Krimpenerwaard: vlinders, zilver en boerenkaas

In het boerenland van de Krimpenerwaard valt veel te ontdekken
In het boerenland van de Krimpenerwaard valt veel te ontdekken

Krimpenerwaard zit vol mooie plekjes om in alle rust van te genieten. Dat ontdekten we op 9 juni tijdens een leerzame bijeenkomst van Hollandia Netwerk. Ruim 90 deelnemers genoten van het boerenland, het bos en van zilverstad Schoonhoven met als vraag: Krimpenerwaard is het zilver of goud?

Wandelen In het Loetbos van de Krimpenerwaard
Wandelen In het Loetbos van de Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard is vooral goud ontdekken we tijdens de fietstocht ‘Krimpenerwaardbeleving’. In het vroegere veengebied grazen nu koeien in groene weiden. Langs de oude veenrivier de Loet ontstond veertig jaar geleden het Loetbos. Daar hoor je allerlei vogeltjes fluiten.

In de Krimpenerwaard opende op 10 juni de idylle het Loetbos

Groen bos en blauw water vormen van de Loet een paradijs voor vogels, insecten en ja zelfs voor vlinders. Op 10 juni opende de vlinderstichting en bijenhoudersvereniging er een van hun idylles. Dat zijn bloemrijke plaatsen voor bijen en vlinders met volop nectar en stuifmeel om te overleven.
Je vindt ze steeds meer in Nederland, zowel in de stad, het buitengebied, sloten en wegen. ‘’We willen vlinders die zo goed als verdwenen zijn terug krijgen’’, vertelt een medewerkster van de Idylle het Loetbos ons enthousiast.

Kaasboerderij Schep

Vanaf de Loet fietsen we langs het riviertje en door de polder naar Kaasboerderij Schep. Daar loeien de koeien ons tegemoet. Ze hebben het goed hier. Sinds 28 mei grazen alle 500 koeien weer buiten in de sappige weiden. Van de melk maken ze hier goudgele kaas en schepijs.

Goudgele kaas bij kaasboerderij Schep
Goudgele kaas bij kaasboerderij Schep

Warme ontvangst in Hotel-Restaurant de Arendshoeve

Waarom gaat de tijd altijd zo snel als je geniet? Ongemerkt breekt het tijdstip aan voor de ontvangst in de Arendshoeve te Bergambacht.  Daar staan Roel Cazemier (burgemeester van de Krimpenerwaard), Lyanne de Laat en Chantal van der Arend van Stichting Groene Hart klaar om ons te verwelkomen.
Yvonne Eras van Eras evenementen reed de dames in een oldtimer naar de Arendshoeve. Zij was niet de enige Oldtimer. Wat een feest.

Stijlvlle locatie

Bij het zien van de stijlvolle locatie en twee dames in lange historische kledij hoef ik me niet lang te bedenken. Razendsnel verwissel ik mijn fietstenue voor een lange jurk. Daarna geniet ik van leuke gesprekken met boeiende mensen en een mooie presentatie over de Krimpenerwaard. Samen met een rijk buffet van salades, vlees en sauzen een een gezellig avond aan de bar is dit een zeer geslaagde bijeenkomst.

Burgemeetser van de Krimpenerwaard
Burgemeester Roel Cazemier van de Krimpenerwaard en zijn hofhouding met rechts Lyanne de Laat en links Chantal van der Arend van Stichting Groene Hart.

Veelzijdige en veelkleurige Krimpenerwaard

  • Uiteraard blijven we slapen in dit mooie hotel met sauna en zwembad. Een dag blijkt veel te kort om de Krimpenerwaard te beleven. Als veelzijdige en veelkleurige streek van Nederland heeft ze enorm veel te bieden, zoals:
  • Het gemaal de Hooge Boezem bij  Haastrecht; in de Krimpenerwaard liggen de huizen lager dan het water. Bij een dalende polderbodem en stijgende zeespiegel ontstaat het gevoel redeloos, radeloos en reddeloos verloren te zijn. Toch wonnen de mensen steeds weer de  strijd tegen het water.
  • Kaasboerderij Hoogerwaard in Ouderkerk a/d IJssel. In een workshop leer je hier van alles over de smaak van kaas en zelf kaas maken.
  • Mengelmoestuin gelegen langs de Lek tussen Bergambacht en Ammerstol; een oogsttuin  vol fruit, groenten, bloemen en geneeskrachtige kruiden. Twentse hoenders scharrelen rond voor de gezelligheid en de eitjes maar ook om ongedierte weg te pikken in deze biologische tuin.
  • De Hollandse Waterlinie.  Hier ontdek je alles over het in 1589 ontwikkelde systeem om grote delen van Holland te verdedigen.
  • Fietsenverhuur Mobiliteitscentrum Hoogenboezem. Je kan in de Krimpenerwaard een uur lang fietsen zonder iemand tegen te komen. • Streekmuseum Krimpenerwaard: in de prachtige tuinen van dit museum vinden regelmatig activiteiten plaats. Zo komt er op zaterdag 25 juni het food-festival ‘proef de Krimpenerwaard’
Het Streekmuseum van de Krimpenerwaard
Het Streekmuseum laat je de  Krimpenerwaard proeven

Zilvermuseum Schoonhoven

Aan het eind van de bijeenkomst ontvangen  we een leuk gevulde goodiebag met daarin twee vrijkaarten voor het Zilvermuseum in Schoonhoven.  In 2015 won ze als ‘’welverdiende prijswinnaar’ de eerste prijs van Museum Ontdekking. De jury vindt vooral de activiteiten leuk, ‘’zoals de interactieve zilver-doe-tafel. Geweldig. Zowel on-line als off-line word je als bezoeker verleid. Zo hoort een museum anno 2015 te zijn.”

Zilvermuseum in zilverstad Schoonhoven ook dat is de Krimpenerwaard
Zilvermuseum in zilverstad Schoonhoven ook dat is de Krimpenerwaard

Wist je dat de Krimpenerwaard een eigen paspoort heeft? Hierin staan allerlei tips voor een bezoek aan dit voormalig veengebied met zijn grasgroene gemeente en boeiende musea.

De Stichting Promotie Recreatie en Toerisme vierde op 18 mei 2022 haar 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *