Wijk bij Duurstede en haar band met Bonifatius als brenger van het geloof

Wijk bij Duurstede Serge van Druten bij zijn gevelsteen, foto": Marianne Visser van Klaarwater

Wijk bij Duurstede en de aankomst van  Bonifatius in 716. Gevelsteen van de Grote Kerk. gemaakt door Serge van Druten.

Wijk bij Duurstede. Zo heet nu het vroegere Dorestad. In de oude handelshaven van toen zette Bonifatius in 716 voet aan wal. Alle reden voor de bewoners om van 28 mei tot 31 oktober feest te vieren. Maar hoe komt de toren van de Grote Kerk aan zijn afgeplatte dak?

Wijk bij Duurstede, 28 mei 2016. Applaus voor Kees Slijkerman, voorzitter en initiatiefnemer van het Bonifatiusjaar.

 28 mei 2016. Applaus voor Kees Slijkerman, voorzitter en initiatiefnemer van het Bonifatiusjaar.

Wijk bij Duurstede opende het Bonifatiusjaar op 28 mei. Een kwartier lang beierden de klokken van de Protestantse Grote Kerk (1300)  op de Markt en de RK Kerk sint Jan Baptist (20e eeuw). Tot de speciale gasten behoorden notabelen uit Dokkum en Fulda en Europa.
Op de foto: dominee de Jong,  professor Wagner (Bisdom Fulda), burgemeester D.Wehner van Fulda (daar ligt Bonifatius begraven), T.R. Poppens (burgemeester van Wijk bij Duurstede), wethouder de Graaf (gemeente Dongeradeel), wethouder Braaksma(gemeente Dongeradeel), Mgr Th.C.M. Hoogenboom. (hulpbisschop van Aartsbisdom Utrecht en lid van de Commissie van Bisschoppen van de Europese Gemeenschap).

Wijk bij Duurstede Herontdekken van Christelijke waarden

In zijn speech belichtte Mgr Hoogenboom de Europese betekenis van Bonifatius. “Het levend houden van de gedachtenis aan Bonifatius’ leven en werken kan bijdragen aan de herontdekking van de christelijke waarden die ten grondslag liggen aan Europa.`

Jacques van der Laak en Aart Molendijk speelden de ontmoeting tussen koning Radbot en de monnik Bonifatius bij diens aankomst

Jacques van der Laak en Aart Molendijk speelden op 28 mei de ontmoeting tussen koning Radbot en de monnik Bonifatius. Foto Monique Dekker.  

Wijk bij Duurstede: bakermat van het geloof

Doordrongen van het geloof kwam  Bonifatius (672 0f 675-754)  in 716 het volk bekeren tot het geloof.  Het maakte hem tot grondlegger van Europa. Aan zijn komst herinnert sinds 25 mei 2016 een door  Serge van Druten gemaakte gevelsteen aan de muur van de Grote Kerk.

Wijk bij Duurstede, gevelsteen Serge van Druten, op de steen: boerderij, Bijbel, Bonifatius, steiger, boot . Foto: Serge van Druten

Gevelsteen Serge van Druten, op de steen: boerderij, Bijbel, Bonifatius, steiger, boot . Foto: Serge van Druten

Afgeplatte toren

Intussen keek ik verbaasd naar de toren. Zoals elke toren verwijst deze naar de hemel. Maar wat zag ik nog meer? De toren lijkt niet helemaal afgemaakt te zijn. En dat terwijl bouwheer Bisschop David van Bourgondiē bekend stond als een bisschop met pretenties,
In 1459 werd David door de paus tot bisschop van Utrecht benoemd dankzij de steun van de Kabeljauwen. Dat zinde hun politieke tegenstanders, de Hoeken, allerminst, Zelf benoemden ze al in 1456 Gijsbrecht van Brederode tot bisschop van Utrecht. Bovendien was David een onechte zoon van Filips de Goede.
Kortom: David was ongewenst in Utrecht. Daarom eiste hij kasteel Duurstede op als woonverblijf. Om zijn rivaal te overtroeven besloot hij een nog hogere toren dan de domtoren te bouwen. Maar tja, toen raakte het geld op.
Binnen in de kerk zien we niet alleen Kees Slijkerman, maar ook een enorme fresco over de 10 geboden.

Wijk bij Durstede, de Grote Kerk met toren

Wijk bij Durstede, de Grote Kerk met toren, foto Marianne Visser van Klaarwater

Tips voor een bezoek aan Wijk bij Duurstede

Museum Dorestad; over de historie van Wijk bij Duurstede.
Kasteel Duurstede.
• Grote kerk:
• Het kersenmuseum;

Gewoon doen! Een dagje Wijk bij Duurstede!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *