan de belangen van de mens. ‘’Mogen we dieren eten?’’, vraagt Eddy aan de buizerd Hyronimus. 

Buizerd Hyronimus, uit: Eddy Mulder, de man die met dieren spreekt.

Over het eten van dieren

Dat mag van de buizerd. ‘’Volgens Eddy Mulder zelf mogen we wel dieren eten. ‘’Zolang we ze maar niet zien als vleesmachines’’, stelt hij.  Zolang we ze maar niet zien als vleesmachines. Ook moeten we een persoonlijke band met het dier hebben. Zodat het zich in liefde kan opofferen voor die persoon.’’ ’’
Op pagina 104 wijst Eddy erop dat de meeste diersoorten beschikken over neurale waarschuwingssystemen. ‘’Dit zorgt ervoor dat ze gevoelig zijn voor wat hen schade kan toebrengen of doden,’’, aldus Eddy.  Denkende aan deze woorden hoop ik dat mensen zich houden aan het verbod op zwaar vuurwerk. Met al die harde knallen doen we dieren geen plezier.  

Dierenliefhebster Piek Stor praat als tolk al twaalf jaar met dieren
Dierenleed: ook paarden schrikken van harde knallen. Uit: Eddy Mulder: ”de man die met dieren spreekt.”

Dierenleed en meer

Wist je dat?

Wist je over het bestaan van verschillende cursussen om met dieren te kunnen praten? Van opleidingen tot paardenfluisteraars en nog veel meer. Duizenden mensen volgden al zo’n cursus. Dierentolk Piek Stor geeft hierover advies. 

Kijk voor bestellen van het boek van Eddie Mulder op de website van ‘’Animal talks on line en in de webshop onder: ”De man die met dieren spreekt.” ISBN 078-94-6481-555-9. Euro 24,95 inclusief BTW en verzending  

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

Recent Posts

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

2 dagen ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, expositie Redders op Zee, Katwijks Museum De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

1 week ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

2 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

3 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago

Arendo Joustra en zijn 607 lijstjes over de journalistieke wereld

Arendo Joustra bij WNL op zondag, 17 maart 2023 Arendo Joustra was 24 jaar lang…

1 maand ago