Hollands historisch festival 2018: op en rond het Binnenhof

Hollands Historisch Festijn, Angelique Schipper
Hollands Historisch Festival,  Angelique Schipper

Een engel met lange blonde haren daalde neer op de trappen van de Ridderzaal. Rondom de Hofvijver nam ze me mee door de geschiedenis van Nederland. Van de graven van Holland tot het huidig Koninkrijk der Nederlanden. Ik ontmoette zelfs Willem van Oranje. Op 11 en 12 augustus presenteerde Angelique Schipper  het Hollands Historisch Festijn.

Hollands Historisch Festijn. samen op de foto met Willem van Oranje in de tuin van Paleis Noordeinde
Hollands Historisch Festijn. samen op de foto met Willem van Oranje in de tuin van Paleis Noordeinde

Tijdens dit Hollands historisch festival kwamen roemruchte personen uit onze vaderlandse geschiedenis weer tot leven. Van de graven van Holland (1018) tot koningin Juliana. In hoogsteigen persoon opende Willem van Oranje (Berry van den Bos) samen met wethouder Bert van Alphen het festijn.

Hollands historisch festival: Binnenhof

Herrezen uit de dood betrad graaf Floris V de trappen van de Ridderzaal. Guy van Damppiere (graaf van Vlaanderen), Jan (hertog van Brabant) en Edward (koning van Engeland) lieten hem in 1296 vermoorden. Nu ontving graaf Floris edelen en manschappen.
Ook Jacoba van Beieren voegde zich bij het gezelschap.
De stilte werd onderbroken door het geluid van kletterende paardenhoeven. Ridders op hun edele rossen kwamen een proeve van bekwaamheid afleggen. Een van de pijlen boorde zich recht in het hart van in een weerloos ”varken”. Tot slot volgde een parade van edele personen.

Hollands Historisch Festival: Binnenhof
Hollands Historisch Festival: Binnenhof

Haags Historisch Museum: gebroeders De Witt

Peter en ik liepen samen met de andere genodigden naar het Haags Historisch Museum. Daar wachtte een rondleiding over gebroeders de Witt. Ze werden op gruwelijke wijze in 1672 afgeslacht tijdens het stadhoudersloze tijdperk. Terwijl het volk om Oranje riep, zagen de gebroeders de macht liever in handen van regenten. Het volk nam wraak door de gebroeders te lynchen

Vorsten van Oranje

‘’Den Haag en Oranjes horen bij elkaar’’, las ik in het Haagsch Historisch Museum. ‘’Al vier eeuwen wonen ze onafgebroken in Den Haag eerst als stadhouders later als koningen.’’ In 1585 vestigde prins Maurits zich in het stadhouderlijk kwartier van Het Buitenhof. Dat maakte De Haag tot Hofstad.
Een echte hofcultuur ontstond onder prins Frederik Henrik (1584-1647) en zijn vrouw Amalia van Solms. Zijn hof behoorde tot de weelderigste van Europa. Hij liet verschillende paleizen bouwen, maar alleen Huis ten Bosch bestaat nog.

Hollands Historisch Festival; middeleeuws kampement
Hollands Historisch Festival; middeleeuws kampement

Hollands Historisch Festival: middeleeuws kampement

Inmiddels stonden de figuurtjes in het klokkenspel van de Ridderzaal klaar om de klok van twee te slaan. Peter en ik haastten ons naar de rand van de Hofvijver. Daar bevond zich een middeleeuwse kampement met valkeniers, boekbinder, graaf Floris V en nog veel meer middeleeuws volk. Het gaf een tijdbeeld vanaf het jaar 1000 tot de Middeleeuwen.
Tenslotte kwamen we bij het standbeeld van Johann de Witt. Daar stond Angelique Schipper. Sprankelend en charmant als altijd. Ze begeleidde zichzelf op de harmonica in een lied om de gebroeders De Witt te herdenken. ‘’Op deze plek werden ze gelyncht’’, vertelde ze.

Haagsch Historisch Festijn; Angelique Schipper herdenkt Johan de Witt
Haagsch Historisch Festijn; Angelique Schipper herdenkt Johan de Witt

Hollands Historisch Festival: Acht vorstinnen

Willem van Oranje vroeg me om hem te volgen naar de tuin van Paleis Noordeinde. ‘’Wie bent u?’’ wilden voorbijgangers onderweg weten. ‘’Wie denkt U? Ik ben de Vader des Vaderlands,’’ antwoordde hij onverschrokken. En ik? Ik voelde me vereerd om zo maar met hem mee te mogen lopen.
We sloegen links af en even later klopte Willem op een deur met de woorden ‘’In naam van Oranje, doe open de poort.‘’ Even later stonden we in de paleistuin. Daar wachtten acht vorstinnen van Oranje samen met miniprinsesjes voor de verkiezing Prinses van de Dag. Zij die het meest leekt op Amalia won de eerste prijs en mocht meerijden in de gouden koets naar de slotparade op het Binnenhof.

Hollands Historisch Festival, 8 vorstinnen in de Paleistuin
Hollands Historisch Festival, acht vorstinnen van Oranje in de Paleistuin

De macht is aan het volk

Op het Binnenhof paradeerden om half alle deelnemers voor de laatste keer op deze eerste dag van het Hollands Historisch Festijn. In haar rode gewaad riep Angelique het volk toe: ‘’Willem van Oranje heeft gebroken met de koning van Spanje en voor u gekozen. De macht is nu aan het volk.” We juichten en zongen uit volle borst het Wilhelmus van Nassaue. De eerste dag van het Hollands historisch festival was voorbij.
https://www.youtube.com/watch?v=32IMFYRsC5Y

Gouden Koets op weg naar slotparade Holland Historisch Festijn. met in het rood koningin Juliana
Gouden Koets op weg naar slotparade Holland Historisch Festijn. met in het rood koningin Juliana

Locaties van het Hollands Historisch Festijn

  • Het Hollands Historisch Festijn vond plaats op en rond het Binnenhof met als locaties:
  • Binnenhof; Pro Demos verzorgt rondleidingen in de verschillende gebouwen met als middelpunt de Ridderzaal. Dit was de feestzaal van het in opdracht van graaf Willem II (1227-1256) en door graaf Floris V (1254-1296) voltooide kasteel.
  • Hofvijver: Hierop lof hierna liet graaf Willem II in de 13e eeuw zijn kasteel bouwen.
  • Standbeeld van Johan de Wit; een door Frederik Engel Jeltsema (1879-1971) gemaakt standbeeld op De Plaats ter ere van raadspensionaris Johan de Wit;
  • Paleistuin; aangelegd door stadhouder Frederik Hendrik ligt deze tuin verscholen tussen Paleis Noordeinde, het Koninklijk Archief en de Koninklijke stallen. De tuin is open voor publiek.
  • Haags Historisch Museum: dit geeft o.a. een interessant beeld van de Oranje en den Haag, een beeld van de jaren 1940-1945 en stadsontwikkeling den Haag. Tot 11 november 2018 is te zien de expositie ‘’Groeten uit Scheveningen’’. Op zolder bevindt zich een prachtige expositie poppenhuizen.
  • Museum de Gevangenpoort; in de 13e eeuw was dit de toegangspoort naar het Binnenhof, later werd het een gevangenis en gerechtsgebouw van het machtige Hof van Holland.

Wist je dat?

Wist je dat het Binnenhof nog steeds behoort tot de oudste bestuurscentra ter wereld die nog steeds in gebruik zijn? Om dat ook voor de toekomst mogelijk te houden wordt het Binnenhof van 2020- 2025 gerenoveerd.

Tip


Angelique Schipper beheert samen met Rob Kortekaas de Ruïne van Brederode. Op 25 en 26 augustus 2018 vieren ze het Gouden Eeuwfeest.
Meer over de Oranjes lees je in mijn boek ”het geloof van Oranje” 3) Kijk voor meer informatie over Hollands Historisch Festijn op hun website.

In 2015 verscheen bij uitgeverij U2pi mijn boek ”Het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie.” Door mij geschreven boekjes over ons vorstenhuis verschenen sinds 2005 in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen. Ook schrijf ik blogposts over ontmoetingen met Koning Willem-Alexander en/of koningin Maxima. Dat leidt tot allerlei uitnodigingen, zoals ook voor de opening van de Geboorte van Nederland op 24 maart 2022 in Brielle.

Eén gedachte op “Hollands historisch festival 2018: op en rond het Binnenhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *