Zaterdag 30 augustus . Vandaag bezoeken staatshoofden Maastricht. Binnen het kader van ‘200 jaar Koninkrijk’ presenteert de Maasstad zich aan het Nederlands en Belgisch koningspaar, het groothertogelijk paar van hertogdom Luxemburg en de president van Duitsland. Vandaag krijgt de Maasstad de kans om zich te verankeren in de Euregio Maas-Rijn. (foto’s © Marianne Visser van Klaarwater)
Om twee uur arriveert de blauwe bus op het plein voor het gemeentehuis van Maastricht, dat in 2014 zijn 350e verjaardag viert. Ank BIjleveld-Schouten, sinds 2011 commissaris van de Koning(in) van Overijssel en voorzitter van het Nationaal Comite 200 jaar Koninkrijk, begroet de staatshoofden.
Zijne majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima, Zijne Majesteit Koning Filip en Hare Majesteit Koningin Mathilde van Belgie alsook Hunne Koninklijke Hoogheden Groothertog Henri en Groot Hertogin Maria Teresa van Luxemburg en de Bondspresident Joachim Gauck van Duitsland en zijn partner Daniela Schadt.
Onno Hoes onderstreept betekenis van Maastricht.
In zijn openingsspeech onderstreept Onno Hoes de betekenis van Maastricht als kruispunt van Nederland, Belgie, Luxemburg en Duitsland door de millennia heen. “De inwoners van stad en regio gaan graag de uitdaging aan om volop gebruik te maken van het grenzeloze Europa in de wetenschap dat de eigen cultuur nooit verloren gaat.” Daarna tekenen de staatshoofden het gastenboek van Maastricht.
Phanta Rhei in Maastricht
Dan begeleidt Ank Bijleveld de staatshoofden naar de tribune voor een wervelende show onder de noemer ‘Phanta Rhei’’, “alles stroomt”. Want de rivieren van Europa vormen de inspiratiebron voor de adembenemende creaties van kunstenaar en couturier Peter George d’Angelino Tap.
Maastricht is modestad van Europa
Door een combinatie van monumentale creaties, vlaggen en symbolen, rijgt Tap aan rivieren grenzen landen aan elkaar als parels aan een snoer. Zo verwerkte hij voor de Donau-serie een aantal werken van de schilder Egon Schiele. In nauwe samenwerking met Corine Haitjema (uitvoering en productie van de show) vestigt Tap daarmee de naam van Maastricht als ‘’modestad van Europa’’.
Maastricht dankt haar internationale imago aan universiteit
Diverse artiesten zorgen voor muzikale intermezzo’s. De Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht, de Koninklijke Harmonie Saint Cecile uit Eijsden, stadsbeiaardier Frank Steijns, Maastricht dankt haar internationale imago mede aan de universiteit, waar mensen met honderd verschillende nationaliteiten studeren of werken. De betekenis daarvan toont na de modeshow een wervelend optreden van studenten van het United World College van Maastricht.
Staatshoofden in Maastricht staan stil bij aanslag op MH17
Tijdens het aansluitend congres in het Theater aan het Vrijthof staat president Gauck stil bij de aanslag op de MH17. “Ik vond het best moeilijk om in Nederland feest te vieren in een tijd van rouw. Nederland verkeert nog steeds in een shock. En ook al zal het niet echt een troost zijn, toch wil ik laten weten dat deze ramp mij en velen in Duitsland diep heeft geschokt.”
Kort memoreerde Gauck ook aan de Tweede Wereldoorlog, waarin zijn volk veel kwaad had aangericht, ook in Nederland . Verwijzend naar de brandhaarden in de wereld van vandaag, zoals de Oekraine, wijst Gauck op het belang van verbondenheid. “Het is des te belangrijker dat we achter elkaar staan in Europa en de hele westerse wereld. Het is belangrijk dat we borg staan voor onze waarden en verworvenheden.”
Bourgondische stad trots op Preuvenemint
Wat zou Maastricht als Bourgondische stad zijn zonder culinaire geneugten? Niet geheel toevallig valt de dag van ‘200 jaar Koninkrijk’ samen met het Preuvenemint. Hier presenteert de culinaire top van Maastricht zich al gedurende tien jaar. Ik voeg me in de stroom van het Koninklijk gezelschap en loop mee het Preuvenemint op. Daar wachten de staatshoofden enkele versnaperingen en wijnproeverij van Tot slot wacht in het gouvernementsgebouw een vorstelijk diner.
Tips voor een bezoek aan Maastricht:
• Museum aan het Vrijthof; Boeiende exposities over Maastricht.
• Hofleverancier Thiessen Wijnkoopers,Grote Gracht 18. In 1717 begon koopman Guiillaume Thiessen zijn wijnhandel in het pand Den Ancker. De oudste kelders maken deel uit de van de Maastrichtse vestingwerken.
• Hofleverancier slagerij Willems,Brusselsestraat 37. In 1890 begon Johan Willems zijn slagerij op de Hoogfrankdijk. Later verhuisde dit familiebedrijf pur sang naar de Brusselsestraat.
Wist je dat
Wist je dat Maastricht ook een stad van mode is? Koningin Máxima kwam er als prinses al altijd graag winkelen.
Wil je ook een keer naar Maastricht? Kijk dan op de website van VVV Zuid Limburg.