Dierenuitvaarten; een liefdevol afscheid dankzij Brenda Molenaar  

Vanuit haar liefde voor haar overleden hond Simba dierenuitvaarten aanbieden
Vanuit haar liefde voor dieren uitvaartonderneemster Brenda Molenaar dierenuitvaarten aanbieden

Dierenuitvaarten! Steeds meer mensen kiezen voor een respect- en liefdevol afscheid van hun poes, kat, hond of ander huisdier. De liefdevolle viervoeters worden steeds meer gezien als lid van het gezin. In dit vermenselijken past een waardig en respectvol afscheid. Dat kan binnenkort ook bij uitvaartverzorgster Brenda Molenaar in Haarlem.

Brenda Molenaar verzorgde op 26 november de uitvaart van mijn man Roel Visser (1946-2008). Ik leerde haar kennen tijdens een uitvaartbeurs in de Oude Bavo van Haarlem. Of er toen al dierenuitvaarten waren? Ik weet het niet.
Wel weet ik dat Brenda mij meteen raakte. Hier stond een hartelijke vrouw die niet om financieel gewin maar vanuit een warme betrokkenheid haar werk doet. Zeer tevreden kijk ik dan ook terug op de door haar verzorgde uitvaart voor Roel.

Logo Dierenuitvaarten van Brenda Molenaar

Trots toont ze aan mij haar logo voor dierenuitvaarten en ik vraag haar: Waarom werd je uitvaartonderneemster?
’Ik kwam uit de zorg en zag een advertentie in de krant waarin een uitvaartbedrijf vroeg naar medewerkers die uit de zorg kwamen. Zo ben ik 24 jaar geleden in het vak gerold.
Ik heb in de loop der jaren alle kneepjes van het vak geleerd bij verschillende bedrijven. Na mijn ontslag bij een werkgever begon ik voor me zelf. Eerst alleen uitvaarten voor personen maar nu dus binnenkort ook dierenuitvaarten
.’’

Opleiding tot verzorgster van dierenuitvaarten

Hoe kwam je daartoe?
’Ik richt mij eigenlijk bij toeval op dierenuitvaarten. Ik was terug van vakantie in Portugal waar ik mijn hond Simba heb uitgestrooid op de plek waar ik haar in 2005 gevonden heb.
Op Facebook was ik wat aan het scrollen. De door Tinley academie aangeboden opleiding tot Uitvaartverzorging voor dieren kwam langs. Eerst drong het niet goed tot me door. Ik scrolde terug.
Het is de eerste opleiding en die zou een week erna starten. Ik heb me gelijk aangemeld en kon nog beginnen. Na het verstrooien van Simba en het tegenkomen van die opleiding leek me dit een mooie aanvulling op de humane uitvaarten die ik al jaren doe.’’

Naast dierenuitvaarten biedt Brenda Molenaar ook persoonsuitvaarten aan
Naast dierenuitvaarten biedt Brenda Molenaar ook persoonsuitvaarten aan

Brenda Molenaar verzorgt vanuit liefde dierenuitvaarten

’Ik heb een grote liefde voor dieren. Het raakte me dat er volgens de Tinley academie  weinig nieuwe aanwas is voor nieuwe dierenartsen. De dierenartsen hebben het daardoor heel erg druk. Ze kunnen mensen niet goed begeleiden bij de euthanasie of natuurlijke dood van hun dierenvriend.
Dus eigenlijk begint de uitvaartverzorging al voor de euthanasie om de dierenartsen te ontlasten. Door Corona is het examen uitgesteld. Intussen worden we heel goed begeleid mét promotiemateriaal om ons aan te bieden.
Natuurlijk zijn er al een aantal dierencrematoria die opbaren etc. al aanbieden maar daar zie ik een mooie samenwerking mee. Het staat allemaal nog in de kinderschoenen. De media heeft er al wat aandacht voor. Dat is alvast een mooie reclame. 
Hoe het precies vorm gegoten wordt kan ik niet precies zeggen maar de begeleiding zit hem vooral in de families die afscheid moeten nemen van hun dierenvriend(in).’’

Dieren- en persoonsuitvaarten van Brenda Molenaar : betaalbaar en servicegericht

Voor de uitvaart van Roel vroeg ik bij diverse bedrijven om een offerte. Vooral grote ondernemingen keken daarvan vreemd op, Maar jij stuurde een offerte. Haha, ik weet nog dat ik het bedrag te hoog vond. Meteen stelde jij voor het een en ander te schrappen of aan te passen. Zo vielen de kosten veel lager uit.
’Een betaalbare uitvaart en servicegerichtheid naar de nabestaanden zijn voor mij het allerbelangrijkste. Vandaar dat ik naast persoonlijke ook dierenuitvaarten aan ga bieden. In de 24 jaar dat ik uitvaarten verzorg heb ik alle facetten geleerd en een hoop mensenkennis verkregen plus een groot netwerk opgebouwd.’’
Wat is je motto?
Een uitvaart die past bij nabestaanden en overledenen, goed luisteren naar wensen, ook tussen de regels door en zorgen dat ook een afscheid 1 van de mooiste dagen van het leven van de nabestaanden wordt.’’

Brenda Molenaar gaat dierenuitvaarten verzorgen
Brenda Molenaar gaat ook dierenuitvaarten verzorgen

Het verwerken

Ik kan me voorstellen dat je heftige dingen meemaakt vooral door de toegenomen agressie in de maatschappij. Wat raakt je vooral?
’Wat mij vooral raakt is dat er veel narigheid in families is onder elkaar en vaak om kleine dingen. Opvallend is dat met name whatsappberichten en dingen die op sociaal media geplaatst worden, aanleiding zijn tot ruzies. Zelf neem ik m’n werk niet mee naar huis, ik kan over dingen praten met collegae.’’ 

Het nummer wat Brenda Molenaar inspireert en wat ze ook op haar eigen uitvaart gespeeld wil hebben is ”Eres Tu” van Mocedades.

Over rouw en uitvaarten

Wist je dat?

Wist je dat Brenda Molenaar in april 2022 examen doet voor dierenuitvaarten? Ik wens haar veel succes. Ik schreef dit artikel als dank voor de geweldige wijze waarop Brenda Molenaar op 26 november 2008 de uitvaart voor mijn man Roel Visser verzorgde.

Zie voor meer informatie de facebookpagina van Brenda Molenaar Uitvaartzorg

3 gedachten over “Dierenuitvaarten; een liefdevol afscheid dankzij Brenda Molenaar  

 1. Riny Reiken

  Wat een geweldig mooi initiatief van Brenda, ik wens haar veel succes. Onze huisdieren betekenen zoveel, zijn zo trouw en geven zoveel liefde. Een ereplaats na het leven hier op deze aarde lijkt mij echt dikverdiend, ontroerend en geeft veel troost aan de liefhebbende verzorgers, baasjes en bazinnen van onze huisdieren. Echt mooi dat Marianne hier aandacht aan schenkt, groet Riny

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Ja inderdaad prachtig Riny. En die Brenda doet het met zoveel inzet en liefde dat dit niets anders kan worden dan een zeer geslaagd initiatief.
   Daarom vond ik het een artikel waard.
   Ik en met mij vele anderen wensen haar een goed examen. Hartelijke groet Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *