80jarige oorlog : tijdens NTR-parade ontpopt Peter zich als historicus

80jarige oorlog: Marianne Visser van Klaarwater proost op har man als winnaar quiz

80jarige oorlog: Marianne Visser van Klaarwater proost op har man als winnaar quiz

Tijdens de NRT parade op 6 september 2018 kregen Peter en ik een voorproefje van het nieuwe seizoen. Het stortregende en dat zonder paraplu. We werden drijfnat. We genoten. Ikzelf stond paf van Peter. Bij een quiz over de 80-jarige oorlog wist hij als 83 jarige alle antwoorden.

80jarige oorlog en nog veel meer viel te beleven tijdens de NTR-parade. In ''Metamorfose'' streden deelnemers naar de prijs voor de beste tekenig in de stijl van Escher.

80jarige oorlog en nog veel meer viel te beleven tijdens de NTR-parade. In ”Metamorfose” streden deelnemers naar de prijs voor de beste tekening in de stijl van Escher.

83 jaar en helemaal bij de tijd. Dat is mijn man Peter Lasschuit. Nauwlettend volgt hij het nieuws, leest Elsevier en is allesbehalve dement. Integendeel: hij weet soms meer dan ik. Dat bleek ook tijdens de quiz over de 80jarige oorlog tijdens de NRT-parade.

Quiz over de 80jarige oorlog

Drijfnat namen we plaats op een van de twee banken in de tent. Aan weerskanten hingen twee oude landkaarten. In het midden stond een diascherm. Daaronder hield een bord de score bij van de quiz tussen groep A en groep B.
‘Waar kwam Alva aan land?’ vroeg de quizmaster. Prompt antwoordde Peter ‘in Vlissingen’. Al even snel kwam zijn antwoord bij de volgende vraag. ‘Waar staat dit standbeeld van Willem van Oranje?’ Ik wist het niet, maar Peter wel. Hij antwoordde: ‘in Antwerpen’.
Ik wist wel het antwoord bij de volgende vraag: ‘waar is Willem van Oranje vermoord?’ In mijn enthousiasme riep ik snel met een jubelstem ‘Delft’. Dom, dom, dom, want nu scoorde ook de andere partij. Dat bracht de stand op 3-1.
Bij de laatste vraag was Peter de anderen te snel af. ‘Waar begon de victorie?’ vroeg de quizmaster. Weer wist niet ik maar Peter het antwoord. ‘In Alkmaar’, zei hij, Zo won onze groep de quiz met glans dankzij Peter. Peter was ook mij te snel af, En dat terwijl ik in mijn boek ‘Het geloof van Oranje’ uitgebreid aandacht besteed aan de 80jarige oorlog.  Marianne Visser van Klaarwater: Het Geloof van Oranje: eenheid, verbondenheid, tolerantie''Met illustraties van de Arubaanse kunstschilder Gustave Nouel.

80jarige oorlog: De geboorte van Nederland 1568 – 1648

450 jaar geleden ontbrandde de 80-jarige oorlog. Propaganda, geloofsfanaten, terrorisme, plunderingen en moordpartijen zweepten de gemoederen hoog op. Van Groningen tot Gent, van Alkmaar tot Groenlo, overal kregen burgers te maken met wraak, verraad en excessief geweld. Hoewel niemand het bij aanvang had kunnen bedenken, groeide uit die chaos tenslotte na jaren een zelfstandig land. Ons land met ongeveer de huidige grenzen.

80jarige oorlog: Hans Goedkoop

80jarige oorlog: Hans Goedkoop

Komische serie over 80jarige oorlog

In 30 september 2018 startte de NTR met een nieuwe historische comedy voor jong en oud: Welkom in de 80-jarige Oorlog. Na Welkom in de Gouden EeuwWelkom bij de RomeinenWelkom in de IJzeren Eeuw en Welkom in de jaren 60 stond deze keer de Tachtigjarige Oorlog centraal. Met Willem van Oranje, Prins Maurits, Koning Filips de Tweede en De Hertog van Alva. Ze waren al eeuwen dood. maar zaten wedergekeerd uit de dood op de bank bij talkshowhost Dorine Goudsmit een uitzondering. Stuk voor stuk vertelden ze over de 80-jarige oorlog.

Willem van Oranje, een door Gustave Nouel geschilderd portret uit het boek ''het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie(Marianne Visser van KLaarwater, Den Haag, U2pi, 2015).

Willem van Oranje, een door Gustave Nouel geschilderd portret uit het boek ”het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie(Marianne Visser van KLaarwater, Den Haag, U2pi, 2015).

Erop uit in Groenlo en lezen over de 80-jarige oorlog

Groenlo  is lid van de Vereniging Nederlandse vestingsteden.
In het boek ‘Het geloof van Oranje’ van Marianne Visser van Klaarwater speelt o.a. de 80-jarige oorlog een belangrijke rol.

Wist je dat?

Wist je dat de NTR een creatieve denktank heeft? Dat is het NTR jeugdprogramma De Buitendienst. Als slotstuk van de NTR parade opende ze op 6 september in het Mediapark een siloknaller om daarin onderzoek te doen naar duurzaamheidsoplossingen.

Kijk voor meer informatie op de website van NTR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *