Jubileumconcert van Koorschool sint Bavo verrast iedereen

Jubileumconcert Koorschool sint Bavo op 19 juni 2016
Jubileumconcert Koorschool sint Bavo op 19 juni 2016

Ongelooflijk. In de geheel uitverkochte Kathedrale Basiliek st BAVO van Haarlem klonk op 19 juni alleen muziek. Vol bewondering en verwondering luisterde iedereen naar het Jubileumconcert van het 65 jarige Muziekinstuut Sint Bavo & Koorschool Sint Bavo.

De Kathedrale Basiliek sint Bavo mag trots zijn op zichzelf. Qua architectuur behoort ze tot de een van de mooiste bouwwerken van Nederland. Wat akoestiek betreft kan ze wedijveren met de Scala van Milaan. Bovendien zingt hier zondags tijdens de H.Mis al 65 jaar lang de Koorschool.

Gospels tijdens het Jubileumconcert

Tijdens het Jubileumconcert zongen de meisjes zelfs gospels. `De meiden van het koor wensten het al langer, maar pastoor van Ogtrop en ik wilden het eerst wel eens horen. Ze waren helemaal niet gewend om gospels te zingen,” vertelde presentator diaken drs Eric Fennis.
Dankzij een workshop van het Chospel Choir leerden de koorzangers alles over gospels. Vol vuur en passie klonk tijdens het Jubileumconcert het “Wanna be happy?” van Kirk Franklin. Rechtstreeks vanuit hun hart en zonder bladmuziek.

Verrassend Jubileumconcert

Wanna be happy? Wie wordt er nu niet gelukkig van zo’n mooi en vooral verrassend Jubileumconcert? Voor even veranderde de basiliek in een muziektempel. Ik genoot van closed harmony en vocal percussion, gospel, opera en musical.
Devotie, innovatie, improvisatie en inspiratie. Steeds op zoek naar vernieuwing en uitdagingen, zoals ook nu weer.Dat is voor mij de Koorschool sint Bavo. Samen met durf en lef maakt dat de 65 jarige Koorschool tot een van de beste koren van Nederland. ‘We zoeken steeds naar nieuwe paden om hun muzikale ervaring te verdiepen en hun horizon te verbreden,zei koordirigente en zangpedagoge Sanne Nieuwenhuizen.

Muzikaal ontmoeten

  • Om zichzelf muzikaal nog meer te ontdekken volgden de leden op 18 juni workshops bij:
  • ZO! Gospel Choir, het superdynamische koor won in 2011 de prijs van de talentenjacht ”beste koor van Nederland”. Nu leerden ze de meisjes en jonge vrouwen van de Koorschool gospels.
  • Frommerman, Zij namen de koorleden mee naar de muziek van de beroemde Comedian Harmonists, de Duitse close-harmony zanggroep uit de twintiger en dertiger jaren.
  • Wishful Singing, ook deze dames gaven een workshop.
  • Abdelhadi Baadi,  Hij leerde de jongens en jonge mannen vocal percussion en rap.
  • Michelle Malinger. zelf operazangeres en lerares zang op het Muziekinstituut verzorgde zij  de opera workshop samen met tenor Joost van Velzen en regisseur Vincent van den Elshout.
  • Hoogebegaafden coach Karin van Thoor helpt supertalenten bij drempelvrees.

Muzikale regen

Wist je dat de Koorschool sint Bavo muzikaal ook regen kan nadoen? Dat liet het voltallige koor horen aan het eind van dit prachtige Jubileumconcert. De regen begon zachtjes om daarna over te gaan in een forse stortbui compleet met donder en onweer en eindigde tenslotte in een zachte regenbui.
Intussen raakt de koorschool van de sint Bavo ook buiten Nederland geliefd. Zo zongen ze onlangs in de in Parijs en dit najaar in Portugal. “Ook laten we nieuw werk voor ons componeren`, zegt Sanne Nieuwenhuijzen.

Speciaal voor de Koorschool geschreven H.Mis op 10 juli

Speciaal voor de Koorschool sint Bavo schreef de componist Geerten Liefting een nieuwe mis. Deze mis gaat op 10 juli in première in de Kathedraal. Dan worden de Koorschool leerlingen van groep 5 vlak voor hun overgang naar groep 6 geïnstalleerd in het Kathedrale Koor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *