Voorne aan Zee :  ‘’Zee, strand en erfgoed, recreatie ten top’’

Blogster Marianne Visser van Klaarwater samen met Peter Rehwinkel, waarnemend burgemeester van Voorne aan Zee, in de raadszaal van het gemeentehuis op 30 augustus.
Blogster Marianne Visser van KLaarwater samen met Peter Rehwinkel, waarnemend burgemeester van Voorne aan Zee, in de raadszaal van het gemeentehuis op 30 augustus 2023.

Voorne aan Zee ontstond als gemeente op 1 januari 2023 vanuit een fusie van de gemeentes Brielle plus Hellevoetsluis en Westvoorne. ‘’Het is mooi hier’’ sprak  waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel tijdens het Hollandia Netwerk Evenement van 30 augustus. Hij roemde onder meer de veelzijdigheid van deze gemeente op het eiland Voorne-Putten.    

Toegegeven, even twijfelden Peter en ik of wel naar dit Hollandia Netwerk Evenement zouden gaan. Beiden zijn we geen type voor strand en zee. Toch gingen we en kregen daarvan beslist geen spijt. Het werd een pracht dag om nog lang van na te genieten.

Voorne aan Zee: historie

’Op de bodem van Voorne aan Zee werd geschiedenis geschreven,” vertelde burgemeester  Rehwinkel. Zelf schreef ik hierover in mijn boek ‘’Het geloof van Oranje” (U2pi 2015). Vanuit Hellevoetsluis staken de protestantse stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary II het Kanaal over op 11 november 1688.
Willem III  voldeed daarmee aan het verzoek van Engelse edelen om de katholieke koning Jacobus II af te zetten. De enorme vloot bestond uit veertienduizend huursoldaten in Nederlandse dienst en zevenduizend anderen. De armada telde maar liefst 53 oorlogsschepen en 400 transportschepen.  
In Engeland verschenen pamfletten. ‘’En wat is het beste nieuws vandaag? Dat  is het wereldwijd vermelde gerucht over een dappere buurman. Hij steekt de Haringbrug over om een nog dapperder bezoek af te leggen.’’ Eenmaal in Engeland liep het koninklijk leger massaal over naar Willem III. De katholieke Koning Jacobus vluchtte en de protestantse stadhouder werd koning van Engeland.

Voorne aan Zee, fietsen met de e-bike door de mooie natuur rond Hellevoetsluis
Voorne aan Zee, fietsen door de mooie natuur rond Hellevoetsluis

Voorne aan Zee: de kust

Sommige PRET-leden kozen voor een fietstocht met een e-bike. Met als gids wethouder Aart Jan Spoon voerde de tocht door de mooie natuur rondom Hellevoetsluis. Ze stapten af bij het Quackstrand naast de Haringvlietdam.
Ook bezochten ze Camping ’t Weergors. Deze camping met bijzondere kampeermogelijkheden staat bij de ANWB op de nominatie voor camping van ’t jaar 2024.  Dit in de categorie ‘’Meest Bijzondere Huuraccommodatie.”   

Vogelparadijs Voorne aan Zee, bezoekerscentrum Telennaplas
Vogelparadijs Voorne aan Zee, bezoekerscentrum Telennaplas

Voorne aan Zee: natuur

Zelf kozen Peter en ik voor een busrit met als gids Ad van den Berge. ‘’Er zijn hier meer planten en vogels dan op Texel’’, vertelde hij. ‘’Op de tweede slag bevinden zich wel zo’n 750 soorten planten. Ook de vis-en zeearend zie je hier. Maar de mooie natuur brokkelt af. De mensen moeten er meer respect voor krijgen en er anders mee omgaan.’’
Volgens Van den Berge telt de Noordzee maar liefst tien soorten haaien. ‘’Het zijn vissen en liggen graag met hun ogen dicht op het strand.  Evenals zeehonden. Op de Hinderplaats liggen er soms wel driehonderd. Met je verrekijker zie je ze zo liggen’’

Vogelparadijs Voorne aan Zee telr diverse soorten uilen. Bezoekerscentrum Tenellaplas
Vogelparadijs Voorne aan Zee telt diverse soorten uilen. Bezoekerscentrum Tenellaplas

Bezoekerscentrum Tenellaplas

Bij het Bezoekerscentrum Tenellaplas stapten we uit. Opgezette vogels in een vitrine trokken mijn aandacht. Er staat zelfs een kievit. Voorne aan Zee heeft niet alleen water en duinen maar ook polders en bossen.
Naast het bezoekerscentrum bevindt zich het openluchtmuseum. Hier zie je duinhuisjes uit 1850-1910. Ze zijn van gejut hout gemaakt door de  keuterboeren die in de duinen woonden.
’’Ze werkten hard maar het was armoede troef,’’ vertelde de gids van het centrum. In 1930 lieten rijke burgers hier vliegveld Oost Voorne aanleggen en dure villa’s bouwen. Dit wegens een pas geopende golfbaan waar ze graag een balletje sloegen.  

Voorne aan Zee bruist van muziek

In Voorne aan Zee verveel je je geen moment. Zo bleek tijdens de plenaire netwerkbijeenkomst van dit Hollandia Netwerk Evenement. Deze vond plaats in het oergezellige Muziekcafé BarBiertje.
Dit staat al bijna 40 jaar bekend als het meest gezellige en toonaangevende café in de regio. Bekende bands en artiesten treden hier regelmatig op.  
Marcel Oranje betrad als eerste het podium. Hij is voorzitter van de Stichting Brielle Blues. Zo heet het jaarlijkse evenement in vestingstad Brielle. ‘’Als je er nog nooit geweest bent, dan heb je wel wat gemist,’’ zei  Marcel.  
Van Brielle Blues Festival genieten jaarlijks 14 a15.000 bezoekers. Daarnaast doet de Stichting Brielse Bluesdag nog veel meer. Zo neemt ze deel aan de Zwarte Pietendiscussie en organiseert ze op 7 december 2023 een gospelconcert. ‘’    

Haringvliet
Haringvliet

Recreatie

Miranda Roest sprak als gemeente-adviseur recreatie en toerisme van Voorne aan Zee over de Expeditie Haringvliet. ‘’Deze zeiltocht laat je de beleefbaarheid van het Haringvliet optimaal ervaren. Je voelt de wind in je haren,” vertelde ze.
Verder wees Miranda op een pont over het Haringvliet en toeristisch treintje.
Voorne-Putten staat trouwens bekend als hėt fietseiland. Het telt maar liefst driehonderd kilometer aan fietspaden.
Mooi is de route naar het Quackstrand en fort Noorddijk. Tijdens de tocht ‘’dijken en sluizen’’ voel je de kracht van het water. Sommige dijken werden in de 14e eeuw aangelegd door monniken.

Gezellig samen genieten in 't BarBiertje met van links naar rechts: Wouter Alkemade (technisch specialist stichting PRET ), Monique Sajet, Marjolein van der Jagt en Boudewijn Leeuwenburgh (secretaris en voorzitter stichting PRET), Liesbeth Spaan (B&B houdster in Delft) en blogster Marianne Visser van Klaarwater(www.verderopweg.nl)
Gezellig samen genieten in ’t BarBiertje met van links naar rechts: Wouter Alkemade (technisch specialist stichting PRET ), Monique Sajet, Marjolijn van der Jagt en Boudewijn Leeuwenburgh (secretaris en voorzitter stichting PRET), Liesbeth Spaan (B&B houdster in Delft) en blogster Marianne Visser van Klaarwater(www.verderopweg.nl)

Art of Life

Monique Sajet vertelde tot slot over haar pas genomen initiatief ”Art of life Brielle”. Dat ruimte geeft voor verbinding.  Eerder organiseerde ze voor ABN-AMRO een potentie-bijeenkomst voor zeshonderd deelnemers. Daarbij wees ze op het volgende: ‘’Ook al verlies je jouw baan, dan heb je nog steeds jezelf.’’
Het inspireren van mensen en weer plezier laten ervaren in leven en werk is haar missie. Monique Sajet doet dit samen met haar man sinds kort vanuit een pand uit 1612 te Brielle. Daar bieden ze van alles om gelukkig te zijn.
Van dansen en koken tot yoga en mindfulness. Ook kan je de liefde beleven tijdens een chocolade-wandeling naar het Doosje van Lobs. Monique organiseert zowel kleine als grote events en biedt ook vergaderruimtes.    

Fietsparadijs Voorne aan Zee ontdekken tijdens het 81e Hollandia Netwerk Evenement
Fietsparadijs Voorne aan Zee ontdekten we tijdens het 81e Hollandia Netwerk Evenement

Korte info over o.a. Voorne aan Zee

  • Hellevoetsluis is de oudste stad van Nederland. In 1220 kreeg ze stadsrechten. Niet alleen Piet Hein maar ook Trom en de Ruyter vertrokken uit haar marinehaven.
  • Ad van den Berge werkt bij Voorne Maasvlakte. Deze laat met excursies e.d. zien hoe mooi dit gebied is. Ook verlenen ze eerste hulp bij levende dieren op het strand of voeren ze dode dieren af.
  • Muziekcafe BarBiertje is een echte aanrader. Ze schenken diverse bieren en serveren een verrukkelijke bittergarnituur. Ook organiseren ze diverse evenementen en is het voor elke gelegenheid de geschikte locatie. Sinds kort serveren ze ook tapas.
  • Bezoekerscentrum Tenellaplas ligt aan de rand van de duinen van westelijk Voorne. Je kan daarvan mooie wandelingen en fietstochten maken. In het centrum geven vrijwilligers van het Zuid-Hollands Landschap je graag informatie. De vaste expositie van opgezette vogels onderstreept de vogelrijkdom van Voorne aan Zee.    
  • Art of Life Brielle verheft je bestaan tot ware levenskunst.
  • Doen! De gratis podwalk Hellevoetsluis. Met deze wandeling beleef je het bijzondere maritieme verleden van Hellevoetsluis.
  • Camping ’t Weergors, een gezinscamping rondom een oude Boerderij. 
  • Vers van Voorne schonk de PRET-prijs tijdens dit Hollandia Netwerk Evenement. Zij telen groente op duurzame wijze. Ook brengen ze het dichter bij de consument door hen uit te nodigen voor een bezoek aan hun kwekerij.  
  • Brielle Blues sloot op 23 juni 2023 een partnerschap met de Van Ginkelgroep als hoofdsponsor van dit 31-jarige Jazzfestival.
  • Met Hollandia Netwerk namen we ook deel aan een politiek debat over duurzaam toerisme in Zuid-Holland.

Wist je dat?

Wist je dat Fort Noorddijk en Fort Penserdijk uit 1884 stammen? Het fort is in beheer bij Stichting Het Zuid Hollands Landschap. De stichting richtte in het fort twee ruimtes in voor vleermuizen. Rondom het fort vind je veel dieren. Er broeden zelfs rietzanger in de rietkragen. Uniek voor de lage landen zijn Kazerne  Haerlem en de verdedigingswerken van de Vesting Hellevoetsluis.

Zie voor meer informatie de toeristische website van Voorne aan Zee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *