Biodiversiteit door John Akerman Özguc verfilmd in ’Wild Holland’’

John Akerman Özguc maakt mensen bewust van de teloorgang van de biodiversiteit r
John Akerman Özguc maakt mensen bewust van de teloorgang van de biodiversiteit

Biodiversiteit in Nederland staat onder druk. ‘’Liefst 85% van de biodiversiteit is verdwenen door industrie en industriële landbouw’’, stelt hij John Akerman Özguc (29). Hij vroeg aan mij aandacht voor zijn prachtige natuurdocumentaire ‘’Wild Holland.’’  

uit: Wild Holland, van John Akerman Özguc, een documentaire over biodiversiteit
uit: Wild Holland, van John Akerman Özguc, een documentaire over biodiversiteit in Nederland

Aandacht besteed ik graag aan John. Zijn film ‘’Wild Holland’’ toont de Nederlandse biodiversiteit in al zijn nog bestaande pracht. Het maakt me des te meer bewust over haar kwetsbaarheid en teloorgang. John maakte hem zonder funding. Het gaat hem niet om geld maar om liefde voor de natuur.    

Wild Holland: mensen bewust maken van biodiversiteit

Nergens in Europa gaat het zo allerbelabberd slecht met de biodiversiteit als in Nederland. Van de inheemse planten en diersoorten uit 1900 resteert nog slechts 15%. In andere landen van Europa is dat 40%.
Grote boosdoeners zijn de intensieve landbouw en weinig leefruimte. Vooral dat laatste zit me dwars. Ik vind het vreemd dat het kabinet niets doet aan de bevolkingsproblematiek.
Met als gevolg dat vluchtelingen buiten moeten slapen. Het kabinet gemeenten dwingt om asielzoekers op te vangen zoals nu in Albergen. En boeren onteigend worden. Het is je reinste dictatuur. Waar blijft onze democratie? Maar goed dat is mijn persoonlijke mening.

Wild Holland: genieten van biodiversiteit  

Wild Holland laat me genieten van de nog bestaande biodiversiteit. ‘’Vorig jaar heb ik een aanzienlijk deel van mijn tijd geïnvesteerd in het zijn met de natuur’’, zegt John. Hij maakte de cyclus van dag & nacht en de seizoenen mee samen met de dieren.
Hij legde hun schoonheid vast. Het richten van zijn telelens maakten mensen nieuwsgierig. Wat zou hij waarnemen? Ze deden hun best om het ook te zien maar niet altijd lukte dat.
’Die ene vogel die ze voor lief namen bleek even later een uil die ze nooit eerder in hun leven hadden gezien. Zo gingen ook zij anders naar natuur kijken’’, zegt John.

uit: Wild Holland, van John Akerman Özguc, een documentaire over biodiversiteit
uit: Wild Holland, van John Akerman Özguc, een documentaire over biodiversiteit

Biodiversiteit: Waard om te beschermen

John hoopt dat mensen beseffen dat het waard is om de natuur te beschermen. ‘’We hebben al dik 85% van alle soorten om ons heen hebben weggejaagd of (in)direct van kant gemaakt. We moeten onze leefstijl aanpassen aan het beschermen van de natuur.
Ze is dat meer dan waard. We zullen wel onze levensstijl er op aan moeten passen. Hopelijk zien de verantwoordelijken welke prachtige dieren het nu raakt.’’ Vandaar zijn wens om Wild Holland op de t.v. te vertonen.

Toppredatoren

Wild Holland maakt ons bewust van de door fout handelen aangebrachte schade aan de biodiversiteit. “Als we nu deze praktijken stoppen zullen vele toppredatoren weer terugkeren. Zoals roofvogels, lynxen en wolven.
Tegelijkertijd neemt het aantal plaagdieren af. Ik denk daarbij aan teken, eikenprocessierupsen maar ook herten en zwijnen. Deze beesten zijn nu in overmaat aanwezig.  Door ze binnen de perken te houden krijgen we een gezondere en productievere natuur
.”

‘’Wild Holland’’ een documentaire over biodiversiteit in Nederland

  • Wild Holland is niet de eerste film van John Akerman Özguc. Eerder maakte hij een documentaire over een vluchtelingenkamp op Lesbos. Met deze documentaire wees hij op de mogelijke positieve invloed van vluchtelingen op de Europese gemeenschap.
  • John Akerman Özguc is eigenaar van Aquinox Media. Onder deze naam staat hij wereldwijd bekend in de dj-scene. Aquinox betekent tegen alle dj-trends en commerciële wensen in. Hij draaide onder andere op een festival in Spanje, in Rusland, Turkije en Frankrijk.
  • Een ongerept stukje natuur in Nederland zijn de Vlietlanden.
  • Benne Solinger (1952-2022) stelde: de natuur weerspiegelt de liefde van God.  
  • Het Cantonspark van Baarn behoort tot de mooiste van Nederland.

Wist je dat?

Wist je dat de ouders van John ook dj waren? Als klein jochie was hij al in de discotheek te vinden. Hij wilde als klein jochie op piano-of saxofoonles maar dat konden zijn ouders niet betalen.  Zonder les genoten te hebben raakte hij wereldwijk bekend als discjockey.

Kijk voor meer informatie op de website van Aquinox Media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *