Maria Callas zou op 2 december honderd jaar geworden zijn. Op haar 15e trad ze voor het eerst op. Haar debuut in Parijs op 19 december 1957 maakte haar wereldberoemd. Vanaf 25 november 2023 kunnen we deze legendarische avond beleven in bioscopen en filmhuizen. Alsof je zelf in de concertzaal zit.
Tom Wolf en Samuel François-Steiniger kleurden de zwart-wit opname van het concert in. Met het resultaat zou zelf Maria Callas tevreden kunnen zijn. De film Callas-Paris 1958 gaat in release op 25 november 2023.
Callas Paris 1958 ; passie en tragiek
Voor het concert op 19 december 1958 kwam ‘’Le Tout Paris’’ naar Opėra Garnier. Onder hen waren de Franse president Coty, Jean Cocteau en de hertog en hertogin van Windsor. Verder kwamen onder anderen Charlie Chaplin en Brigitte Bardot.
Callas leed aan plankenkoorts. Ze was onzeker en leed onder verstoorde familierelaties en een dramatisch liefdesleven. Ze offerde zichzelf op omwille van haar muzikale carrière. Vanuit deze pijn zong ze het concert van 17 december 1958. De avond stroomde over van passie en tragiek.
Bellini, Verdi en Mozart
Maria Callas opende het concert met haar paradepaardje Casta Diva (kuise godin) van Bellini. Een aria barstensvol emoties van romantiek en vriendschap tot jaloezie en haat. Daarna volgde het beklemmende Miserere uit Verdi’s Il Trovatore. Tot slot volgde voor de pauze het lichtvoetige en ondeugende Una voce poco fa uit Il Barbiere di Siviglia.
Callas blonk het meeste uit in ruzie-achtige tafrelen. Haar favoriete dirigent Tullio Serafin zei daarover: ”Soms moet ze rotzooi schoppen opdat ze goed kan zingen. Soms moet ze gewoon vechten. Dat zit in haar natuur.’’
Maria Callas, actrice
Haar felle temperament zie je in het tweede deel van de film ‘’Callas-Paris 1958.’’
Hierin zingt ze de hoofdrol in de compleet uitgevoerde vierde act van Verdi’s opera Tosca.
Het repertoire toont Callas op zijn best. Zowel in recital als opera-actrice. De akte zit evenals haar leven vol haat en jaloezie
Na dit concert groeide ze uit tot een van de grootste operasterren ooit. Als dramatische coloratuurzangeres beheerste ze bijna het gehele sopraanrepertoire. Die avond in Parijs gaf ze zich helemaal over en werd ze een levende legende.
Callas Paris 1958: het inkleuren
Bij het inkleuren golden drie speerpunten. 1) historisch gezien moest het kloppen. 2) artistiek gezien moest je niet zien dat de film eerst in zwart-wit was. Volgens Steiner lag daar de grootste uitdaging. 3) De techniek. De eerste twee criteria moesten te zien zijn in elk los beeld per seconde.
‘’Dan praat je wel over 24 losse beelden per seconde en dat gedurende anderhalf uur speeltijd. Dat zijn honderdduizenden frames om te restaureren en in te kleuren. Alles bij elkaar hebben we daar twee jaar lang aan gewerkt,’’ vermeldt Samuel Francois Steiniger.
Maria Callas Foundation
Dankzij de Callas Foundation is ‘’Callas-Paris 1958’’ een perfecte weergave van het concert op 19 december 1958. ‘’Zij gaven ons de kleurenfoto’s van die avond’’, vertelt Tom Wolff. ‘’Verder vonden we de kleding die ze die avond droeg. Dat was van onschatbare waarde. Zo konden we de film inkleuren zoals het was.’’
Zelf kan ik me niet voorstellen dat de film Callas-Paris 1958 eerst in het zwart-wit was. Het is als Maria Callas zelf. Bij elk groot optreden leek het alsof het moeiteloos verliep.
Ik genoot intens van haar prachtige stem. Af en toe sloot ik mijn ogen om de tekst niet te hoeven lezen. Die was mij te wollig en te dramatisch. De akte uit Tosca vond ik buitengewoon wreed en hoefde voor mij niet.
Verder lezen over Maria Callas
- Arianna Huffinghton schreef de biografie Maria Callas het dramatische leven van de meest betoverende zangeres van de twintigste eeuw.
- Lange tijd vond men opera te bombastisch en dramatisch. Dat ontdekte ik op 6 november 2015 tijdens een gala ter ere van de 50e verjaardag van de Nationale Opera.
- Wist je dat?
Wist je dat?
Wist je dat Maria Callas op haar 53e overleed aan ‘’een gebroken hart?’’ Callas offerde zich op. Eerst in de muziek en later aan de liefde van de schatrijke Griekse reder Aristoteles Onassis.
Omwille van hem trad ze niet meer op. Ze wilde een gewone getrouwde vrouw met kinderenzijn. Dat kwam er niet van. Onnassis koos voor een huwelijk met Jackie Kennedy. Later probeerde ze haar zangcarrière weer op te pakken, maar dat mislukte. In 1975 overleed Onassis . Twee jaar later overleed Maria Callas in Parijs op 16 december 1977 ten gevolge van een hartaanval.
Kijk voor meer informatie op de website van Callas – Paris 1958