Eropuit

Marc Mulders: kunst en liefde voor God vieren als een heilig spel

Marc Mulders (Tilburg, 1958) staat bekend om zijn indrukwekkende glas-in loodkunst. Zo maakte hij voor de doopkapel van de  Koepel Kathedraal st Bavo te  Haarlem enkele kunstwerken. Op 16 mei hield Hėlėne Besançon daarover een lezing voor de Vriendenkring van de Koepel Kathedraal st Bavo te Haarlem.

Na de lezing van Hėlėne Besançon  legde ik contact met Marc Mulders. Wat beweegt hem? Twintig jaar geleden liet hij zich uitschrijven uit de Katholieke Kerk. Dit wegens het afwijzen van gescheiden en homoseksuele personen. Toch blijven zijn werken doordrongen van de liefde voor Gods schepping.  

Marc Mulders: Verf en kleur

Op zijn schilderstukken zie ik dikke lagen verf. Hij wil dat het beeld een en al verf wordt en het beeld verf. Zo probeert hij de kern van Gods schepping diep te doordringen. Daarmee toont hij ons de grootsheid en de vervoering daarover.
Bij Marc Mulders gaat het om dynamiek en actie met doek en verf. Net als bij Vincent van Gogh versmelt de realiteit. Zelf beschouwt hij zich als een abstracte impressionist.  

Marc Mulders voor een van zijn werken

Kleur en contrasten

De werken van Marc Mulders zijn een en al kleur. Hij schildert vooral op elkaar afgestemde pasteltinten. Zoals in zijn bloemschilderijen van rozen, irissen en papegaaitulpen.
Hij verft deze en andere bloemen laag na laag. Deze gelaagdheden geven zijn werken zeggingskracht. Geraakt door de vergankelijkheid van het leven laat hij nieuwe modelbloemen eerst verwelken. Pas daarna schildert hij ze.
Ook contrasten kenmerken zijn werk. Niet alleen tussen goed en kwaad maar ook tussen licht en donker. Als een beeldhouwer vormt hij werken uit licht. Zoals hij ook zelf steeds op zoek lijkt te gaan naar de essentie van het bestaan.  

Marc Mulders, spring is in the air, 7 maart 2023

Seizoenen

Op de schilderijen van Marc Mulders ontdek ik de kringloop van het bestaan op het ritme van de seizoenen. Dood wild in najaar en winter maar bloemenpracht in lente en zomer.
Het geeft expressie aan zijn verlangen om te delen in de schepping. Daarbij gaat hij steeds  op zoek naar ’geschapen stof’’. Zoals de verenpracht van een geschilderde fazant. Hij vult de leegte vna het bestaan met zijn liefde voor God en de natuur.

Marc Mulders, doopkapel Koepel Kathedraal Haarlem

Glaskunst

’Om merg en nerven van een herfstblad te schilderen moet de olieverf vervluchtigen. Alleen dan kan je het doorzichtige karakter van bladeren tonen. Dat gebeurt door tijdens het schilderen foute passage weg te schrapen’’, vertelt Mulders.
Op deze ondergrond schilderde hij het herfstblad. Dit doet hij met zoveel terpentinenat dat het blad nu met een aquarel-substantie op de ondergrond rust. Dit oproepen van doorschijnend licht bracht hem op de gedachte om de ondergrond te laten bestaan uit doorschijnend glas. Dat legde de basis voor zijn kunstwerken van gebrandschilderd glas. Zoals de kunstwerken in de doopkapel van de Koepel Kathedraal in Haarlem.

BBH Studio Marc Mulders
Koepel Kathedraal Haarlem, wonderlijk lichtspel tussen de glas-in-loodramen van Marc Mulders en Jan Dibbets. Foto: Hėlėne Besançon

Nog meer over Marc Mulders

Wist je dat?

Wist je dat Marc Mulders een facebookpagina heeft? Daarop lees ik dat hij blijft bidden en mediteren voor de vrede en voor de overwinning voor Oekraïne. Hij erkent dat het schilderen hem zwaar valt. ‘’Mijn gedachten komen overdag en ‘s avonds niet los van het leed wat de Oekraïense bevolking moet doorstaan.’’ Toch blijft hij doorschilderen.  

Zie verder de website van Marc Mulders.

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

Recent Posts

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

2 dagen ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, expositie Redders op Zee, Katwijks Museum De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

1 week ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

2 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

3 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago

Arendo Joustra en zijn 607 lijstjes over de journalistieke wereld

Arendo Joustra bij WNL op zondag, 17 maart 2023 Arendo Joustra was 24 jaar lang…

1 maand ago