Jimmy Nelson: expositie over natuurvolkeren opent fotomuseum Maastricht

Fotografiemuseum Maastricht, links: Jimmy Nelson en rechts directeur Erik de Jong
Jimmy Nelson (links) en Erik de Jong (rechts), directeur van het fotografiemuseum in Maastricht, foto: Marianne Visser van Klaarwater

Jimmy Nelson toont met zijn camera de waardigheid van in hun bestaan bedreigde natuurvolkeren. Tot en met 15 maart 2020 is zijn werk te zien in het op 26 september 2019 geopende fotografiemuseum in Maastricht gevestigd in het Museum aan het Vrijthof.

Fotografiemuseum Maastricht, expositie Jimmy Nelson
Fotografiemuseum Maastricht, expositie Jimmy Nelson

Jimmy Nelson reist de hele wereld over voor zijn portretten van inheemse volkeren. Ik vind zijn werk spannend en uitdagend. Met het tonen van zijn werk heeft het Museum aan het Vrijthof een ware metamorfose ondergaan.

Jimmy Nelson: het gaat om het moment

Anders dan in een film ontbreken bij foto’s bewegend beeld en geluid. Bij foto’s gaat het om het moment van de opname. Deze moet evenals cultuur het verhaal van de mens vertellen. En juist dat moment weet Jimmy Nelson feilloos te treffen. Zoals hij zegt: ‘’Fotografie is een schreeuw.’’
En tot dat luide roepen hebben natuurvolkeren alle recht. Steeds meer komt hun leven in het gedrang door de voortschrijdende technologie en globalisering. Zelf denk ik daarbij vooral aan de natuurvolkeren langs de Amazone.

Jimmy Nelson en bedreigde volkeren

Jimmy Nelson komt op voor bedreigde volkeren. Met zijn camera trekt hij naar hen toe. Met de taal van handen en voeten wekt hij hun vertrouwen. Daarna fotografeert hij ze op hun mooist.
Jimmy Nelson ‘’Door hen te tonen in hun waardigheid wil ik ze een beter idee geven van hun waardigheid en hun belang in de wereld. Ik hoop dat dit hun trots aanwakkert. Dat het hen weerbaarder maakt tegenover de wereld om hen heen.
Alle mensen zijn ijdel op de een of andere manier. Ook de inheemse volkeren. ‘’Voor mij zijn ze net zo trots en waardig als wij allemaal. En hebben zij het recht om met respect te worden behandeld.’’

Fotografiemuseum Maastricht, expositie Jimmy Nelsons
Fotografiemuseum Maastricht, expositie Jimmy Nelsons

Jimmy Nelson en de Amazone

Daarmee stelt hij zichzelf kwetsbaar op. Leiders in de Amazone noemen zijn foto’s ‘’vals en beschamend’’. Intussen verjagen criminele bendes de bewoners van het oerwoud weg. Ga je niet, dan kan dit je leven kosten. Daarna steken ze ‘’de longen van de aarde in brand’’.
Het Braziliaanse agentschap voor ruimteonderzoek INPE telde begin augustus 2019 maar liefst 80.000 vuren. ‘’Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen’’, zong de Nederlandse schrijver Thé Lau (1952-12017). En de Amerikaanse modeontwerpster Donna Karan zegt: ‘’De wereld behoort niet aan ons. Wij behoren tot de wereld.’’

Fotografiemuseum Maastricht, expositie Jimmy Nelson
Fotografiemuseum Maastricht, expositie Jimmy Nelson

Inheemse trots

Met zijn foto’s maakt Jimmy verbinding met de mensen. ‘’Ik ben weken, maanden bezig om met handen en voeten duidelijk te maken wat ik wil. Ik investeer alles voor dat ene moment. Dan zie ik hen en zij zien mij.’’
Met zijn foto’s wakkert Jimmy Nelson het vuur van inheemse trots aan. Zo kunnen toekomstige generaties hun cultureel erfgoed belichten in een steeds veranderende wereld. Na het zien van deze expositie deel ik de visie van de Aboriginals uit Australië. ‘’We zijn allemaal bezoekers van het moment: We zijn steeds voorbijgangers. Ons doel is hier observeren, leren, groeien, liefhebben en dan gaan we weer naar huis.’’

Impressie van het werk van Jimmy Nelson
Fotografiemuseum Maastricht toont t/m 15 maart 2020 de expositie ''Homage to Humanity'' van Jimmy Nelson
Fotografiemuseum Maastricht huist in Museum aan het Vrijthof en toont t/m 15 maart 2020 de expositie ”Homage to Humanity” van Jimmy Nelson

Jimmy Nelson toont de schoonheid van mensen op hun mooist

 • Jimmy Nelson was onder andere bij:
 • De Miao in het westen van China. In een bevolking van 1,4 miljard mensen overleeft hun kleine rijk aan tradities zijnde gemeenschap midden tussen groene en met bamboe beklede heuveltoppen en uitgestrekte rijstvelden.
 • Het Muchimbavolk in Angelo/Namibië. De vrouwen dragen uitbundige kleurrijke kleding;
 • De Mundarigemeenschap in de Nijlvallei. Deze herders beschermen hun dieren met hun leven. Ze drinken wel de melk van de koe, maar eten niet hun vlees. De grootte van de kudde geeft de status van de eigenaar aan.
 • Het volk van de Ngadop Sharchopo (=opgestane) in Bhutan. Ze leven in de groene valleien omringd door witte bergen. In de kloosters klinkt het geluid van de mantra en ruikt het naar wierook. Zij brachten in de 9e eeuw het Tibetaans boeddhisme naar Bhutan.
 • In 2022 sprak Jimmy Nelson met mij over zijn stichting Jimmy Nelson Foundation.

Wist je dat?

Wist je dat bij de expositie de Jimmy Nelson App behoort? Deze maakt van de statische foto’s beelden in 3D. Je kan hem gratis downloaden in de App store of via Google Play.

Kijk voor meer informatie op de website van Museum aan het Vrijthof

Regelmatig schrijf ik over kunst. Zoals ook over David Hockney die met zijn werk een ode brengt aan de natuur.
   

2 gedachten over “Jimmy Nelson: expositie over natuurvolkeren opent fotomuseum Maastricht

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Zeker weten Mariette, het is een pracht van een expositie. Peter en ik vonden het heel leuk om bij de opening aanwezig te zijn. Alleen dachten we dat deze in het museum was. Dat was niet zo, het vond plaats in de sint Janskerk naast de sint Servaas. Dus liep Peter met zijn rollator daarheen. Gelukkig waren we ruim op tijd. Om bij de deur te komen moesten we de heuvel op. Ik heb Peter toen op het zitje van zijn rollator gezet en erheen geduwd. En wat bleek? De deur zat beneden, maar aan de andere kant van de heuvel. Uiteindelijk kwam het toch nog goed en zaten we vooraan bij de genodigden. https://www.50plusser.nl/?page=magazine&p=artikelen&article_id=10438&Fotografiemuseum-Maastricht-geopend-met-expositie-van-Jimmy-Nelson#.XZRKOkYzaM8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *