Gouden Eeuwfeest op Ruïne van Brederode: een feest voor alle zintuigen

Gouden Eeuwfeest Ruïne van Brederode, Samen met onze vrienden Ineke en Fré en Angelique Schipper

Gouden Eeuwfeest Ruïne van Brederode, Samen met onze vrienden Ineke en Fré en Angelique Schipper

Hoe vierden ze feest tijdens Middeleeuwen op de Ruïne van Brederode. Dat beleefden Peter en ik samen met onze vrienden Ine en Fré op 24 augustus 2018. We smulden, zongen, dansten en genoten van kleurrijke verhalen die de historie tot leven wekten.

Ruïne van Brederode

Ruïne van Brederode, Foto: Fré Houtman

De heer van Brederode was een levensgenieter. Hij organiseerde vaak grote feesten voor de jetset van de Republiek der Nederlanden. Het was een uitgelaten boel. Ze zongen, dansten, luisterden naar muziek, dronken, aten en flirtten. Zoals wij ook deden tijdens het Gouden Eeuwfeest op 24 augustus.

Gouden Eeuwfeest Ruïne van Brederode

Het Gouden Feest op de Ruïne van Brederode begon in de binnentuin. Daar verzamelden zich Johan Wolfert met zijn twee echtgenoten, vader Constantijn en zijn zoon Christiaan Huygens, Rembrandt van Rijn, Johan de Wit, en de dochter van Johan van Brederode, Amélie. Zij richtte de Orde van de Vrolijkheid op als satire op de Orde van het Gulden Vlies.

Gouden Eeuwfeest Ruïne van Brederode,

Gouden Eeuwfeest Ruïne van Brederode, foto  Fré Houtman

Gouden Eeuwfeest Ruïne van Brederode; Torenkamer

Onheilspellend gerommel in de lucht beloofde weinig goed. Zoals ook het door Willem 1 van Brederode (1226?-1285) opgerichte kasteel weinig goeds was beschoren. Meer daarover hoorden we in de Torenkamer.
In een hoek van de torenkamer knapperde een haardvuur, Op een houten kast stonden pudding, druiven, blauwe kaas en nog meer desserts. In een hoek tokkelde een vrouw op een harp. We namen plaats aan tafel bij Johan Wolfert (1599-1655).

Gouden Eeuwfeest ruïne van Brederode, Santpoort, Rob Kortekaas en Angelique schipper mer harpiste

Gouden Eeuwfeest ruïne van Brederode, Santpoort Rob Kortekaas en Angelique schipper mer harpiste

Johan Wolfert, heer van Brederode

Johan Wolfert was de machtige heer van Brederode, opperbevelhebber van het Staatse leger en zwager van de Prins van Oranje. Hij behoorde tot de tien rijkste Hollanders. Hij was een vruchtbaar heerschap. Bij zijn twee vrouwen verwekte hij maar liefst 21 wettige kinderen. Ook zij zaten aan tafel.
We dronken wijn uit stenen kroezen. We genoten van de sfeer vol romantiek. Bij het flakkeren van kaarsen vertelde het voorname gezelschap het verhaal van de Ruïne van Brederode. Hoe het ooit zo machtige kasteel met zijn poort, donjon en rood-witte luikjes veranderde in een ruïne,

De tragedie van de Ruïne van Brederode

Om het kasteel te bouwen rooiden ze in de 13 eeuw een stuk bosgrond (Brede Roede). Romantiek, feesten, geboortes, dood, en discussies tekenden het kasteelleven. Aan dat alles kwam een eind door de Hoekse en Kabeljauwse twisten.
Dirk IIIe, 5e heer van Brederode, koos partij voor Margaretha van Beieren en werd aanvoerder van de Hoeken, De Kabeljauwen namen hem gevangen en verwoestten zijn kasteel.
Eenmaal weer vrij herbouwde Dirk IIIe zijn kasteel, maar in 1426 namen de Haarlemse kabeljauwen wraak. Nu braken zij het kasteel af.
Over het verdere verloop vertelde Jolanda van Lalaing (1422-1497). Als een hoopje ellende zat ze aan het eind van de tafel. Zij was de weduwe van Reinhoud II (de 9e heer van Brederode). Ze miste niet alleen haar man maar ook het kasteel.
Haar man liet het kasteel in 1464 herbouwen als edelmanswoning. Jolanda en haar man waren trots op hun woning. Na zijn dood werd het verwoest door Duitse huurlingen. Kort na het beleg van Haarlem maakten Spaanse soldaten van het ooit zo trotse kasteel een ruïne.

Gouden Eeuwfeest Ruïne van Brederode, ,dessertbuffet

Gouden Eeuwfeest Ruïne van Brederode, ,dessertbuffet

Constantijn en Christiaan Huygens

Onder de indruk liepen we naar de volgende ruimte. Daar ontmoetten we Constantijn Huijgens en zijn zoon Christiaan. Met een lange ganzenveer in zin hand vertelde Christiaan hoe hij destijds voor de wetenschap koos. Zijn vader vertelde meer over zijn landgoed aan de Vliet. Hij noemde het Hofwijck, want als secretaris van de prins van Oranje ontweek hij in zijn vrije tijd het liefst het hof. Intussen snoepten we van lekkere pudding en taart.
Terwijl een vleermuis vrolijk rondfladderde, luisterden we in de voorraadkamer naar een verhaal over de toenmalige voedselvoorziening. ‘’Hier bakten ze brood voor tachtig personen’’, vertelde de keldermeester. Zelf smulden we van allerlei soorten pudding.

Ruïne van Brederode, Constantijn en Christiaan Huygens

Ruïne van Brederode, Constantijn en Christiaan Huygens, foto Peter Lasschuit

Gouden Eeuwfeest Ruïne van Brederode: Orde van de Vrolijkheid

Aan het eind van de avond traden Peter, ik en onze vrienden Fré en Ineke toe tot de Orde van de Vrolijkheid. Een illustere Orde, want ook Johan de Wit (1625-1672) behoorde destijds tot de leden. In de orde waren vrouwen de baas.
We zwoeren trouw aan de Orde van de Vrolijkheid. Staande op één been staken we onze linkerpink in de lucht. Vervolgens bogen we voor- en achterover. Maakten een sprongetje in de lucht. Lieten ons kussen door de grootmeesters en hipten weg als een vogel.

Gouden Eeuwfeest Ruïne van Brederode, ,Orde van de vrolijkheid, Amalia van Brederode

Gouden Eeuwfeest Ruïne van Brederode, ,Orde van de vrolijkheid, Amalia van Brederode

Aan het Gouden Eeuwfeest van Ruïne van Brederode werkten o.a. mee:

Theatergroep Plug-In IJmuiden; een amateurtheatergroep, jaarlijks komt ze met een eigen productie voor zo’n breed mogelijk publiek. Adembenemend mooi zijn hun jurken, pakken en andere middeleeuwse kledij.
Hofwijck; destijds het landhuis van Johan en Christiaan Huygens, nu een van de mooiste monumenten uit de Gouden Eeuw.
● Hofwijck ligt aan de Vliet, waar Peter en ik een mooie dagtocht beleefden met de Orde van den Prince.

Wist je dat?

Wist je dat de Orde van de Vrolijkheid vermoedelijk werd opgericht in 1652? Op de plaats waar nu de Haagse Schouwburg staat, kwam een nieuw stadspaleis voor de familie van Brederode. Het kreeg de naam de Hof van Brederode. Er kwam een feest dat acht dagen duurde. Vermoedelijk is dat het moment geweest waarop de Ordre de l’Union de la Joye (Orde van de Vrolijkheid) werd opgericht.
En wist je dat het Nederlandse koningshuis afstamt van een vrouwelijke tak van Brederode? Catharina van Brederode trouwde in 1322 met heer Jan 1 van Polanen. Een van de titels van koning Willem-Alexander is Heer van Polanen. Wil je weten of je ook afstamt van een belangrijke familie? Kijk dan op: Wie was wie.

Rob Kortekaas en Angelique Schipper organiseren op de Ruine van Brederode allerlei activiteiten. Van rondleidingen tot concerten en feesten. www.ruinevanbrederode.nl Ook organiseerden ze mede het Hollandse Historisch Festijn in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *