Jim Reeves 100 jaar: een ode aan de Amerikaanse countryzanger

Hendrik Warenga staat bekend als de Nederlandse Jim Reeves. Op 20 augustus trad hij op samen met zijn kleinzoon.
Hendrik Waringa staat bekend als de Nederlandse Jim Reeves. Op 20 augustus trad hij op samen met zijn kleinzoon Maurits van Nijen

Jim Reeves zou op 20 augustus 2023 honderd jaar geworden zijn. Zou. want op 31 juli 1964 verongelukte de zanger van countrymuziek. Zijn warme fluwelen stem laat zich nu herkennen in die van Hendrik Waringa. Hij staat bekend als de Nederlandse Jim Reeves. Hij bracht samen met gospelkoor de Peartree Singers het eerbetoon aan Jim Reeves in Zalencentrum ’t Haske in Joure.  

Samen met de Peartree Singers voor de Tribute to Jim Reeves. Van links naar rechts: Marianne Visser van Klaarwater, Riny Reiken, Epke Zonderland, Jan Peereboom, Age Elzinga, René Guilonard, mijn eigen man Peter, Joop Huisman.
Samen met de Peartree Singers voor de Tribute to Jim Reeves. Van links naar rechts: Marianne Visser van Klaarwater, Riny Reiken, Epke Zonderland, Jan Peereboom, Age Elzinga, René Guilonard, mijn eigen man Peter, Joop Huisman.

Wekenlang keken Peter en ik uit  naar de Memorial Tribute aan Jim Reeves. Eindelijk was het zover. We genoten van dit bijzondere concert samen met honderden toehoorders en Riny Reiken.  Zij is de vriendin van Jan Peereboom van gospelkoor de Peartree Singers.  

Jim Reeves en Early Bird

Riny en ik zaten samen met Peter helemaal vooraan in het bomvolle zalencentrum ’t Haske. Kort na twee stroomden de 50plussers de zaal binnen  voor een optreden vol nostalgie. ‘’Er staan buiten  mensen in de rij’’, fluisterde Riny om half drie aan mij. Nog een half uur en dan begon het feest.
Even voor drie namen Hendrik Waringa en een jongere plaats op het podium. ‘’Wie zit er naast Hendrik’’ vroeg ik aan Riny.  ‘’Dat is zijn kleinzoon Maurits van Nijen’’, vertelde ze.  Samen openden ze het concert met de gospel Suppertime. Met dit lied raakte Hendriks in 1963 opgerichte band ‘’Early Birds’’ bekend bij het grote publiek. Na dertig jaar samen zijn gaven ze op 23 februari 1991 hun afscheidsconcert.

Hendrik Waringa, de Nederlandse Jim Reeves

Al snel bewoog menige voet mee op het ritme van de countrymuziek. Ondanks zijn beroerte in september 1996 bruiste Hendrik Waringa (17 januari 1946)  van energie. ‘’Wat een prachtige warme stem’’ fluisterde Peter. (87) ‘’Jim Reeves is  mijn lievelingszanger maar zijn stem en die van Waringa lijken bijna op elkaar als twee druppels water.’’
Hendrik Waringa en de Peartree Singers lieten de jaren ’60 herleven. Making Believe (1958) en Little Ole Dime plus uiteraard Reeves grootste hit He’ll Have to Go verwenden ons. In de jaren ‘60 landden mensen voor het eerst op de maan. Nu voelden we ik ons schathemeltjesrijk met dit concert vol nostalgie en ritme.

Jan Peereboom (vlak naast de dirigent) in het koor van de Christoffelkerk in Sint Nicolaasga.
Jan Peereboom (vlak naast de dirigent) in het koor van de Christoffelkerk in Sint Nicolaasga.

Jim Reeves en de gospel

Jim Reeves schreef als diepgelovig mens ook menig gospel zoals het nu door de Peartree Singers gezongen Whispering Hope.  Het langzame ritme deed me zwijmelen in hogere sferen. Elke zanger van de Peartree Singers zingt vanuit een andere toonhoogte. Bijzonder knap daarbij is het vasthouden aan de melodie, zonder deze door een ander te laten beïnvloeden.
De hoogste is die van tenor Jan Peereboom. De volume van zijn stem is krachtig maar ook warm.  Met zijn geschoolde stem gaat Jan vloeiend van hoog naar laag en andersom. Zijn uitspraak is duidelijk verstaanbaar zoals dit ook geldt voor de andere leden van dit koor.

De Nashville Sound

Jim Reeves behoorde ook tot de vertolkers van de Nashville Sound. Deze sub stijl van de countrymuziek duurde van rond 1950 tot rond 1970. Het is naast improviserend ook ontspannend en informeel. Zoals ook op 20 augustus het massaal meegezongen Bimbo Bimbo.
Na het door Waringa gezongen Adios Amigo volgde nog als toegift I won’t forget you. Vergeten wil ik deze middag beslist niet. Integendeel; ik wil de herinnering nog lang blijven koesteren als een concert  waarin ik  de sfeer van de jaren ’60 herbeleefde.   

Will Vandersloot en Sjoerd van der Werf

De perfecte organisatie van dit Memorial Tribute aan Jim Reeves  lag in handen van Will Vandersloot. Deze bekende DJ uit Friesland verdiende ook in onder meer Duitsland en Zwitserland zijn sporen.
Initiatiefnemer was Sjoerd van der Werff. Als grote fan van Jim Reeves liep Sjoerd rond met de gedachte voor dit bijzondere muziekgebeuren. Nu kan hij terugzien op een prachtig concert. Sjoerd van der Werf kreeg van het publiek een daverend applaus.

Met dank aan Jan Peerenboom en Riny Reiken voor de uitnodiging  voor dit bjzondere eerbetoon aan Jim Reeves.
Met dank aan Jan Peerenboom en Riny Reiken voor de uitnodiging voor dit bjzondere eerbetoon aan Jim Reeves.

Jimmy Reeves en de jaren ‘60

  • Riny Reiken was meer dan dertig jaar eigenaresse van Proeflokaal In de Olofspoort. Ze maakte  over deze tijd kleurrijke verhalen met bijpassende liquorettes. Dit alles zette ze op de markt onder de naam ‘’Hartje Mokum’’.
  • Met haar Lied & Klassiekcafé club organiseert Riny ook concertjes op verschillende locaties met liedbegeleiders en zangers.
  • De jaren ‘60 waren de jaren van beatmissen en latere leegloop van de kerken.
  • De jaren ’60 waren ook de tijd van de wegens klassenjustitie bekend geraakte Baarnse Moordzaak. Deze speelt een belangrijke rol  in mijn boek ‘’Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank’’ (Gopher 2001). Hiermee haalde ik de zaak uit de doofpot. De lancering vond plaats in ‘’In de Olofspoort.’’
  • Riny Reiken houdt tijdens het symposium ‘’Waarom zouden we bang zijn? een lezing over haar vriendin Majoor Bosshart. Andere sprekers zijn o.a. Inigo Bocken, biograaf van Titus Brandsma en Marianne Visser van Klaarwater, auteur van ‘’Waarom zouden we bang zijn?’’
  • Uiteraard bezochte we in Joure ook het Douwe Egberts Museum.

Wist je dat?

Wist je dat Jan Peereboom in Friesland diverse koren zingt? Van het RK kerk- en het Shantykoor in Sint Nicolaasga tot smartlappen, gospel en een musical – en operettekoor. Samen met Sebastian Kruijer treedt hij op als ‘Zorg-Clowns ’ in Kleppie &  Seppie’.  
Jan bewaarde zijn humor ondanks zijn 23-jarige loopbaan als cipier bij o.a. Veenhuizen. Inmiddels gepensioneerd toont hij zich nog steeds sociaal betrokken. Door dit alles staat hij ruimer in het leven dan menig ander.
Zoals ook Riny Reiken met wie hij in  2023 een relatie kreeg. Samen begrijpen ze elkaars leefwereld en delen ze hun liefde voor muziek en hun  medemens. Als zestig plussers laten ze zien hoe mooi ware liefde op latere leeftijd is.

Kijk voor meer boeiende optredens en meer op de website van Zalencentrum ‘t Haske te Joure. 

2 gedachten over “Jim Reeves 100 jaar: een ode aan de Amerikaanse countryzanger

  1. Jan Peereboom

    Wat een mooi stuk zeg, ik word de hemel in geprezen Marianne, moet ik wel aanwennen hoor ! Maar goed, jij en ik volgen ons hart! En Peter de groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *