De Beeldentuin in Garderen trots op leuke en sociaal gerichte Rozentuin

De Beeldentuin in Garderen; team Rozentuin

De Beeldentuin in Garderen; team Rozentuin

De Beeldentuin in Garderen vierde op 13 april 2017 de opening van ’t Veluwse Zandsculpturenfestijn. Frits van Bruggen noemde als directeur van de ANWB de beeldentuin ‘’een voorbeeld voor een uitje met een maatschappelijk karakter.’’

Sfeerimpressie opening 't Veluws Zandsculpturenfestijn 2017

Sfeerimpressie opening ’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2017

Landelijk staat het jaarlijkse Veluwse Zandsculpturenfestijn bij de Beeldentuin in Garderen op de vierde plaats van de 10 leukste uitjes van Gelderland. De Beeldentuin in Garderen zelf stond  bijna genomineerd als het meest maatschappelijke uitje.

De Beeldentuin in Garderen; voorbeeld van maatschappelijk ondernemen

De Beeldentuin in Garderen dankt deze erkenning voor maatschappelijk ondernemen vooral aan haar lunchroom ‘’de Rozentuin’’. Er werken veel mensen met een verstandelijke beperking.
Tijdens de opening van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn zien ze er allemaal feestelijk uit. Een net pak met stropdas, een witte kanten jurk. Henriëtte van Ee, de dochter van eigenaars Adri en Joke van Ee, draagt een rode jurk met een blauw spijkerjasje en iets wits.
Het rood-wit-blauw onderstreept voor mij het thema van dit zandfestival: ‘’Erop uit in eigen land.” Een bron van inspiratie voor een dagje uit, voor zowel mensen met weinig als met veel inkomen. Uitgebeeld in prachtige zandsculpturen.

De Beeldentuin in Garderen/ 't Veluws Zandsculpturenfestival . Naar wild speuren op de Hooge Veluwe

De Beeldentuin in Garderen/ ’t Veluws Zandsculpturenfestival . Naar wild speuren op de Hooge Veluwe

De Beeldentuin in Garderen en de Rozentuin

Ondanks hun geestelijke beperking mogen de medewerkers van de Rozentuin er zijn. Dankzij hun vriendelijke bediening is het al snel gezellig. Voorzien van koffie met gebak raken we aan de praat met Lars Borst.
Deze kustenaar uit den Haag is sinds 2012 ontwerper van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn. “Het kiezen van het thema vormt elk jaar een uitdaging’’, vertelt hij. “’Je moet de bezoekers steeds weer verrassen. Anders houden ze het voor gezien.”

''Erop uit'' is dit jaar het thema van 't Veluws Zandsculpturenfestijn 2017.

”Erop uit” is dit jaar het thema van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2017.

De Beeldentuin in Garderen: Eenheid tussen mensen

Dan neemt Frits van Bruggen, directeur van de ANWB, het woord. Tijdens zijn toespraak wijst hij op de eenheid tussen mensen van buiten en de mensen met beperking. “Samen vormen ze een grote familie.”
Hij vertelt: “Er werken hier veel mensen met een verstandelijke beperking. Zij mogen meehelpen en dan doe je ertoe. Dat geeft hen een heel goed gevoel. En blinden en slechtzienden mogen op de laatste paar dagen de kunstwerken met hun handen letterlijk ervaren.” Samen met Henriette verricht hij de opening van de negende editie van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen. Samen met Henriëtte van Ee schept hij een ANWB-paddenstoel in het zand weg voor de toegangsdeur.

Vakantievoorpret, attracties, lekkere hapjes, gezelligheid

We gaan naar binnen. Het verbeelden van het op reis gaan geeft mij een gevoel van vakantie voorpret. Buiten zie ik allerlei attracties uitgebeeld in zand, Daarna komen we in een schaars verlichte ruimte met in zand uitgebeelde monumenten.
Eenmaal weer buiten word ik verrast met lekkere hapjes. Van saté tot tortilla’s. Binnen geniet ik van soep en een broodje warm vlees. Dan neemt Nico Leeuwis uit Barneveld plaats achter het elektronisch orgel. Hij zorgt voor nog meer sfeer.
Als vanzelf bewegen mijn benen mee op de maat van de muziek. Ik neem nog een wijntje. En geniet van de sfeer en al het moois dat ik zag. Maar voel me vooral geraakt door de erkenning voor en de blijdschap van het hier werkende personeel met een geestelijke handicap.

Nico Leeuwis tijdens de opening van 't Veluws Zandsculpturenfestijn.

Nico Leeuwis tijdens de opening van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn.

Verkiezing Maatschappelijke projecten

De ANWB geeft met haar verkiezing ‘’meest maatschappelijke uitje’’ een positieve stimulans voor veelbelovende maatschappelijke projecten binnen de vrijetijdsbranche. Op 7 maart 2017 koos de vakjury voor:
• Zorgboerderij de Buytenhof:  Mensen met een beperking draaien volwaardig en leveren zichtbaar een eigen en unieke bijdrage.
• Stichting Vaarkracht; voor mensen die even geen kankerpatiënt willen zijn
• Stichting 4 het leven.  Zij organiseren dagjes uit voor 65plussers die niet graag alleen op stap gaan.

Wist je dat ook het Hoge Park de Veluwe genomineerd stond als meest maatschappelijke uitje van Nederland? Een impressie van dit park geeft het binnenmuseum van de Beeldentuin.

De talrijke zandsculpturen zijn tot eind oktober voor het publiek te bewonderen.  De kunstwerken staan zowel buiten als binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *